Δευτέρα 20 Μαϊου και σήμερα γιορτάζουμε τι άλλο από την Παγκόσμια ημέρα Μέλισσας.
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και το κολίμπρι απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με την σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συνεισφορά τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.
Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να εξαλείψουν την φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η επικονίαση είναι ωστόσο θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν 90% των άγριων ανθοφόρων ειδών βασίζεται αποκλειστικά ή εν μέρει στους επικονιαστές όπως και το 75% των εδώδιμων φυτών και το 35% της γεωργικής γης στον κόσμο. Οι επικονιαστές δεν συνεισφέρουν μόνο στην επισιτιστική ασφάλεια αλλά είναι κρίσιμοι και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Οι μέλισσες απειλούνται. Ο τωρινός ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι από 100 έως 1.000 φορές υψηλότερος από τον κανονικό λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σχεδόν το 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, κυρίως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, και περίπου το 17% των σπονδυλωτών όπως οι νυχτερίδες, απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι θρεπτικές καλλιέργειες όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και πολλά λαχανικά θα υποκαθίστανται όλο και περισσότερο από σπαρτά όπως ρύζι, καλαμπόκι και πατάτες οδηγώντας τελικά σε μια ανισορροπία στην διατροφή.
Οι πρακτικές εντατικής γεωργικής εκμετάλλευσης, η αλλαγή χρήσης της γης, η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και η αύξηση της θερμοκρασίας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή δημιουργεί προβλήματα για τους πληθυσμούς των μελισσών και κατ’ επέκταση για την ποιότητα των τροφών που καλλιεργούμε.
Εξαρτόμαστε όλοι από τους επικονιαστές και είναι επομένως κρίσιμος ο έλεγχος της υποχώρησης της βιοποικιλότητας και η ανάσχεση της απώλειάς της.
Η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 έχει αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις στον μελισσοκομικό τομέα επηρεάζοντας την παραγωγή, το εμπόριο και ως συνέπεια στα νοικοκυριά των μελισσοκόμων.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας επικεντρώνεται επομένως στην μελισσοκομική παραγωγή και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών από τους μελισσοκόμους για την υποστήριξη των βιοτικών τους μέσων και την παράδοση προϊόντων καλής ποιότητας.