Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣαν Σήμερα: Η ημέρα (ρίψη ατομικής βόμβας) που άλλαξε η ιστορία της...

Σαν Σήμερα: Η ημέρα (ρίψη ατομικής βόμβας) που άλλαξε η ιστορία της ανθρωπότητας

|

Συγνώμη είπαν οι Αμερικανοί; Συγνώμη είπαμε ποτέ για την απόφασή μας να διαλύσουμε μία χώρα στο όνομα της … ανωτερότητας; Οχι. 6η Αυγούστου 1945, ημέρα που κανείς δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα… Η εποχή των πυρηνικών όπλων είναι ξεκινήσει…

«Προ ενός 24ώρου, αμερικανικά αεροπλάνα έρριψαν κατά της ιαπωνικής πολεμικής βάσεως Χιροσίμα επί της μητροπολιτικής νήσου Χονσού την μεγαλυτέραν βόμβαν που εγνώρισε ποτέ ο κόσμος, εκρηκτικής δυνάμεως 20.000 τόννων! Η νέα βόμβα είναι 2.000 φοράς ισχυροτέρα της μεγαλυτέρας αγγλικής, των δώδεκα τόννων», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινής» στις 7 Αυγούστου 1945. Μια νέα εποχή είχε ξεκινήσει, μια ανάσα πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: η εποχή των πυρηνικών όπλων.

Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 π.μ. τοπική ώρα, το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, με πιλότο τον Paul W. Tibbets πετούσε πάνω από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, με ένα φονικό φορτίο. Παρά το χαριτωμένο όνομα «Little Boy», η βόμβα που μετέφερε το αμερικανικό βομβαρδιστικό ήταν η πρώτη ατομική βόμβα, το πρώτο πυρηνικό όπλο που θα χρησιμοποιούνταν, με απόφαση του προέδρου Χάρι Σ. Τρούμαν, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί γρήγορα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και –κατά ειρωνικό τρόπο– να αποφευχθούν περαιτέρω μαζικές απώλειες.

Η βόμβα εξερράγη περίπου 1.900 πόδια πάνω από την πόλη. Επρόκειτο για μια έκρηξη ισοδύναμη με περίπου 15 κιλοτόνους TNT. Η έκρηξη δημιούργησε μια μπάλα φωτιάς, έντονη θερμότητα και ένα ωστικό κύμα που ισοπέδωσε σχεδόν τα πάντα σε ακτίνα δύο μιλίων. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαπλώθηκαν γρήγορα, καταστρέφοντας ό,τι απέμεινε. Το σύννεφο σαν «μανιτάρι», μια εμβληματική πλέον εικόνα του βομβαρδισμού, υψώθηκε πάνω από 60.000 πόδια στον ουρανό.

«Ο Πρόεδρος Τρούμαν είπεν ότι η βόμβα αύτη εγκαινιάζει νέαν επαναστατικήν έντασιν εις τα αυξάνοντα ολονέν καταστρεπτικά μέσα τα χρησιμοποιούμενα εναντίον της Ιαπωνίας. Δύο μεγάλα εργοστάσια και μερικά άλλα μικρότερα διατίθενται ήδη εις τας Ην. Πολιτείας αποκλειστικώς διά την παραγωγήν ατομικών βομβών από δύο και ημίσεος ετών και μελετάται ακόμη η εξέλιξις της παραγωγής ώστε να κατασκευασθούν βόμβαι έτι περισσότερον ισχυραί», έγραφε σχετικά η «Καθημερινή».

«Ατομική βόμβα, είπεν ο κ. Τρούμαν, βόμβα συνδυασμένη με την βασικήν δύναμιν του σύμπανος, την δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του· εξαπελύθη εναντίον εκείνων οι οποίοι έφεραν τον πόλεμον εις την Άπω Ανατολή. […] Θα προβώ, εις περαιτέρω μελέτας και θα απευθύνω και άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσσον ως προς τον τρόπον καθ’ ον η “ατομική” δύναμις θ’ αποβή μέσον πανισχύρου και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης.

»[…] Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι είναι τώρα έτοιμοι να εξουδετερώσουν ταχύτατα και καθ’ ολοκληρίαν πάσαν παραγωγικήν επιχείρησιν της Ιαπωνίας υπερκειμένην του εδάφους εις οιανδήποτε πόλιν. Θα καταστρέψωμεν τας προκυμαίας των, τα εργοστάσια, τας συγκοινωνίας των. Ας μη υπάρχη κανείς ο αμφιβάλλων. Θα καταστρέψωμεν ολοτελώς την ιαπωνικήν πολεμικήν δυναμικότητα», προειδοποιούσε ο πρόεδρος Τρούμαν. «Αν δεν θέλουν να δεχθούν τους όρους μας ας περιμένουν βροχή ερειπίων από τον αέρα, παρομοίαν της οποίας δεν είδε ποτέ ο κόσμος».

Πράγματι, το ανθρώπινο κόστος ήταν καταστροφικό. Υπολογίζεται ότι 70.000-80.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σχεδόν ακαριαία από την έκρηξη και τις άμεσες συνέπειές της. Μέχρι το τέλος του 1945, ο αριθμός των νεκρών είχε αυξηθεί σε περίπου 140.000 λόγω τραυματισμών και ασθένειας από ραδιενέργεια. Οι επιζώντες, γνωστοί ως hibakusha, υπέστησαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένα ποσοστά καρκίνου, χρόνιες ασθένειες και σοβαρά ψυχολογικά τραύματα. Πολλοί από αυτούς αντιμετώπισαν κοινωνικό στίγμα και διακρίσεις στα χρόνια που ακολούθησαν την επίθεση.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την απόλυτη καταστροφικότητά του, αλλά και για τα ηθικά και δεοντολογικά ερωτήματα που έθεσε. Αποκάλυψε τις τρομακτικές δυνατότητες των πυρηνικών όπλων και προκάλεσε επείγουσες συζητήσεις σχετικά με τη χρήση τους και το μέλλον του πολέμου. Στις 9 Αυγούστου, μια δεύτερη βόμβα, η «Fat Man», έπεσε στο Ναγκασάκι, οδηγώντας στην άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945 και τερματίζοντας ουσιαστικά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι κατέδειξαν την καταστροφική ισχύ των ατομικών όπλων, εγκαινιάζοντας την πυρηνική εποχή. Αυτή η νέα εποχή συνδυάστηκε με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, που χαρακτηρίστηκε από έναν αγώνα ανάπτυξης πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Η υπαρξιακή απειλή που συνιστούσαν τα όπλα αυτά οδήγησε στη θέσπιση διεθνών συνθηκών με στόχο την πρόληψη της διάδοσής τους και την προώθηση του αφοπλισμού, όπως η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) το 1968.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον βομβαρδισμό, η Χιροσίμα έχει γίνει σύμβολο ειρήνης και ανθεκτικότητας. Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και ως Θόλος Ατομικής Βόμβας, αποτελεί μια συγκλονιστική υπενθύμιση της καταστροφής της πόλης. Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, διοργανώνονται τελετές μνήμης για να τιμηθούν τα θύματα της πυρηνικής βόμβας και να ανανεωθούν οι εκκλήσεις για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού