Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣεισμός για τσουνάμι στην Αδριατική

Σεισμός για τσουνάμι στην Αδριατική

|

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, με εκατοντάδες σεισμούς να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Η Σέρβα σεισμολόγος Άνα Μλάντενοβιτς με δηλώσεις στη σερβική τηλεόραση προειδοποιεί ότι η ασυνήθιστη σεισμική καταιγίδα που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να είναι προάγγελος ισχυρότερου σεισμού.

Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τσουνάμι στην Αδριατική, αν και εξηγεί ότι οι συνθήκες για ένα τέτοιο φαινόμενο δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Σέρβα σεισμολόγος που ειδικεύεται στη μελέτη των σεισμών στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα εμφανίζει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί σεισμοί της ίδιας έντασης συμβαίνουν συνεχώς.

Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τη Μλάντενοβιτς, είναι σπάνιο να σημειώνονται τόσοι σεισμοί με την ίδια περίπου ισχύ, καθώς συνήθως ένας ισχυρός σεισμός ακολουθείται από ασθενέστερους μετασεισμούς.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι σαν να ενεργοποιούνται συνεχώς τα ίδια ρήγματα, δημιουργώντας σεισμούς στην ίδια περιοχή και με παρόμοια ένταση», ανέφερε.

Χρησιμοποιώντας σεισμικούς χάρτες, παρουσίασε τις ενεργές ρηξιγενείς ζώνες και εξήγησε ότι οι γραμμές αυτές εκτείνονται από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, καθιστώντας την περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων;

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ σεισμών και ηφαιστειακής δραστηριότητας, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι τόσο άμεση όσο σε περιοχές όπως η Χαβάη.

Σύμφωνα με την ειδικό, στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν φαίνεται να υπάρχει μάγμα έτοιμο να εκραγεί, όπως συμβαίνει με τα ηφαίστεια που βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα. Αντιθέτως, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή μάγματος πριν υπάρξει ηφαιστειακή έκρηξη.

Πιθανότητα ισχυρού σεισμού

Η σεισμολόγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού, εξηγώντας ότι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις ίσως αποτελούν προσεισμούς πριν από έναν μεγάλο σεισμό.

«Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, γιατί δεν εξειδικεύομαι στην Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό ότι αυτοί οι σεισμοί είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος», ανέφερε.

-Μπορεί να συμβεί τσουνάμι στην Αδριατική;

Η Μλάντενοβιτς δήλωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τσουνάμι στην Αδριατική, καθώς έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν μετά από σεισμούς στην περιοχή.

Για να συμβεί τσουνάμι, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

# Ο σεισμός να είναι ισχυρός

# Να προκαλέσει κάθετη μετατόπιση του θαλάσσιου βυθού

# Να υπάρξει μεγάλη ποσότητα νερού που θα μετακινηθεί και θα δημιουργήσει το παλιρροϊκό κύμα

«Αν και είναι πιθανό να συμβεί τσουνάμι στην Αδριατική, δεν αναμένω ότι θα είναι τόσο μεγάλο όσο αυτά που έχουμε δει στην Ιαπωνία ή την Ινδονησία. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στην περιοχή», πρόσθεσε.

Θα επηρεαστούν τα Βαλκάνια από τους σεισμούς στην Ελλάδα;

Αναλύοντας τις σεισμικές γραμμές, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι η ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό εξαπλώνεται ακτινωτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι σεισμοί της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν αισθητοί και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, καθώς η ενέργεια διασκορπίζεται σε διάφορα σημεία, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικούς σεισμούς στη Σερβία. Αντίθετα, οι επιπτώσεις στην Τουρκία ενδέχεται να είναι ισχυρότερες.

Σεισμικός κίνδυνος στη Σερβία

Η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι εδώ και καιρό προειδοποιούν για πιθανότητα σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ στη Σερβία, εντός της επόμενης δεκαετίας.

«Ο πιο πιθανός σεισμός στη Σερβία θα συμβεί στην περιοχή της Σουμάντια, καθώς αυτή η περιοχή είναι η πιο σεισμογενής της χώρας», εξήγησε.

Με βάση γεωλογικές μελέτες και στατιστικά δεδομένα, η σεισμολόγος επισήμανε ότι η Σερβία δεν μπορεί να βιώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, Αυτό διότι βρίσκεται μακριά από τις κύριες τεκτονικές ζώνες.

Οι πιο σεισμογενείς περιοχές της Σερβίας

Σύμφωνα με την ειδικό, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σεισμών είναι:

Κοπαόνικ

Κοιλάδα του δυτικού Μοράβα

Κοιλάδα του Βελίκα Μοράβα

Κράλιεβο

Τρστένικ

Κρούσεβατς

Περιοχές κοντά στο όρος Ρούντνικ

Βάλιεβο

Λαζάρεβατς

Μιονίτσα

Σβιλάνιτσα και Παρατσίν

Για το Βελιγράδι, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή. Οι κοντινότερες σεισμογενείς ζώνες είναι οι Μιονίτσα, Λαζάρεβατς και Βάλιεβο. Εκεί ενδέχεται να σημειωθούν σεισμοί παρόμοιοι με εκείνους που συνέβησαν στη Ρουμανία.

Η περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει σεισμογενής, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, η πιθανότητα τσουνάμι στην Αδριατική δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, οι συνθήκες δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός μεγάλου παλιρροϊκού κύματος.

Στη Σερβία, οι επιστήμονες αναμένουν σεισμό 5 Ρίχτερ τα επόμενα χρόνια, με τις περιοχές της Σουμάντια και του Μοράβα να θεωρούνται οι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών παραμένει χαμηλός, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται πάνω σε μεγάλο τεκτονικό ρήγμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η “Καλυψώ” γύρισε σπίτι, μικρή πράσινη νίκη στη θάλασσα του Αιγαίου (video)

Μια πράσινη χελώνα, μια ιστορία φροντίδας, ένα ταξίδι από τη ζωή στη γραμμή του κινδύνου… πίσω στην ελευθερία – με ψυχή, σκάφος και αγάπη από Νάξο (video)

Στο φως οι σκιές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλλιέργειες σε βραχονησίδες, όπως η Κανδελιούσσα

Άνω των 100 οι διώξεις για επιδοτήσεις-μαϊμού, εμπλοκή πρώην στελεχών και έλεγχοι για ψευδείς δηλώσεις εκτάσεων – Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης το σκάνδαλο

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μετά τις 13:00 διαθέσιμα τα αποτελέσματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Πού και πώς μπορούν οι υποψήφιοι να δουν τις βαθμολογίες τους

Κοντογεωργόπουλος: «Δεν σκεφτόμουν την υποκριτική, μέχρι που μπήκα μέσα» (video)

Ο Αργύρης από τον «Άγιο Έρωτα» μιλά αποκλειστικά στο NaxosPress για την Επίδαυρο, την τηλεόραση, την πίεση της δουλειάς και τον εαυτό του που κάποιες φορές... ξέχασε να προσέχει.

Naxos Medical: Εξειδικευμένη Νευρολογική Φροντίδα στη Νάξο το Σάββατο 28 Ιουνίου

Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος υποδέχεται ασθενείς στο Naxos Medical για διαγνωστική εκτίμηση και παρακολούθηση νευρολογικών παθήσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος στον ΣΚΑΪ: “Θετική η εικόνα στη Νάξο, προβληματισμός λόγω διεθνούς αστάθειας” (video)

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου μίλησε στους «Αταίριαστους» για την τουριστική πορεία του νησιού και την επιφυλακτικότητα των επισκεπτών (video)

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος το 1ο πεντάμηνο του 2025 στην επιβατική κίνηση, έρχεται διαγωνισμός παραχώρησης

Ρεκόρ για το πρώτο πεντάμηνο στα 24 κρατικά αεροδρόμια – Η Νάξος καταγράφει εκρηκτική αύξηση στις αφίξεις, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ταξιδιώτες

Amorgorama: Η επανάσταση της Αμοργού ξεκινά από τη θάλασσα

Από την «τρέλα» στην πράξη – Οι ψαράδες της Αμοργού πρωτοστατούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης αλιείας που γίνεται παράδειγμα για όλο το Αιγαίο

Στο επίκεντρο της Ευρώπης η νησιωτικότητα – Συναντήσεις INSULEUR στη Μαγιόρκα

Νέες πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες για τις νησιωτικές οικονομίες. Κεντρικός ρόλος του Γιάννη Ρούσσου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας: Ένας πολιτιστικός φάρος λάμπει ξανά

Με την παρουσία Υπουργών, Βουλευτών και πλήθους κόσμου, το ανακαινισμένο μουσείο ανοίγει ξανά τις πύλες του, φιλοξενώντας σπουδαία εκθέματα όπως την “Κόρη της Θήρας”

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού