Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠανευρωπαϊκό χαράτσι υπέρ... προσφύγων

Πανευρωπαϊκό χαράτσι υπέρ… προσφύγων

|

Μία ακόμη σκέψη του Σόιμπλε ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα με στόχο το πορτοφόλι των Ευρωπαϊων πολιτών για την “ανακούφισή τους” από τους πρόσφυγες 

Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε «ασφαλείς χώρες», για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες είχε εκφράσει την άποψη για την ανάγκη ύπαρξης κοινού ευρωπαϊκού νόμου για το μεταναστευτικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

“Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική – και γρήγορα!,” είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι “θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή.” Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: “Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν.”

Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση “αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες” και ως ευημερούσα περιοχή η ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου