Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, με εκατοντάδες σεισμούς να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Η Σέρβα σεισμολόγος Άνα Μλάντενοβιτς με δηλώσεις στη σερβική τηλεόραση προειδοποιεί ότι η ασυνήθιστη σεισμική καταιγίδα που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να είναι προάγγελος ισχυρότερου σεισμού.
Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τσουνάμι στην Αδριατική, αν και εξηγεί ότι οι συνθήκες για ένα τέτοιο φαινόμενο δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Σέρβα σεισμολόγος που ειδικεύεται στη μελέτη των σεισμών στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα εμφανίζει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί σεισμοί της ίδιας έντασης συμβαίνουν συνεχώς.
Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα
Σύμφωνα με τη Μλάντενοβιτς, είναι σπάνιο να σημειώνονται τόσοι σεισμοί με την ίδια περίπου ισχύ, καθώς συνήθως ένας ισχυρός σεισμός ακολουθείται από ασθενέστερους μετασεισμούς.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι σαν να ενεργοποιούνται συνεχώς τα ίδια ρήγματα, δημιουργώντας σεισμούς στην ίδια περιοχή και με παρόμοια ένταση», ανέφερε.
Χρησιμοποιώντας σεισμικούς χάρτες, παρουσίασε τις ενεργές ρηξιγενείς ζώνες και εξήγησε ότι οι γραμμές αυτές εκτείνονται από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, καθιστώντας την περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή.
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων;
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ σεισμών και ηφαιστειακής δραστηριότητας, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι τόσο άμεση όσο σε περιοχές όπως η Χαβάη.
Σύμφωνα με την ειδικό, στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν φαίνεται να υπάρχει μάγμα έτοιμο να εκραγεί, όπως συμβαίνει με τα ηφαίστεια που βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα. Αντιθέτως, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή μάγματος πριν υπάρξει ηφαιστειακή έκρηξη.
Πιθανότητα ισχυρού σεισμού
Η σεισμολόγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού, εξηγώντας ότι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις ίσως αποτελούν προσεισμούς πριν από έναν μεγάλο σεισμό.
«Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, γιατί δεν εξειδικεύομαι στην Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό ότι αυτοί οι σεισμοί είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος», ανέφερε.
-Μπορεί να συμβεί τσουνάμι στην Αδριατική;
Η Μλάντενοβιτς δήλωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τσουνάμι στην Αδριατική, καθώς έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν μετά από σεισμούς στην περιοχή.
Για να συμβεί τσουνάμι, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
# Ο σεισμός να είναι ισχυρός
# Να προκαλέσει κάθετη μετατόπιση του θαλάσσιου βυθού
# Να υπάρξει μεγάλη ποσότητα νερού που θα μετακινηθεί και θα δημιουργήσει το παλιρροϊκό κύμα
«Αν και είναι πιθανό να συμβεί τσουνάμι στην Αδριατική, δεν αναμένω ότι θα είναι τόσο μεγάλο όσο αυτά που έχουμε δει στην Ιαπωνία ή την Ινδονησία. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στην περιοχή», πρόσθεσε.
Θα επηρεαστούν τα Βαλκάνια από τους σεισμούς στην Ελλάδα;
Αναλύοντας τις σεισμικές γραμμές, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι η ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό εξαπλώνεται ακτινωτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι σεισμοί της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν αισθητοί και σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, καθώς η ενέργεια διασκορπίζεται σε διάφορα σημεία, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικούς σεισμούς στη Σερβία. Αντίθετα, οι επιπτώσεις στην Τουρκία ενδέχεται να είναι ισχυρότερες.
Σεισμικός κίνδυνος στη Σερβία
Η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι εδώ και καιρό προειδοποιούν για πιθανότητα σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ στη Σερβία, εντός της επόμενης δεκαετίας.
«Ο πιο πιθανός σεισμός στη Σερβία θα συμβεί στην περιοχή της Σουμάντια, καθώς αυτή η περιοχή είναι η πιο σεισμογενής της χώρας», εξήγησε.
Με βάση γεωλογικές μελέτες και στατιστικά δεδομένα, η σεισμολόγος επισήμανε ότι η Σερβία δεν μπορεί να βιώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, Αυτό διότι βρίσκεται μακριά από τις κύριες τεκτονικές ζώνες.
Οι πιο σεισμογενείς περιοχές της Σερβίας
Σύμφωνα με την ειδικό, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σεισμών είναι:
Κοπαόνικ
Κοιλάδα του δυτικού Μοράβα
Κοιλάδα του Βελίκα Μοράβα
Κράλιεβο
Τρστένικ
Κρούσεβατς
Περιοχές κοντά στο όρος Ρούντνικ
Βάλιεβο
Λαζάρεβατς
Μιονίτσα
Σβιλάνιτσα και Παρατσίν
Για το Βελιγράδι, η Μλάντενοβιτς ανέφερε ότι δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή. Οι κοντινότερες σεισμογενείς ζώνες είναι οι Μιονίτσα, Λαζάρεβατς και Βάλιεβο. Εκεί ενδέχεται να σημειωθούν σεισμοί παρόμοιοι με εκείνους που συνέβησαν στη Ρουμανία.
Η περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει σεισμογενής, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον, η πιθανότητα τσουνάμι στην Αδριατική δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, οι συνθήκες δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός μεγάλου παλιρροϊκού κύματος.
Στη Σερβία, οι επιστήμονες αναμένουν σεισμό 5 Ρίχτερ τα επόμενα χρόνια, με τις περιοχές της Σουμάντια και του Μοράβα να θεωρούνται οι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών παραμένει χαμηλός, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται πάνω σε μεγάλο τεκτονικό ρήγμα.