Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣάμος: Πέταξαν 31 μετανάστες στη θάλασσα, ένας νεκρός

Σάμος: Πέταξαν 31 μετανάστες στη θάλασσα, ένας νεκρός

|

Σοκ… Σοβαρό επεισόδιο με διακινητές μεταναστών σημειώθηκε το πρωί τη Τρίτης (17/09/2024) στις βόρειες ακτές στη Σάμο, όταν ένα φουσκωτό σκάφος που μετέφερε 31 μετανάστες προσπάθησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το Λιμενικό Σώμα στη Σάμο εντόπισε το σκάφος με τους μετανάστες και επιχείρησε να αποτρέψει την είσοδό του. Οι διακινητές στην προσπάθεια να διαφύγουν, πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς, όμως δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Αφού δεν μπόρεσαν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα πέταξαν τους 31 μετανάστες στη θάλασσα, προκαλώντας σκηνές πανικού. Το Λιμενικό κατάφερε να περισυλλέξει τρεις μετανάστες, ενώ οι υπόλοιποι 27 κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι μια βραχώδη ακτή, όπου βγήκαν σώοι. Δυστυχώς όμως ένας άνδρας δεν τα κατάφερε και πνίγηκε.

Οι δύο διακινητές συνελήφθησαν από τις αρχές και η επιχείρηση ταυτοποίησης των μεταναστών που φιλοξενούνται προσωρινά σε δομή, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος έχει ως εξής:

“Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου από κάμερα του επίγειου σταθμού παρακολούθησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου (Τ/Χ) σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο κινείτο προς τις βορειοδυτικές ακτές της Σάμου. Ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) μετέβη στην περιοχή όπου εντόπισε το Τ/Χ και προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων.

Ο χειριστής του Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε όμως με τις υποδείξεις του ΠΛΣ και προσπάθησε να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία ο χειριστής του Τ/Χ εκτελούσε επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του πληρώματος του ΠΛΣ. Ρίχτηκαν τότε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του Τ/Χ και τη σύλληψη των αλλοδαπών χειριστών του.

Κατόπιν ενημέρωσης από την Αστυνομική Διεύθυνση της Σάμου, εντοπίστηκαν στη στεριά είκοσι επτά (27) αλλοδαποί τους οποίους είχανε ρίξει οι δύο διακινητές στη θάλασσα πριν τη καταδίωξη του Τ/Χ. Οι αλλοδαποί κατάφεραν να βγουν στην ακτή της Σάμου με τις δικές τους δυνάμεις και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως όμως δήλωσαν, υπήρχαν στη θάλασσα και άλλα άτομα. Αμέσως στην περιοχή μετέβησαν δύο ταχύπλοα σκάφη του Ελληνικού Στρατού με συνεπιβαίνοντα και στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ένα Πλωτό Σκάφος του Λιμενικού καθώς και ένα σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης/Παράρτημα Σάμου με σκοπό τον εντοπισμό τους.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα εντοπίστηκαν στη θάλασσα και περισυλλέχθηκαν επιπλέον τρία άτομα καθώς και μία σορός άνδρα. Στην περιοχή μετέβη και ιδιωτικό εθελοντικό σκάφος με δύτη το οποίο πραγματοποίησε έρευνες για τυχόν άτομα σε κίνδυνο με αρνητικά αποτελέσματα.

Συνολικά διασώθηκαν 30 αλλοδαποί (15 άντρες, 7 γυναίκες και 8 ανήλικοι). Οι διασωθέντες και η σορός μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβάσου ενώ διατάχτηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Οι δύο συλληφθέντες αλλοδαποί, χειριστές του ταχυπλόου σκάφους είναι υπήκοοι Τουρκίας και αναγνωρίστηκαν από τους διασωθέντες ως οι διακινητές τους. Κατηγορούνται για το κακούργημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός προσώπου (άρθρο 25 § 1 στ. Δ’ ν. 5038/2023), απείθεια (άρθρο 169), επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία (άρθρο 291 ΠΚ) και παράνομη είσοδο στη Χώρα, ενώ το Τ/Χ σκάφος κατασχέθηκε”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.