Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠέθανε ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, εμβληματικός επιζών του Ναγκασάκι

Πέθανε ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, εμβληματικός επιζών του Ναγκασάκι

|

Ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και ακούραστος υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. 

Ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και ακούραστος υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. 

Ο Τανιγκούτσι, που κάποτε είχε παρουσιαστεί ως πιθανός υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, ανακοίνωσε ο οργανισμός «Νιχον Χιντάνκυο», που εκπροσωπεί τους επιζώντες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. 

Ήταν μόλις 16 ετών, νεαρός ταχυδρόμος, όταν στις 9 Αυγούστου 1945 είδε τη ζωή του να ανατρέπεται αφού ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 έριξε την ατομική βόμβα στο χωριό του στη νότια Ιαπωνία τρεις ημέρες μετά την πρώτη επίθεση με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. 

Από την έκρηξη καταστράφηκε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ενώ πέθαναν περίπου 74.000 άνθρωποι, είτε αμέσως είτε αργότερα εξαιτίας της ραδιενέργειας. 

«Ένιωσα το έδαφος να δονείται για μια στιγμή και πίστεψα ότι θα εξαφανιστώ. Όμως, ήμουν πεπεισμένος ότι δεν μπορώ να πεθάνω έτσι. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν ένιωσα το δέρμα στο αριστερό μου χέρι, τον ώμο και τα δάκτυλά μου να κρέμεται», είχε δηλώσει σε ένα βίντεο που γυρίστηκε το 2015 από νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Ναγκασάκι. 

«Αν και δεν ένιωσα πόνο, άγγιξα την πλάτη μου και κατάλαβα ότι το πουκάμισό μου είχε εξαφανιστεί. Υπήρχε κάτι μαύρο και κολλώδες σε όλο το χέρι μου. Το ποδήλατό μου είχε στραβώσει εντελώς», πρόσθεσε ο Τανιγκούτσι, που πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο νοσοκομείο μετά τη ρίψη της ατομική βόμβας. 

Ο Τανιγκούτσι είχε σε όλη του την πλάτη σημάδια από εγκαύματα, αλλά και βαθιά τραύματα στον θώρακα στο επίπεδο της καρδιάς αλλά και στα πλευρά του. 

Το 2015 στη διάρκεια της τελετής για την 70η επέτειο από την τραγωδία ο Τανιγκούτσι μίλησε για την εμπειρία του στο πλήθος: «Απανθρακωμένα πτώματα, εκκλήσεις για βοήθεια από κατεστραμμένα κτίρια, άνθρωποι η σάρκα των οποίων έπεφτε, τα εντόσθια των οποίων ξαφνικά φαίνονταν», περιέγραψε. «Ένας στρατός ανθρωπίνων όντων που πέθαινε προσπαθώντας να βρει νερό». 

Ο Τανιγκούτσι προσπάθησε μέχρι τον θάνατό του να μεταδώσει την εμπειρία του. «Όμως φοβάμαι ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται», είχε δηλώσει το 2003 σε συνέντευξή του. 

«Θέλω οι νέες γενιές να θυμούνται ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα σώσουν ποτέ την ανθρωπότητα», τόνιζε.
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

ΑΟ Θήρας: Με τον Ολυμπιακό αντίπαλος στα ημιτελικά του Final 4 κυπέλλου Γυναικών

Final-4 Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών: Α.Ο. Θήρας - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. και Α.Σ.Π. Θέτις - Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. οι δύο ημιτελικοί

Νάξος: Αναψε .. πράσινο φως για νέο 4αστερο ξενοδοχείο, σε ποια περιοχή

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή;

ΥΠΕΝ – Μήλος: “Πάγωμα” Οικοδομικών αδειών με επίκεντρο το Σαρακήνικο

Πάγωμα οικοδομικών αδειών στη Μήλο για περιοχές όπως το Σαρακήνικο - Τι δηλώνει ο κος Σκυλακάκης

Σίφνος: Ερχεται το SiFNaThLoN 2025 κι αλλάζει τα αθλητικά δεδομένα των Δυτικών Κυκλάδων

Τι είναι το SIFNaThLon και πότε θα το δούμε στον .. αέρα; Το διήμερο των αθλητικών εκδηλώσεων.. Πότε και που; Ποια αγωνίσματα περιλαμβάνει

ΠΝΑι: Δικαίωμα αντικατάστασης στόλου Ε.Δ.Χ. Ταξί, μπαίνει μεμβράνη χρωματισμού

Αντικατάσταση στόλου Ε.Δ.Χ. Ταξί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δεκτή η μεμβράνη χρωματισμού

ΑΠΘ: Οι έφηβοι έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς ειδησεογραφική παιδεία οι έφηβοι, έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Τέμπη – Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση

ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετέχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής για τα Τέμπη - Τι αναφέρει στην ενημέρωση

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα (2-6 Απριλίου), 2 world tour ομάδες και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

Πάρος: Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση

Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση σημειώθηκαν στην Πάρο - Ποια περίοδο και τι αναφέρει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Μπιζάς

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση