Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠαραξικόπημα ημίχρονο / Ερντογκάν τελικό

Παραξικόπημα ημίχρονο / Ερντογκάν τελικό

|

Απέτυχε το 6ο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο Ερντογκάν βγήκε νικητής – Συνελήφθη ο επικεφαλής – Ο Ερντογκάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματιες  

Νύχτα τρόμου στην Τουρκία αφού ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε με πραξικόπημα να καταλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ομως, η αντίδραση των πολιτών ήταν άμεσα. Προέταξαν τα στήθη τους κάποιοι βρέθηκαν ακόμη και μπροστά από τα τανκς και το 6ο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας *(το πρώτο το 1960) μοιάζει να περνάει στην ιστορία. Οχι βέβαια αναίμακτα από τη στιγμή που τουλάχιστον 80 είναι αυτοί έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο απολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει στη κονωνία της γειτονικής χώρας. Και πλέον όλοι ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, ενώ ο Πρόεδρος της Χώρας Ταγίπ Ερντογκάν μπορεί να κέρδισε αλλά χρειάστηκε όχι την … τεχνολογία (μήνυμα μέσω face time προς τους πολίτες) αλλά τον… λαό που είχε ξεχάσει ώστε να μείνει στην εξουσία. Και αυτό θα πρέπει να του γίνει μάθημα…..Και είναι δεδομένο ότι θα έχει συνέχεια από τη στιγμή που δήλωσε ότι “πήγαν να με σκοτώσουν… θα το πληρώσουν”. Ποιοι είναι όμως οι αληθινοί ένοχοι;  

Διαβάστε πως κύλησε η νύχτα μέσα από την ιστοσελίδα του Βήματος… 

Αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το πρώτο που αφίχθη σε αυτό το αεροδρόμιο μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.
«(Η πτήση) #TK1984 προσγειώθηκε στο IST από το Λονδίνο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικευμένος ιστότοπος Flightradar24, χρησιμοποιώντας τον διεθνή κωδικό του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Το αεροσκάφος της Turkish Airlines ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά ώρες μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτράπηκε καθώς ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας μετά από προτροπή του Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει το τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που προαπάθησε να καταλάβει την εξουσία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η κατάσταση το ξημέρωμα του Σαββάτου δεν ελεγχόταν πλήρως από τις δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν. 
Τελικά οιδυνάμεις των πραξικοπηματιών άρχισαν να παραδίδονται λίγο πριν τις 7 το πρωί. Πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση εικονίζουν περίπου πενήντα στρατιωτικούς στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά.
Η ανακοίνωση των πραξικοπηματιών
Με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Να βγουν στους δρόμους καλεί τους Τούρκους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk σε σύνδεση μέσω κινητού και κατηγορεί το κίνημα του Φεουλάχ Γκιουλέν για τα γεγονότα.
Πυροβολισμοί κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.
 

Συνεχής ενημέρωση:

06:51 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν παραμένει στο αεροδρόιο της Κωνσταντινούπολης μέχρι την πλήρη επικράτηση των δυνάμεων που είναι πιστές σε αυτόν
06:45 Παραδίδονται στις δυνάμεις του Ερντογάν δυνάμεις των πραξικοπηματιών πάνω στον Βόσπορο
05:00 Ξημερώνει Σάββατο στην Τουρκία και η κυβέρνηση της χώρας δεν ελέγχει πλήρως ακόμα την κατάσταση καθώς εστίες πραξικοπηματιών υπάρχουν ακόμα σε Αγκυρα και Κωνσταντινοπολη
04:56 Συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων στην Αγκυρα
04:55 Ολο και περισσότερες πληροφορίες κάνουν λόγι για 12 νεκρούς στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας
04:50 Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για 120 συλλήψεις πραξικοπηματιών
04:40 Δήλωση στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης έκανε και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. 
«Παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις με το πραξικόπημα στην Τουρκία σήμερα με μεγάλο προβληματισμό. Πρέπει όλοι να ζητήσουμε πρωτίστως ηρεμία και σεβασμό στους νόμους, τους θεσμούς, και στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα και να στηρίξουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και αιματοχυσία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο των αμερικανών πολιτών όσο και των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών» 
04:36 Πληροφορίες για 120 τραυματίες από τον βομβαρδισμό του τουρκικού Κοινοβουλίου – Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο για 12 νεκρούς
04:34 Ανακατάληψη του CNN Turk από τους πολίτες – Συνεχίζονται οι εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού
04:26 Το Διάγγελμα: «Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από την κινητικότητα, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης για την ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει μια ομάδα, το παράλληλο κράτος, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να εισβάλουν στις δομές του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους. 

Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του λαού και ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα μας, βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και αυτή τη στιγμή αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος. Η κίνηση έγινε πριν τις κρίσεις των αξιωματικών. Ήξεραν ότι τους γνωρίζαμε και τους αποβάλλαμε. Η Τουρκία έχει νέες δομές και νέες συμπεριφορές. Έτσι κάναμε τα βήματά μας. Εδώ στο Ατατούρκ πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Είχαμε δεκάδες θύματα. Και σήμερα υπήρξε εισβολή του παράνομου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16. 

Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα ότι βομβάρδιζαν το σημείο που βρισκόμουν. Αυτά έκαναν. Επίσης επιτέθηκαν στις Μυστικές Υπηρεσίες, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Έχουν συλλάβει γενικό μου γραμματέα. Δεν ξέρω την κατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλώ, όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων. Εσείς νομίζω, πιστεύετε στις αξίες αυτού του λαού, όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετες απόψεις από εσάς. Δεν είναι πιστοί στις αρχές του κράτους. 

Είναι πιστοί στην Πενσυλβάνια (εννοεί τον Γκιουλέν). Απευθύνομαι στους φαντάρους: Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, εσείς μην αντιστέκεστε απέναντι στον κόσμο. Είναι οι πατεράδες σας, οι μανάδες, τα αδέρφια σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και σεις βαρύ τίμημα. Συλλαμβάνονται πολύ αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχεία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Όπως αντιμετωπίσαμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Η οργάνωση του Γκιουλέν, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, την κάνουν με τα όπλα του τουρκικού λαού. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένος. Είμαστε στα καθήκοντά μας και με την βοήθεια του θεού, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας.»

04:16 Διάγγελμα Ερντογάν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
04:13 Εισβολή των πραξικοπηματιών στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Κωνσταντινούπολης και στην εφημερίδα Σαμπάχ
04:10 Τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού Κοινοβουλίου στην Αγκυρα
04:06
 Στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στους οπαδούς του Ερντογάν
04:04 Πυροβολισμοί στο CNN Turk – Πολίτες οπαδοί του Ερντογν κατέλαβαν τα στούντιο του σταθμού
04:00 Ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
03:59 Ανταλλαγές πυροβολισμών στην πλατεία Ταξίμ
03:55 Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή της στην εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς και τους νόμους της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
Το Συμβούλιο καλεί για την άμεση επιστροφή της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη και υπογραμμίζει πως και τα 28 μέλη της Ένωσης παρακολουθούν στενά και σε συνεννόηση μεταξύ τους τις εξελίξεις. 
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
03:50 
Μαχητικά πετούν πάνω από την Κωνσταντινούπολη – Οι ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα διετάχθησαν να σπεύσουν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το πρωί του Σαββάτου
03:47 Μεγάλη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
03:44 Πληροφορίες για ένταση και εκρήξεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
03:40 Διακόπηκε η εκπομπή του CNN Turk – Εισβολή στρατιωτών στη Χουριέτ
03:38 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Κοινοβουλίου από τους πραξικοπηματίες
03:37 Στρατιωτικές δυνάμεις των πραξικοπηματιών εισβάλει στο CNN Turk και προσπαθεί να διακόψει το πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού.
03:36 Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
Βόμβα χτύπησε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu 
Μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία και εναντίον του πραξικοπήματος έστειλε και η Ελλάδα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησαν με συμβούλους του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασαν την υποστήριξη της Ελλάδας για τη συνταγματική νομιμότητα και για την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Σήμερα Σάββατο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν αλλά και με τον τούρκο ομόλογό του Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Το προεδρικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Χαοτική η κατάσταση. Στο «κόκκινο» η ανησυχία διεθνώς -με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία να περεμβαίνουν δηλώνοντας ότι οι όλες οι πλευρές πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Ερντογάν αναμένεται κατά πληροφορίες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου φέρεται νά εχει αποχωρήσει ο στρατός
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. 
Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. 
Πληροφορίες του Reuters για παράδοση του επικεφαλής του πραξικοπήματος 
Τραυματίες σε πλατεία στην Κωνσταντινούπολη Σύμφωνα με πληροφορίες 17 νεκροί αστυνομικοί στην Αγκυρα
Νέες δηλώσεις από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, λέει. Καλεί και εκείνος το λαό να βγει στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες πίσω στις βάσεις τους, αναφέρει.
Αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλάισιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση 
Πυρά από στρατιωτικό ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα. Παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών στο σημείο, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά τάσσονται. 
Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Άγκυρα, κοντά στην κρατική τηλεόραση ενώ είχε πέσει νωρίτερα ξανά το σήμα της
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».
Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Μεγάλη ανησυχία εκφράζει το Φόρεϊ Όφις
Πανηγυρικοί πυροβολισμοί στη Δαμασκό. Κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Δαμασκό και τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 
Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για πρώτη φορά σε σύνδεση μέσω κινητού -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα, λέει. Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές» αναφέρει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νεκροί
Διάγγελμα Ερντογάν μέσω skype: Καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί
Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. 
Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάρξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας.

Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters
Ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια και στρατηγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει πως στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και τους ζήτησαν να φύγουν -CNN Turk
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο
Στρατιώτες μέσα στο κτίριο του δικτύου TRT στην Άγκυρα, λέει ανταποκριτής του δικτύου στο Reuters
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις: Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ
Πληροφορίες ότι αναμένεται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του. Βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον  υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV 

Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά – CNN Turk
Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Λέει ότι κλήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας «για να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «εξέγερση από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα», και κάλεσε σε ηρεμία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι μία μικρή ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε πραξικόπημα.
Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία». όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.
Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.

Πηγή: tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.