Ενώ τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνέχιζαν και χθες τον αγώνα τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σε Τουρκία και Συρία, με τις ευτυχείς περιπτώσεις ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια να γίνονται ολοένα και σπανιότερες, ο απολογισμός των φονικών σεισμών της Δευτέρας ξεπέρασε δύο τραγικά ορόσημα.
Με τους επίσημα διαπιστωμένους νεκρούς να έχουν υπερβεί, χθες το απόγευμα, τους 20.000, η νέα τραγωδία ξεπέρασε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, αλλά και το τρομερό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Στην Τουρκία, όπου ο τελευταίος απολογισμός των Αρχών έκανε λόγο για 16.170 νεκρούς, χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους ή φοβούνταν να μπουν σε αυτά γιατί είχαν υποστεί ζημιές, προσπαθούσαν να ζεσταθούν με φωτιές και αγωνίζονταν να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 6.500 σπίτια κατέρρευσαν.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση δημιουργεί καταυλισμούς σε στάδια και πλατείες και παροτρύνει τους ξενοδόχους να ανοίξουν δύο μήνες νωρίτερα για να στεγαστούν οικογένειες. Ηδη αυτό έχει συμβεί σε ξενοδοχεία της Μαρμαρίδας, της Αττάλειας, της Σμύρνης, της Καππαδοκίας και αλλού.
Επιπλέον, η κυβέρνηση διέθεσε κλίνες κρατικών ξενώνων και φοιτητικών εστιών σε σεισμοπλήκτους. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήδη έχουν στεγαστεί 15.729 άτομα σε ξενώνες, εστίες και ξενοδοχεία.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 110.000 υπάλληλοι των συνεργείων έρευνας και διάσωσης έδιναν τη μάχη στα ερείπια, ενώ περισσότερα από 5.500 οχήματα –γερανοί, μπουλντόζες, τρακτέρ, εκσκαφείς– είχαν φθάσει στις πληγείσες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές εξακολουθούν να ακούγονται οργισμένες φωνές εναντίον των Αρχών για τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας, ενώ η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ανικανότητα για το γεγονός ότι δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης στα 20 χρόνια που ασκεί εξουσία.
Σε απόγνωση
Απαντώντας στους επικριτές του από την επαρχία Χατάι, μια από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τον Εγκέλαδο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «δεν ήταν δυνατόν να έχουμε προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή», διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας χωρίς φροντίδα» και ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια σεισμόπληκτων θα εισπράξει άμεσα επίδομα 10.000 λιρών (γύρω στα 500 ευρώ). Αφορμή για διαμαρτυρίες στάθηκε και η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών στο Twitter για 12 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τα χαράματα της Πέμπτης.
Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τέταρτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.
Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.
Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.
Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.
Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.
Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.
«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ