Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣεισμός στην Ιταλία: στους 247 νεκρούς ο απολογισμός και συνεχίζεται

Σεισμός στην Ιταλία: στους 247 νεκρούς ο απολογισμός και συνεχίζεται

|

Στους 247 οι νεκροί και +360 οι τραυματίες από τον σεισμό στην κεντρική ιταλία χθες τα ξημερώματα – Κατέρρευσε όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε – Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων – Μάχη με τον χρόνο για βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα σιντρίμια δεκάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο σεισμός της Λάκουιλα το 2009  είχε αφήσει πίσω του 309 νεκρούς και 1500 τραυματίες. «Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των 6,2 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 247 (!!!) χωρίς κανείς να είναι σίγουρος που θα σταματήσει από τη στιγμή που αρκετοί κάτοικοι παραμένουν κάτω από τα ερείπια… 

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, με τα περισσότερα θύματα στο χωριό Αματρίτσε, το οποίο έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολόκληρο.  Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera. Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει. Μετά δε από δεκαεπτά ώρες (!!!) απεγκλωβίστηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό…

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος. «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» δήλωσε ο δήμαρχος του μαρτυρικού Αματρίτσε,Σέρτζιο Πιρότσι, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του λέγοντας “η πόλη δεν υπάρχει πια” 

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας. Το μεγέθος (6.2 της κλίμακας Ρίχτερ), το επιδανειακό εστιακό βάθος (μόλις 4 χιλιόμετρα), η παλαιότητα των περισσότερων κτισμάτων, η διάρκειά του (20 δευτερόλεπτα)  καθώς και η ώρα (4.36 το πρωί ώρα Ελλάδας) που έγινε ο σεισμός – όλοι κοιμόταν στα σπίτια τους – είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη τραγωδία. Δυστυχώς σε όλα αυτά ήρθε και ο … ανθρώπινος παράγοντας να παίξει ανασταλτικό ρόλο:  λόγω των κατολισθήσεων τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύτηκαν να φτάσουν έγκαιρα αφού κατάφεραν μετά από 3 ώρες να βρεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, χρονική διάρκεια, η οποία ίσως να ήταν μοιραία για πολλούς που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια.

Οι πρώτες εικόνες που φθάνουν από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών. Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.  Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο. Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε με εμφανή συγκίνηση: “είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω”. Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους Ο δήμαρχος του Ακούμολι, κοινότητας που βρίσκεται πολύ κοντά στον επίκεντρο του σεισμού, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για μια μισοκατεστραμμένη πόλη, σε δηλώσεις του στο ιταλικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Agi. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. “Εδώ, είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια”, δήλωσε.

Με πληροφορίες από το news.gr και το iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις