Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣαν Σήμερα: 19η Φεβρουαρίου 1959 και η Κύπρος κηρύσσεται ανεξάρτητη

Σαν Σήμερα: 19η Φεβρουαρίου 1959 και η Κύπρος κηρύσσεται ανεξάρτητη

|

“Η ελευθέρα, ανεξάρτητος “Δημοκρατία της Κύπρου” αποτελεί ήδη από της χθες ιστορικήν πραγματικότητα», ανακοίνωνε με ενθουσιασμό στο πρωτοσέλιδό της την 20ή Φεβρουαρίου 1959 η «Καθημερινή». Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου είχε αρχίσει η διάσκεψη στο Λάνκαστερ Χάους μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία είχε σκοπό την επικύρωση της Συμφωνίας της Ζυρίχης που είχε συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 11 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντησή τους στην ελβετική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του Αντάν Μεντερές, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, της Δημοκρατίας της Κύπρου, με αποκλεισμό, αντίστοιχα, της Ένωσης και της διχοτόμησης. Η συμφωνία των δύο χωρών περιελάμβανε επίσης τις βασικές διατάξεις ενός κυπριακού Συντάγματος, το οποίο βασιζόταν στην αποδοχή της κοινοτικής αυτονομίας.

Στη διάσκεψη στο Λάνκαστερ Χάους είχαν προσκληθεί ακόμη τόσο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και ο Φαζίλ Κιουτσούκ εκ μέρους της τουρκοκυπριακής. «Χθες την 13ην (ώραν Γκρήνουιτς) συνήλθεν εκ νέου η πενταμερής διάσκεψις εις το Λάνκαστερ Χάουζ και ετερματίσθη την 15ην ώραν, αφού επήλθε πλήρης ομοφωνία μεταξύ της ελληνικής Κυβερνήσεως και του Εθνάρχου Μακαρίου. Τα σχετικά πρωτόκολλα υπεγράφησαν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδος και Αγγλίας κ.κ. Κ. Καραμανλήν και Μακ Μίλλαν και τους εκπροσώπους των εν Κύπρω κοινοτήτων Αρχιεπίσκοπον Μακάριον και Κιουτσούκ. Αργότερον τα πρωτόκολλα, προσκομισθέντα εις την κλινικήν όπου νοσηλεύεται εισέτι ο Τούρκος πρωθυπουργός [μετά από αεροπορικό ατύχημα] κ. Αντνάν Μεντερές, υπεγράφησαν και υπ’ αυτού», έγραφε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η διάσκεψη κατέληξε σε συμφωνία, με τη Μεγάλη Βρετανία να αποδέχεται τα συμφωνηθέντα στη Ζυρίχη, με τον όρο ότι θα διατηρούσε υπό την πλήρη κυριαρχία της τις δύο στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας. Εκείνος που δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: δέχτηκε τις συμφωνίες ως βάση συζήτησης, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υιοθετήσει χωρίς συζήτηση όλες τις διατάξεις της Ζυρίχης. Για κάποια σημεία, μάλιστα, ζήτησε αναθεώρηση, καθώς και την ευκαιρία να τα συζητήσει ιδιαιτέρως με τους Τουρκοκυπρίους εκπροσώπους, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Πάντως, η υπογραφή της συμφωνίας του Λονδίνου, όπως ονομάστηκε το αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Λάνκαστερ Χάους, προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Από της εσπέρας της χθες το κυπριακόν πρόβλημα ωδηγήθη εις την οριστικήν του επίλυσιν. Αι πρώται εκ Λονδίνου πληροφορίαι ανέφερον, ότι η συμφωνία της Ζυρίχης επεκυρώθη εκεί και ότι μια ανεξάρτητος Κυπριακή Δημοκρατία θα δημιουργηθεί εντός συντόμου διαστήματος. […]

“Η επίλυσις πάντως του Κυπριακού διά της κατ’ αρχήν αποδόσεως εις τους Κυπρίους της ελευθερίας των, δεν θα επιτρέψη μόνον εις αυτούς να θέσουν τας βάσεις της καλυτέρας των οικονομικής και πολιτιστικής αύριον, αλλά και εις την Ελλάδα να προχωρήση με ζωηρότερον ρυθμόν εις τον δρόμον της ιδικής της εσωτερικής αναδημιουργίας και, μάλιστα, με την συνείδησιν ήρεμον, ότι λαμβανομένων υπ’ όψιν των αντιξοοτήτων κατά των οποίων είχομεν να παλαίσωμεν –διότι ευρέθημεν ηναγκασμένοι να αγωνιζώμεθα κατά των συμμάχων μας χωρίς και να δυνάμεθα να εγκαταλείψωμεν τας συμμαχίας– επετελέσαμεν το μέγιστον των προσπαθειών μας διά να απαλλαγή ο κυπριακός λαός του ξένου ζυγού», κατέληγε η «Καθημερινή».

Επιμέλεια στήλης – Kathimerni: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group