Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, περιέχει οργανικά οξέα όπως το καφεϊκό οξύ (ένας πολυφαινόλης με αντιοξειδωτική δράση), καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η νιασίνη (βιταμίνη Β3). Ωστόσο, η διατροφική του αξία θεωρείται χαμηλή λόγω της μικρής ποσότητας καφέ που καταναλώνεται σε κάθε φλιτζάνι.
Αν και ο καφές είναι γνωστός για τις τονωτικές του ιδιότητες και βοηθά πολλούς να ξεκινήσουν δυναμικά τη μέρα τους, είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία, τρόμο και γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, η υπερβολική συνήθεια μειώνει την αποτελεσματικότητα της καφεΐνης λόγω προσαρμογής του οργανισμού.
Ο Δρ. Ενρίκε Γκάλβε, πρόεδρος της Εταιρείας Καρδιολογίας της Ισπανίας (SEC), εξηγεί ότι “η καφεΐνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενίοτε μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση”. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ότι “δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουν τον καφέ οι υπερτασικοί, εφόσον η κατάστασή τους είναι υπό έλεγχο”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ακόμη και άτομα με υπέρταση ή καρδιοπάθειες μπορούν, κατ’ αρχήν, να καταναλώνουν μέχρι και 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα η επιβλαβής του επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία”.
Αντίστοιχα, η Κλινική Mayo αναφέρει ότι μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ, δέκα κουτάκια αναψυκτικών τύπου κόλα ή δύο ενεργειακά ποτά.
Η υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να οδηγήσει σε:
– πονοκεφάλους
– αϋπνία
– νευρικότητα
– ευερεθιστότητα
– συχνουρία ή ακράτεια
– ταχυκαρδίες
– μυϊκούς τρόμους
Έρευνα της Ισπανικής Ομοσπονδίας Καφέ (FEC) δείχνει ότι το 63% των ατόμων άνω των 15 ετών πίνει καθημερινά καφέ, ενώ οι τακτικοί καταναλωτές πίνουν κατά μέσο όρο 3,6 φλιτζάνια καφέ τις καθημερινές και 2,6 τα σαββατοκύριακα.
Ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία – ακόμα και για άτομα με υπέρταση. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να μην ξεπερνάμε το όριο των 4 φλιτζανιών την ημέρα.