Πιο ξεκάθαρο δεν θα μπορούσε να είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα ” «Συμφωνείτε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την αποδοχή της συμφωνίας για το ονοματολογικό ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου αποφάσισε χθες η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε μια συνεδρίαση από την οποία απείχε η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE. Οι 68 βουλευτές που ήταν παρόντες (από το κυβερνών Σοσιαλιστικό και τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ) ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με τη διατύπωση: «Συμφωνείτε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την αποδοχή της συμφωνίας για το ονοματολογικό ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ.: ΠΓΔΜ) και την Ελλάδα;».
Η απόφαση απλώς επικυρώνει την προεκλογική ένταση που πρακτικά υπάρχει τους τελευταίους μήνες στην ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να έχει ως βασικό σύνθημα της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα, ως κέρδη της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμμετάσχει και να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια ιστορική απόφαση, όχι μόνο επειδή πρόκειται για απόφαση δημοψηφίσματος αλλά και γιατί μέσω του δημοψηφίσματος θα αποδειχθεί η ενότητα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”», τόνισε μετά την απόφαση της Βουλής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο γ.γ. του VMRO δήλωσε ότι «ο Ζάεφ και το κόμμα του συνεχίζουν να σπρώχνουν τη χώρα μας στην άβυσσο και σε ακόμη μία τεράστια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ζάεφ και το κόμμα του έχουν την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτήν την αντικρατική συμφωνία συνθηκολόγησης με την Ελλάδα».
Αν και η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προσπάθησαν επανειλημμένως να διαμορφώσουν «εθνική γραμμή». Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι το VMRO ήταν αντίθετο σε κάθε έννοια συμβιβασμού, επιχειρώντας απλώς να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος έχει αρκετές απαιτητικές τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο άπαντες στα Σκόπια αντιλαμβάνονται ότι το βασικό διακύβευμά του είναι πολιτικό. Είτε επικρατήσει το «ναι» είτε το «όχι», πολλαπλοί λόγοι υπαγορεύουν, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, προκειμένου η κυβέρνηση Ζάεφ να μπορέσει να προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που απαιτείται. Ευλόγως, κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις και στο χρονοδιάγραμμα επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Με πληροφορίες / φωτο: Καθημερινή