Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠάπας Φραγκίσκος: Μήνυμα για την παραίτησή του;

Πάπας Φραγκίσκος: Μήνυμα για την παραίτησή του;

|

Αίσθηση προκάλεσε χθες Κυριακή (15/01) η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου προς το συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Θα μας κάνει καλό να καλλιεργήσουμε, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, την αρετή που μας επιτρέπει να αποσυρόμαστε την κατάλληλη στιγμή, μαρτυρώντας ότι το σημείο αναφοράς της ζωής, είναι ο Ιησούς».

«Ας σκεφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα για έναν ιερέα, ο οποίος καλείται να ιερουργεί όχι για προσωπικό συμφέρον ή για τάση πρωταγωνισμού, αλλά για να οδηγήσει τους ανθρώπους προς τον Ιησού», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, μπορεί να πρόκειται σε έμμεση αναφορά του Φραγκίσκου σε πιθανότητα μελλοντικής του παραίτησης.

Ο Αργεντινός πάπας είναι 86 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα στο βάδισμα.

Η επιστολή 

Επιστολή παραίτησης αμέσως μετά την εκλογή του το 2013 αποκάλυψε την 18η Δεκεμβρίου (σ.σ. ανήμερα των γενεθλίων του) πως υπέγραψε ο πάπας Φραγκίσκος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω σοβαρών και ανήκεστων προβλημάτων υγείας.

Ο Φραγκίσκος εξήγησε ότι έδωσε την επιστολή στον τότε επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από τη θητεία του προηγούμενου πάπα Βενέδικτου. Ο Μπερτόνε παρέμεινε στο αξίωμα αυτό για περίπου έξι μήνες μετά την εκλογή του Φραγκίσκου στις 13 Μαρτίου του 2013.

Ο Φραγκίσκος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραιτηθεί, εάν η κατάσταση της υγείας του τον εμποδίζει να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Και όπως είχε τονίσει «Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου. Ο Ταρτσίζιο Μπερτόνε ήταν επικεφαλής της διπλωματίας. Την υπέγραψα και του είπα: “Σε περίπτωση κωλύματος για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ιδού η παραίτησή μου”», φέρεται να δήλωσε ο Φραγκίσκος. «Το έχετε. Δεν ξέρω σε ποιον μπορεί να την έδωσε ο καρδινάλιος Μπερτόνε, αλλά του την έδωσα όταν ήταν επικεφαλής της διπλωματίας».

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι ο δεύτερος Πάπας που παραιτείται. Είχε προηγηθεί το 2013 ο προκάτοχός του Βενέδικτος, και όταν αποχώρησε από το αξίωμα έγινε ο πρώτος πάπας που παραιτείται σε διάστημα έξι αιώνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.