Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠαγώνουν οι πρόσφυγες στα νησιά

Παγώνουν οι πρόσφυγες στα νησιά

|

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όχι μόνο λόγω της παγωνιάς ή του χιονιού αλλά και της ψυχολογίας καθότι αρκετοί εξ αυτών (κυρίως αφρικανοί) δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία …χιονιού – Τι ζητάει η Υπατη Αρμοστεία  

Ο παγετός και οι δύσκολες συνθήκες επηρεάζουν όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους πρόσφυγες όπου αυτοί έχουν το μειονέκτημα ότι όσοι μένουν ακόμη – καθότι εγκλωβισμένοι – στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου μένουν ως επί τω πλείστον σε …σκηνές,. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι σε συνθήκες παγετού. Και ενώ τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, καθώς και τις επόμενες μέρες και κυρίως νύχτες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Και οι σκηνές το Σαββατοκύριακο είναι κυριολεκτικά θαμμένες στο χιόνι,  οι δε τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους, που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να στηθούν δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές…

Πλαστικό και σφαγή πρόβατου

Λύση όσο κι εάν φαίνεται παράξενο προσφέρουν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό, που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι. Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Κάποιοι άρχισαν αν τρέχουν προς τη Μυτιλήνη (απόσταση πέντε χιλιομέτρων) για να βρουν μέρος να ζεσταθούν! Μέσα στα χιόνια πάλι κάποιοι άλλοι έσφαζαν ένα πρόβατο που είχαν αγοράσει προκειμένου να το μαγειρέψουν σε υπαίθριες φωτιές και να φάνε.  Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Κοντέινερ  

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στον Καρά Τεπέ όλα δείχνουν διαφορετικά. Οι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες διαμένουν σε θερμαινόμενα κοντέινερ και σε θερμαινόμενους πλαστικούς οικίσκους. Μία ακόμα βρίσκεται στις βόρειες ακτές.  Φαγητό διανέμεται κανονικά, ενώ τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό επιδίδονταν όλη μέρα σε έναν αλλιώτικο πόλεμο μεταξύ τους. Τον χιονοπόλεμο. Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τον Δήμο Λέσβου.

Στον καταυλισμό στη Σούδα της Χίου γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και στέλνονται περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Παρέχονται επίσης περισσότερα καύσιμα για την παροχή θέρμανσης. Σε συνεργασία δε με την οργάνωση Eurorelief πραγματοποιούνται κι άλλες εργασίες που αφορούν τη μόνωση και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε περισσότερες σκηνές.

Μετακίνηση

Βρίσκει όμως την ευκαιρία να μιλήσει για το γενικότερο θέμα στην αδυναμία που παρουσιάζεται για την μετακίνηση των προσφύγων / μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015 για μια περίοδο δύο ετών» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 12% των 66.400 θέσεων που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά «και αποτελεί εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. «Παρόλο που έχει διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα. Οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς» και συνεχίζει «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και Lesvonews.net
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

MSN.com: Στους προορισμούς της «μυστικής» Ευρώπης η Νάξος!

Στη λίστα του MSN.com και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30 συνολικά, περιοχές

Σαντορίνη: Με παιχνίδια γκραν γκινιόλ ξεκίνησε η «Santorini Basketball League»

Η πρώτη αγωνιστική περιλάμβανε τρία συγκλονιστικά παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και μία ευρεία νίκη.

Νάξος: Αύριο “ξεκλειδώνει” το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών των 2 δισ.

«Ξεκλειδώνει» το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών των 2 δισ. – Υβριδικά συστήματα ΑΠΕ για «αντίδοτο» στη λειψυδρία

Νάξος: Ποια η σχέση των λουκουμάδων με την εορτή της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας;

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μας εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι λουκουμάδες με την εορτή της Νάξου, της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας

Αντίπαρος: Ερχεται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων

Δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αντίπαρο

Υπόθεση Νερό: διαδημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης με κρατική «προίκα» 250 εκατ. ευρώ (!!!)

Έρχονται διαδημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης με κρατική «προίκα» 250 εκατ. ευρώ για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος

ΕΝΠΕ: Γιατί επιλέγει ο Χατζημάρκος για τη θέση του προέδρου;

Στον “πάγο” οι σχέσεις Μητσοτάκη – Χαρδαλιά – Οι λόγοι επιλογής του Γ. Χατζημάρκου για την προεδρία της Ενωσης Περιφερειών

Φαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

Πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο από το Μέτσοβο

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα