Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠΓΔΜ: Λάθος η απόδοση - Δεν υπήρξε παρέμβαση Τσίπρα

ΠΓΔΜ: Λάθος η απόδοση – Δεν υπήρξε παρέμβαση Τσίπρα

|

Στη διευκρίνιση ότι η ανασκευή των χθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δεν έγινε μετά από παρέμβαση της Αθήνας ή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. – Ποιο είναι το δίλημμα που θέτουν οι Γάλλοι για τους πολίτες της γειτονικής χώρας ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου

Αυτό που συμβαίνει με τη γειτονική χώρα δεν έχει προηγούμενο έχω την αίσθηση. Ολα τα κράτη του κόσμου έχουν πέσει πάνω στους πολίτες και τους “βομβαρδίζουν” ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. Λες και από την απόφαση τους κρίνεται το μέλλον του κόσμου. Ισως να έχουμε επιστρέψει σε εποχές ψυχρού πολέμου, όπου οι σφαίρες επιρροής ήταν κάτι περισσότερο από ευδιακριτες… Ετσι λοιπόν οι παρεμβάσεις είναι συνεχόμενες… 

Ομως, έχουμε και θέματα μετάφρασης… Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που φέρεται να μίλησε για “μία και μοναδική Μακεδονία που δεν είναι άλλη από τη δική του χώρα”… Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δηλώσεις έγιναν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και όχι σε κάποιο ιδιωτικό ή ξένο. Κι έτσι προχώρισε σήμερα το Κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων σε διευκρίνιση ότι η ανασκευή των χθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δεν έγινε μετά από παρέμβαση της Αθήνας ή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Συγκεκριμένα το πρακτορείο «ΜΙΑ» αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημα τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψιν όσα ειπώθηκαν σε διάφροα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη διόρθωση αποσπάσματος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική πλευρά». 

«Το μόνο αληθές είναι ότι μετά την αντίδραση του Τύπου για το περιεχόμενο της συνέντευξης ελέγχθηκε το περιεχόμενό της και διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος απόδοση της δήλωσης του κ. Ζάεφ και για αυτό προχωρήσαμε σε άμεση διόρθωση. Η διορθωμένη εκδοχή μοιράστηκε εκ νέου στον Τύπο», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Η επίμαχη συνέντευξη
Χθες σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου Ειδήσεων ΜΙΑ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ζάεφ εμφανιζόταν να λέει: «Μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας της διασποράς για την προσθήκη “Βόρεια” στο όνομα που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας. Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρξει καμία άλλη στον κόσμο».

Αργότερα το απόγευμα, το «ΜΙΑ» άλλαξε την επίμαχη φράση ως εξής: «Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί τη Μακεδονία. Ο προσδιορισμός “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται “Μακεδονία”».

Και η Γαλλική Παρέμβαση

Αίσθηση όμως προκαλεί η Γαλλική παρέμβαση.. ότι η επιλογή των πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα», ότι δηλαδή σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ η χώρα θα οδηγηθεί σε διεθνή απομόνωση. Μιλώντας χθες σε δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο Κριστιάν Τιμονιέ – γάλλος πρεσβευτής – είπε ότι κατά τη γνώμη του οι «Μακεδόνες», όπως τους ανέφερε, είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Σήμερα σειρά είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον. Παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλους δυτικούς ηγέτες, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς και οι καγκελάριοι Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Κουρτς, ο Μακρόν επεσήμανε ότι καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια.

«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», λέει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία. 

«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παραλίες υπό παρακολούθηση: Αυστηροί έλεγχοι, drones και πρόστιμα για τους παραβάτες

Με περισσότερες από 2.600 καταγγελίες τον Ιούνιο και νέα εργαλεία όπως το MyCoast και τα drones, το κράτος εντείνει τη μάχη για την προστασία του αιγιαλού – ποιες περιοχές συγκεντρώνουν τις περισσότερες παραβάσεις

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Α’ Φινλανδία: Ελσίνκι – Γιάρο, η νεοφώτιστη δίνει ρυθμό και… γκολ!

Η επιστροφή της Γιάρο στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύεται από επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ η Ελσίνκι ψάχνει απαντήσεις και επανεκκίνηση – μια αναμέτρηση με πολλές υποσχέσεις.

«Μνήμες Αλλοτινών Εποχών» στη Σέριφο, αναβίωση παραδοσιακού γάμου με άρωμα Κρήτης

Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 19:00, η Κάτω Χώρα Σερίφου ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, μέσα από τη λαογραφική αναπαράσταση ενός γνήσιου παραδοσιακού γάμου.

Στη Μήλο η πρώτη μοτοσυκλέτα ΕΚΑΒ, ταχύτητα και ζωή στα κρίσιμα περιστατικά

Μέσο άμεσης ανταπόκρισης αποκτά για πρώτη φορά το Κέντρο Υγείας Μήλου – Καθοριστική η συμβολή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μάρκου Μάλλη.

Τήνος δίνει Ζωή: 282 Εθελοντές τίμησαν την 52η Αιμοδοσία στη μνήμη του Νικολάου Κορνάρου

Σε τρεις διαφορετικές κοινότητες του νησιού, πολίτες κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας αίμα και ελπίδα, ενώ για πρώτη φορά προωθήθηκε και η δωρεά μυελού των οστών.

«Κέντρο Ερευνών Ρίζες» για μια ζωή με αγάπη: Η φωνή των παιδιών έξω από τα ιδρύματα

Ο οργανισμός Κέντρο Ερευνών Ρίζες δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, διεκδικώντας μια κοινωνία όπου κάθε παιδί μεγαλώνει σε οικογένεια — όχι σε δομή.

Ευρωπαϊκή vs Αμερικάνικη Ρουλέτα: Ποια συμφέρει τους παίκτες

Σύγκρινε τις δύο δημοφιλέστερες παραλλαγές ρουλέτας και ανακάλυψε ποια προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες.

Εμίρ Κουστουρίτσα: Επίτιμος Δημότης Σίφνου, γέφυρα Πολιτισμού στις Κυκλάδες

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και μουσικός αναγνωρίζεται από τον Δήμο Σίφνου για το έργο του και τη βαθιά σχέση του με το νησί – Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Cozy Festival.

FPT Paros 2025 – Ημέρα 3: Άνεμος-έκπληξη, χαοτικές beachstarts και νικητή τον Lennart Neubauer (video)

Η 3η ημέρα του Freestyle Pro Tour στην Πάρο απογειώθηκε απρόσμενα με μια νέα καινοτόμα μορφή αγώνα – οι 9 κορυφαίοι freestylers πάλεψαν δίπλα-δίπλα με θέα τον Παριανό ορίζοντα!

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου