Ασθενής μεν, καταστροφικός δε ο σεισμός χθες το βράδυ στο νησάκι Ισκια στη Νάπολη της Ιταλίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ανθρώπων, τον τραυματισμό 39 ενώ υπάρχουν αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν
Δύο νεκροί, οκτώ αγνοούμενοι και 39 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες βράδυ στις 20:57 τοπική ώρα, στο νησί Ίσκια, έξω από την Νάπολη, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση μέρους εκκλησίας, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi κάνει λόγο για ακόμη έναν νεκρό. Οι τραυματίες είναι είκοσι πέντε, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
Ανάμεσα στους αγνοούμενους, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai υπάρχουν και παιδιά. Λίγο μετά τη 1 τη νύχτα, πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα μωρό επτά μηνών από τα ερείπια . Οι διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν άλλα δυο εγκλωβισμένα παιδιά. Πρόκειται για τα αδέλφια του βρέφους, τα οποία είναι τριών και πέντε ετών. Οι διασώστες τους δίνουν νερό και μιλούν μαζί τους, ενώ μετακινούν προσεκτικά τα συντρίμμια, με τα χέρια, για να μην τραυματίσουν τα δυο παιδιά.
Από την Νάπολη η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας μετέφερε μέσω θαλάσσης μηχανήματα και οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
Το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει. Στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.
Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, διότι εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, πάντα στο Λάκκο Αμένο της Ίσκια και οι τουρίστες έχουν εξέλθει του κτιρίου.
Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αποφάσισαν να περάσουν την νύχτα έξω από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν νέες, ισχυρές δονήσεις.
Να σημειωθεί πως το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής αναθεώρησε την ένταση του σεισμού από τους αρχικούς 3,6 στους 4 βαθμούς
Γιατί 4,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ένα νησί
Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οπως εξήγησε ο κ. Λέκκας για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 4,2 Ρίχτερ ευθύνονται το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης (μόλις στα 4 χλμ.), το ηφαιστειακό περιβάλλον (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης), αλλά και το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν παλιά. Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».
Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε. Ο σεισμός αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αναθεωρήθηκε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στα 4,2.