Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό υποβρύχιο με 14 νεκρούς

Ρωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό υποβρύχιο με 14 νεκρούς

|

Η φωτιά ξέσπασε ενώ το υποβρύχιο βρισκόταν σε ρωσικά χωρικά ύδατα – Ποια ήταν η αποστολή του υποβρυχίου 

Μια από τις δύσκολές στιγμές, με την είδηση να έρχεται από τη Ρωσία αναφέροντας για πυρκαγιά σε ρωσικό υποβρύχιο εντός των χωρικών υδάτων… Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 14 ναύτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν σε υποβρύχια πέθαναν από πυρκαγιά που σημειώθηκε στο βαθυσκάφος στο οποίο βρίσκονταν εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το υποβρύχο είναι πυρηνοκίνητο, κατηγορίας AS-12. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times το υποβρύχιο έχει το κωδικό όνομα “Losharik” και έχει σχεδιαστεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα και τον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, έχασαν την ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις».

Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αυτή την στιγμή το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Moscow Times, αυτό είναι το μεγαλύτερο ατύχημα μετά το 2008, όταν μια διαρροή αερίου φρέον στο υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας «Nerpa» σκότωσε 20 ναύτες και τραυμάτισε 21.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» το οποίο βυθίστηκε στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πρωραίο του τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος

Η αποστολη του «Losharik»

Σύμφωνα με αναλυτές κανένα άλλο υποβρύχιο δεν έχει γίνει αντικείμενο τόσο πολλών εικασιών και ενδιαφέροντος όπως το Losharik (AS-12) το οποίο έχει βαπτιστεί και ως «spy sub».

Με δυνατότητα ειδικών αποστολών σε μεγάλο βάθος είναι ο διάδοχος δύο προηγούμενων υποβρυχίων ειδικών αποστολών που κατασκευάστηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο. To 40μετρο υποβρύχιο «Project.1851 X-RAY Class» και το 70μετρο «Project.1910 UNIFORM». Το X-RAY ήταν ισοδύναμο με το αμερικανικό υποβρύχιο NR-1, εκτός από το ότι σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται κάτω από την κοιλιά ενός μεγαλύτερου υποβρυχίου για μεγαλύτερη μυστικότητα.

Το UNIFORM είχε παρόμοια αποστολή αλλά ήταν μεγαλύτερο και κινούταν αυτόνομα. Το «Losharik» συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο αυτών υποβρυχίων, είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το UNIFORM αλλά μεταφέρεται κάτω από άλλο υποβρύχιο.

Το  «Losharik» έχει πάρει το όνομα του από ένα ρωσικό άλογο καρτούν (Лошарик), γεγονός που δίνει μια ένδειξη για την ασυνήθιστη κατασκευή του. Και αυτό γιατί το ρωσικό ναυτικό κρατά το AS-12 καλά κρυμμένο και μακριά από «αδιάκριτα μάτια» με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να είναι περιορισμένες. Με την πάροδο του χρόνου έχουν διαρρεύσει ορισμένες φωτογραφίες, αλλά είναι πάντα κακής ανάλυσης. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πανναξιακός ΑΟ: «Πλήγμα στο 92’, ισοφάριση και ένταση στην Αγιάσο»

Ο Πανναξιακός προηγήθηκε νωρίς, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το πολύτιμο τρίποντο στη Λέσβο, με τον Όλυμπο να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και να προκαλεί έντονη διαμαρτυρία για οφσάιντ στη φάση του γκολ.

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.