Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνή"Θαλάσσια Πάρκα": Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

“Θαλάσσια Πάρκα”: Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

|

Με προσεκτικά βήματα ανοίγει η Αθήνα τον φάκελο των εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο πάρκων σε Ιόνιο και νότιες ΚυκλάδεςΣύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού  που θα καταδείξει και τις προθέσεις της  Τουρκίας. Πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η δημοσιοποίηση των χαρτών, ενώ η Αγκυρα τηρεί στάση αναμονής για περισσότερα στοιχεία.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ομιλίας του στην παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς κατέδειξαν ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά το νέο θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου σε σχέση με σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, φρόντισε να επισημάνει στην ομιλία του ότι τα δύο πάρκα ανακοινώνονται «σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας των εθνικών θαλάσσιων πάρκων κλείνει μια εκκρεμότητα αρκετών μηνών. Η ελληνική πλευρά δρομολόγησε τις σχετικές κινήσεις πριν από περίπου ένα χρόνο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία με βάση τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες.

Βεβαίως σε πρώτη φάση, καθώς το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο αφορά την περιοχή των νότιων Κυκλάδων, δεν αναμένεται ότι θα προκύψει κάποιο ζήτημα. Εκτιμάται ότι η τουρκική αντίδραση θα επικεντρωνόταν στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία σύμφωνα με κάποιες προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τα θαλάσσια πάρκα, με ένταξη σε αυτά αρκετών βραχονησίδων που θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της άγριας ζωής. Φαίνεται ότι εκείνη η περιοχή και οι βραχονησίδες θα συμπεριληφθούν στον μελλοντικό σχεδιασμό.

Το επόμενο βήμα όσον αφορά τα εθνικά θαλάσσια πάρκα είναι η ανάρτηση των μελετών σε δημόσια διαβούλευση, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των χαρτών με τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν. Και εκεί θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει από την τουρκική πλευρά διάθεση για αμφισβήτηση και σύγκρουση.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, πάντως, από τη Νίκαια να διαμηνύσει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Αθήνα και το πλαίσιο εντός του οποίου αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα: «Για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών και των θαλασσών μας, τα νομικά πλαίσια είναι απαραίτητα. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι το μοναδικό διεθνές πλαίσιο που διαθέτουμε για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα, η διαρκής σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται σήμερα με τη συμφωνία BBNJ, την τρίτη συμφωνία εφαρμογής της», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τα έργα και τις επενδύσεις συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα με τη διάσκεψη για τους ωκεανούς, και στο θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI), το οποίο χαρακτήρισε «ζωτικό κρίκο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», ενώ επισήμανε ότι είναι και στρατηγικής σημασίας για τον επιπλέον λόγο ότι εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες στην ανάπτυξή του.

Η ελληνική πλευρά προχωρεί με προσεκτικά βήματα στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με απώτερο στόχο τη συμφωνία ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα γίνουν στην Αγκυρα. Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα οι συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Είναι πιθανόν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, στις 24-25 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι