Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤο πρώτο χωριό Alzheimer έτοιμο στη Γαλλία!

Το πρώτο χωριό Alzheimer έτοιμο στη Γαλλία!

|

Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη δημιουργείται στην Γαλλία και είναι αποκλειστικά για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Θα τριγυρνούν ελεύθεροι και δεν θα παίρνουν φάρμακα

Όταν μιλάμε για πρόνοια προφανώς και ο νους μας δεν πάει στην Ελλάδα μήτε ταξιδεύει στα γαλανά νερά των Κυκλάδων μας. Μπορεί να φτερουγίσει στη Γαλλία. Εκεί, το κράτος θα χτίσει το πρώτο «χωριό του Αλτσχάιμερ» σε ένα πείραμα που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με τη νόσο.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια μη αναστρέψιμη, προοδευτική διαταραχή που καταστρέφει και τελικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης και εξασθενημένες γνωστικές δεξιότητες.

Το αυτοτελές συγκρότημα στη Νταξ, μια πόλη spa στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μιμείται για τις ανάγκες αυτές μια μικρή κοινότητα, με ένα σούπερ μάρκετ, κέντρο υγείας, κομμωτήριο και βιβλιοθήκη.

Οι 120 κάτοικοι (10 κάτω των 60 ετών) θα έχουν την ελευθερία να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στο χωριό, οι οποίες θα σχεδιάζονται για να βοηθήσουν την αίσθηση κατεύθυνσης, οπτικών αναρτήσεων και μνήμης σε ένα μπλοκ κτιρίων που έχει σχεδιάσει με βάση ένα κλασσικό γαλλικό χωριό η δανέζικη κοινοπραξία Nord Architects. Οι κάτοικοι θα ζουν σε μικρές, κοινόχρηστες κατοικίες, οργανωμένες σε τέσσερις γειτονιές, μαζί με 100 φροντιστές και 12 εθελοντές που θα οργανώσουν τις δραστηριότητες. Το κόστος της κατασκευής του χωριού υπολογίζεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 7 εκατομμύρια για να λειτουργήσει. Οι ασθενείς θα πληρώνουν 66 ευρώ την ημέρα για την διαμονή τους στο χωριό, όσο περίπου κοστίζει και σε ένα παραδοσιακό οίκο ευγηρίας στη Γαλλία.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ομαλότητας και να διατηρηθεί η κανονικότητα της ζωής των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το σχέδιο βασίζεται στο Hogeweyk, το οποίο θεωρείται το πρώτο «χωριό άνοιας» στον κόσμο, κοντά στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Εκεί, οι κάτοικοι ομαδοποιούνται σε κοινόχρηστα σπίτια ανάλογα με το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντά τους και μπορούν να βοηθήσουν με το μαγείρεμα, τον καθαρισμό και την αγορά των δικών τους ειδών διατροφής.

Ορισμένες άλλες χώρες δημιούργησαν επίσης τις δικές τους εκδόσεις του ολλανδικού μοντέλου “χωριών”. Η πρώτη κοινότητα της Ιρλανδίας για άνοια πρόκειται να ανοίξει κι αυτή φέτος. Εν τω μεταξύ, στην Τασμανία (Αυστραλία), άρχισε η λειτουργία σε ένα «χωριό άνοιας» με 15 σπίτια και με ένα σούπερ μάρκετ, καφέ, σινεμά και σαλόνι ομορφιάς. Οι υποστηρικτές αυτού του νέου τρόπου φροντίδας για τους πάσχοντες από άνοια λένε ότι οι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι και κοινωνικοί και χρειάζονται λιγότερα φάρμακα από
ό, τι σε συνήθεις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Στα μέρη μας τι κάνουμε;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.