Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό υποβρύχιο με 14 νεκρούς

Ρωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό υποβρύχιο με 14 νεκρούς

|

Η φωτιά ξέσπασε ενώ το υποβρύχιο βρισκόταν σε ρωσικά χωρικά ύδατα – Ποια ήταν η αποστολή του υποβρυχίου 

Μια από τις δύσκολές στιγμές, με την είδηση να έρχεται από τη Ρωσία αναφέροντας για πυρκαγιά σε ρωσικό υποβρύχιο εντός των χωρικών υδάτων… Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 14 ναύτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν σε υποβρύχια πέθαναν από πυρκαγιά που σημειώθηκε στο βαθυσκάφος στο οποίο βρίσκονταν εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το υποβρύχο είναι πυρηνοκίνητο, κατηγορίας AS-12. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times το υποβρύχιο έχει το κωδικό όνομα “Losharik” και έχει σχεδιαστεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα και τον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, έχασαν την ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις».

Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αυτή την στιγμή το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Moscow Times, αυτό είναι το μεγαλύτερο ατύχημα μετά το 2008, όταν μια διαρροή αερίου φρέον στο υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας «Nerpa» σκότωσε 20 ναύτες και τραυμάτισε 21.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» το οποίο βυθίστηκε στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πρωραίο του τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος

Η αποστολη του «Losharik»

Σύμφωνα με αναλυτές κανένα άλλο υποβρύχιο δεν έχει γίνει αντικείμενο τόσο πολλών εικασιών και ενδιαφέροντος όπως το Losharik (AS-12) το οποίο έχει βαπτιστεί και ως «spy sub».

Με δυνατότητα ειδικών αποστολών σε μεγάλο βάθος είναι ο διάδοχος δύο προηγούμενων υποβρυχίων ειδικών αποστολών που κατασκευάστηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο. To 40μετρο υποβρύχιο «Project.1851 X-RAY Class» και το 70μετρο «Project.1910 UNIFORM». Το X-RAY ήταν ισοδύναμο με το αμερικανικό υποβρύχιο NR-1, εκτός από το ότι σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται κάτω από την κοιλιά ενός μεγαλύτερου υποβρυχίου για μεγαλύτερη μυστικότητα.

Το UNIFORM είχε παρόμοια αποστολή αλλά ήταν μεγαλύτερο και κινούταν αυτόνομα. Το «Losharik» συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο αυτών υποβρυχίων, είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το UNIFORM αλλά μεταφέρεται κάτω από άλλο υποβρύχιο.

Το  «Losharik» έχει πάρει το όνομα του από ένα ρωσικό άλογο καρτούν (Лошарик), γεγονός που δίνει μια ένδειξη για την ασυνήθιστη κατασκευή του. Και αυτό γιατί το ρωσικό ναυτικό κρατά το AS-12 καλά κρυμμένο και μακριά από «αδιάκριτα μάτια» με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να είναι περιορισμένες. Με την πάροδο του χρόνου έχουν διαρρεύσει ορισμένες φωτογραφίες, αλλά είναι πάντα κακής ανάλυσης. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Πάσχα: Το νησί που αγκαλιάζει την παράδοση με τις ιερές εικόνες της Χοζοβιώτισσας

Με κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Αμοργός γιορτάζει το Πάσχα μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι πίστης και ευλογίας στα χωριά του νησιού.

Καθολική Εκκλησία: Θεία Λειτουργία στη Χώρα Τήνου για την ανάπαυση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης και ο κλήρος καλούν τους πιστούς σε κοινή προσευχή την Τρίτη 29 Απριλίου 2025.

ΑΟ Μυκόνου: Επικράτησε του Πανερυθραϊκού, προκρίθηκε στο final 4 της Elite League

Mύκονος - Πανερυθραϊκός 95-65 και 4-1 νίκες - Έκλεισαν θέση για το Final Four οι Νησιώτες και αντιμετωπίζουν την Μεγαρίδα

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Ελλάδα – Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

Περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών το πρώτο τρίμηνο του 2025. 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας κάθε ημέρα του έτους

Νάξος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός σε Ζωοδόχου Πηγής και Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και τη Λιτανεία (παραμονή και ανήμερα), υπό την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου και πλήθους τοπικών αρχών.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, γεννιέται από τον ήλιο, τη γη και την ψυχή του νησιού

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ - Τυροκομείο Πιτταρά: Μια ιστορία παράδοσης και μεράκι που ταξιδεύει από τα χωριά της Νάξου στις κορυφές του κόσμου.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;