Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μήνες έχουμε εκτίμηση για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης – Τι αναφέρει σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Journal International – Ο σεισμός του 450 μ.Χ. και το αντίκτυπο που είχε στην Πόλη
Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία. Κι αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να βρεθεί μάρτυρας ενός σεισμού της τάξης των 7 και πλέον Ρίχτερ που θα χτυπήσει μία πόλη της τάξης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων και μιλάμε βέβαια για την Κωνσταντινούπολη… Μόλις σήμερα έρχεται στην επιφάνεια μελέτη Γερμανών επιστημόνων που εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την πόλη) και θα χτυπήσει την πλέον ιστορική πόλη της Μεσογείου…
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Journal International”, δήλωσαν ότι η εκτίμηση αυτή έχει θετικές και αρνητικές όψεις. «Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση». Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό για να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαρισθούν γέφυρες και τούνελ και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.
Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προς τα δυτικά της πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται κάπως, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό. Όμως στα ανατολικά οι δύο πλάκες φαίνονται τελείως «κλειδωμένες» η μία απέναντι στην άλλη, με συνέπεια συνεχώς να συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με ένα μεγάλο σεισμό. Αν, παρά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επόμενος σεισμός τελικά προέλθει από το δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, τότε τα καλά νέα θα είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα έχει ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να προειδοποιηθεί. Όμως, από την άλλη, καθώς ο σεισμός θα κινηθεί προς τα ανατολικά, θα συναντήσει και θα «ταρακουνήσει» την πόλη πιο σοβαρά από ό,τι αν είχε «γεννηθεί» στην ανατολική θάλασσα του Μαρμαρά.
Παρελθόν
Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τέτοια αναφορά. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο γνωστός Γάλλος καθηγητής σεισμολογίας, Prof Le Pichon είχε δηλώσει ότι έρχεται μεγάλος σεισμός 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ που θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι μόνο η Αγία Σοφία θα αντέξει σε μια τόσο μεγάλη σεισμική δόνηση. Σε μια μακροσκελή συνέντευξη που είχε δώσει ο Γάλλος σεισμολόγος στον τουρκικό τύπο, ανέφερε ότι το μεγάλο ρήγμα του Μαρμαρά έχει ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά τον σεισμό του 1999 και αναμένεται στο αμέσως πρόσεχες χρονικό διάστημα να δώσει ένα μεγάλο σεισμό, μέχρι 7,6 ρίχτερ, που θα είναι εξόχως καταστρεπτικός για τον αστικό ιστό της Κωνσταντινούπολης. Και είχε προσθέσει ότι το πιο ασφαλές μέρος σε όλο τον αστικό ιστό είναι η Αγία Σοφία και ο περίγυρος της, γεγονός που δείχνει πως δεν επιλέγηκε τυχαία αυτός ο χώρος για να κτιστεί το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Χριστιανισμού της Ανατολής.
Ο μεγαλύτερος όμως σεισμός που είχε πλήξει την τότε «Βασιλεύουσα» ήταν αυτός της 26ης Ιανουαρίου του 450 μ.Χ. που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι με τους σεισμολόγους της εποχής μας να μιλούν για σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιωάννη Μαλάλα (491-578), ο σεισμός συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες και εξαιτίας του κατέπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και καταστράφηκε ένα μεγάλος μέρος των οικοδομημάτων της, ιδιαίτερα στο τμήμα μεταξύ των Τρωαδησίων Εμβόλων και του Χαλκού Τετραπύλου. Οι μετασεισμικές δονήσεις ήταν έντονες και συνεχίσθηκαν επί τρεις ολόκληρους μήνες, έως και τις 25 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος. Κατά την περίοδο εκείνη, ο αυτοκράτορας διοργάνωνε πάνδημες λιτανείες και με δάκρυα στα μάτια προσευχόταν στο Θεό λέγοντας: «Κύριε, μετανοούμε· λύτρωσέ μας από τη δίκαιη οργή Σου και από τα παραπτώματά μας. Έσεισες πράγματι τη γη και τη συντάραξες εξαιτίας των αμαρτιών μας, με σκοπό να μας κάμεις να συναισθανθούμε τα παραπτώματά μας και να δοξάζουμε Εσένα τον μόνο αγαθό και φιλάνθρωπο Θεό μας». Στο Χρονικό Πασχάλη αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης δεν έμπαιναν στα σπίτια τους για αρκετό χρονικό διάστημα και μερικοί ισχυρίζονταν ότι παρατήρησαν μία πύρινη λάμψη στον ουρανό.
Με πληροφορίες από το sansimera.gr