Με προσεκτικά βήματα ανοίγει η Αθήνα τον φάκελο των εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο πάρκων σε Ιόνιο και νότιες Κυκλάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού που θα καταδείξει και τις προθέσεις της Τουρκίας. Πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η δημοσιοποίηση των χαρτών, ενώ η Αγκυρα τηρεί στάση αναμονής για περισσότερα στοιχεία.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ομιλίας του στην παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς κατέδειξαν ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά το νέο θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου σε σχέση με σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, φρόντισε να επισημάνει στην ομιλία του ότι τα δύο πάρκα ανακοινώνονται «σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα».
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας των εθνικών θαλάσσιων πάρκων κλείνει μια εκκρεμότητα αρκετών μηνών. Η ελληνική πλευρά δρομολόγησε τις σχετικές κινήσεις πριν από περίπου ένα χρόνο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία με βάση τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες.
Βεβαίως σε πρώτη φάση, καθώς το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο αφορά την περιοχή των νότιων Κυκλάδων, δεν αναμένεται ότι θα προκύψει κάποιο ζήτημα. Εκτιμάται ότι η τουρκική αντίδραση θα επικεντρωνόταν στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία σύμφωνα με κάποιες προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τα θαλάσσια πάρκα, με ένταξη σε αυτά αρκετών βραχονησίδων που θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της άγριας ζωής. Φαίνεται ότι εκείνη η περιοχή και οι βραχονησίδες θα συμπεριληφθούν στον μελλοντικό σχεδιασμό.
Το επόμενο βήμα όσον αφορά τα εθνικά θαλάσσια πάρκα είναι η ανάρτηση των μελετών σε δημόσια διαβούλευση, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των χαρτών με τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν. Και εκεί θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει από την τουρκική πλευρά διάθεση για αμφισβήτηση και σύγκρουση.
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, πάντως, από τη Νίκαια να διαμηνύσει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Αθήνα και το πλαίσιο εντός του οποίου αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα: «Για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών και των θαλασσών μας, τα νομικά πλαίσια είναι απαραίτητα. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι το μοναδικό διεθνές πλαίσιο που διαθέτουμε για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα, η διαρκής σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται σήμερα με τη συμφωνία BBNJ, την τρίτη συμφωνία εφαρμογής της», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τα έργα και τις επενδύσεις συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα με τη διάσκεψη για τους ωκεανούς, και στο θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI), το οποίο χαρακτήρισε «ζωτικό κρίκο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», ενώ επισήμανε ότι είναι και στρατηγικής σημασίας για τον επιπλέον λόγο ότι εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες στην ανάπτυξή του.
Η ελληνική πλευρά προχωρεί με προσεκτικά βήματα στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με απώτερο στόχο τη συμφωνία ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα γίνουν στην Αγκυρα. Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα οι συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Είναι πιθανόν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, στις 24-25 Ιουνίου.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”