Φως στο τι ήταν αυτό που πυροδότησε τη διπλωματική κρίση μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών, επιχειρούν να ρίξουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι πίσω από τον «σεισμό» που έχει προκληθεί με φόντο την μικροσκοπική χώρα του Κόλπου, βρίσκεται η Ρωσία.
Φως στο τι ήταν αυτό που πυροδότησε τη διπλωματική κρίση μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών, επιχειρούν να ρίξουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι πίσω από τον «σεισμό» που έχει προκληθεί με φόντο την μικροσκοπική χώρα του Κόλπου, βρίσκεται η Ρωσία.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η σπίθα που …άναψε φωτιές στον Περσικό Κόλπο προήλθε από μια ψευδή είδηση
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNNi, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η σπίθα που …άναψε φωτιές στον Περσικό Κόλπο προήλθε από μια ψευδή είδηση, την οποία διέδωσαν Ρώσοι χάκερς μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, στο οποίο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση.
Μάλιστα, τους ισχυρισμούς περί χάκινγκ, ανέλαβε να διερευνήσει μια ομάδα του FBI που πρόσφατα ταξίδεψε στη Ντόχα, παρέχοντας βοήθεια στην κυβέρνηση του Κατάρ, της χώρας που αποτελεί τον πιο κοντινό σύμμαχο των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, που φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή.
Τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η ομάδα των Αμερικανών, δείχνουν ότι Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από την «εισβολή», την οποία είχε αναφέρει η κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δύο εβδομάδες.
Ο ισχυρισμός περί εμπλοκής Ρώσων χάκερ και σε αυτή την περίπτωση εντείνει τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους χάκινγκ, όπως εκείνες που πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε στην ανάμιξή του στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Ρήξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους
Σκοπός των Ρώσων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, είναι να προκαλέσουν ρήξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι υποψίες για έντονη δραστηριότητα Ρώσων χάκερς, με «όπλο» τις ψευδείς ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν επιρροή στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και άλλων χωρών.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να συνδέσουν τα ίχνη της κυβερνοεπίθεσης στο Κατάρ με ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις ή με τις ρωσικές Αρχές ασφαλείας, οι οποίες κατηγορούνται για εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πάντως, αξιωματούχος σημείωσε με νόημα, βασιζόμενος στις μέχρι τώρα πληροφορίες, πως «δεν συμβαίνουν πολλά σε αυτή τη χώρα χωρίς τις ευλογίες της κυβέρνησης».
FBI και CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες
FBI και CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για την κυβερνοεπίθεση, ενώ εκπρόσωπος της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσινγκτον αρκέστηκε να τονίσει πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση του Κατάρ πάντως υποστηρίζει πως μια είδηση που μεταδόθηκε στις 23 Μαΐου από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οδήγησε στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων περί φιλικής διάθεσης των κυβερνώντων προς το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και περί αμφιβολιών για το κατά πόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Αμντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε στο CNNi πως το FBI επιβεβαίωσε και την κυβερνοεπίθεση, αλλά και την ψευδή είδηση.
Αυτά για τα οποία μας κατηγορούν, βασίζονται όλα σε παραπληροφόρηση
«Αυτά για τα οποία μας κατηγορούν, βασίζονται όλα σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι σε αυτήν την παραπληροφόρηση οφείλεται και η κρίση», είπε στην Μπέκι Άντερσον του CNNi ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, εξηγώντας πως «όλα ξεκίνησαν από κατασκευασμένες ειδήσεις που διέρρευσαν μέσα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, όπως αποδείχθηκε και από την έρευνα του FBI».
«Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποκαλύψει τα ευρήματα της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί», είπε επίσης στο CNNi ο Σεΐχ Μπιν Αχμέντ αλ Θάνι, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κατάρ, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία των τοπικών Αρχών με το FBI αλλά και την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στη διερεύνηση της κυβερνοεπίθεσης στο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.
Μόλις διέρρευσε η επίμαχη είδηση, σε συνδυασμό και με τις κατηγορίες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, προκλήθηκε ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, με Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Λιβύη, Υεμένη να διακόπτουν κάθε οικονομική, πολιτική και διπλωματική σχέση με τη μικροσκοπική χώρα.