Οι Ουκρανοί αγωνιούν για τη σημερινή πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους, αλλά προσπαθούν να διασκεδάσουν τον φόβο τους για κλιμάκωση των επιθέσεων ποστάροντας στα σόσιαλ μίντια τις τελευταίες φωτογραφίες κανονικότητας της ζωής τους πριν από την έναρξη του πολέμου.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε τη χθεσινή εθνική εορτή στη Ρωσία με απειλές για την ανάπτυξη μέσα στο 2023 του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, που φέρει το παρατσούκλι «Σατανάς 2», καθώς και υπερηχητικών πυραύλων και νέων πυρηνικών υποβρυχίων.
Σε διάγγελμά του για τη γιορτή του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Η εξαγγελία ήρθε λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη New Start, την τελευταία εναπομείνασα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από κοινού με τις ΗΠΑ.
Η Μόσχα διατείνεται ότι έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η δοκιμή διενεργήθηκε λίγο πριν από την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και απέτυχε.
Κινεζικό σχέδιο
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα προτίθεται να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Μετά τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και του ίδιου του Μπάιντεν, χθες τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία κάλεσε το Πεκίνο να αποφύγει την παροχή υλικής βοήθειας στη Μόσχα γιατί αλλιώς θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες». Πάντως, το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο δεν είναι προς το παρόν σαφές τι ακριβώς προβλέπει, δεν απορρίπτεται για την ώρα από το Κίεβο, αφού τόσο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε μια τέτοια προοπτική. «Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα», είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνομιλιών του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες στο Κίεβο. Η Δύση όμως αμφισβητεί κατά πόσον ο Πούτιν σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει», εκτίμησε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, και προέβλεψε ότι ο πόλεμος ενδέχεται να κρατήσει άλλον ένα χρόνο. Παράλληλα, επέμεινε ότι δεν πρόκειται για μια σύρραξη Ρωσίας – ΝΑΤΟ.
Οι απώλειες
δεν τα βρήκαν
H E.E. δεν κατάφερε μέχρι αργά χθες το βράδυ να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά αξιωματούχοι της ήλπιζαν ότι το πακέτο θα ήταν έτοιμο έως σήμερα, ανήμερα την επέτειο εισβολής. Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει περιορισμούς στο εμπόριο αξίας 11 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού καουτσούκ. Παράλληλα, η Κομισιόν θέλει να μπορέσουν οι 27 χώρες να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στα εδάφη τους, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ωστόσο κάποιες χώρες αντιδρούν στην πρόταση για επιβολή προστίμων, σε περίπτωση που δεν αναφέρουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Μολδαβία
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Μολδαβία αποκήρυξε χθες την καταγγελία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας πως η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας με πρόσχημα υποτιθέμενη επιχείρηση των Ρώσων, ζητώντας ψυχραιμία από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού, κατηγόρησε στις αρχές του μήνα τη Μόσχα ότι απεργάζεται πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να σύρει την Υπερδνειστερία στον πόλεμο. Η ρωσόφωνη περιοχή αποσχίστηκε από την τότε σοβιετική Μολδαβία το 1990 και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούστηκαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Kισινάου.
Η Wagner πήρε τα όπλα της
Μετά τις καταγγελίες εις βάρος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας ότι αφήνει τους άνδρες του έκθετους, χωρίς πυρομαχικά, ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε χθες ότι οι πιέσεις του απέδωσαν καρπούς και πως έλαβε διαβεβαίωση ότι απεστάλη ο απαραίτητος στρατιωτικός οπλισμός.
Είχε προηγηθεί ένας δημόσιος εμφύλιος στη Ρωσία, με την ομάδα Wagner και τον ιδρυτή της να κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό τους, Βαλερί Γερασίμοφ, για προδοσία.
Ο Πριγκόζιν είχε μάλιστα αναρτήσει βίντεο με νεαρούς μισθοφόρους, οι οποίοι –κατά τα λεγόμενά του–σκοτώθηκαν όλοι, επειδή έπασχαν από «λιμό οπλισμού».
Νέες αποκαλύψεις
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Financial Times συνέχισε χθες τις αποκαλύψεις για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων από τον Πριγκόζιν. Επειτα από το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ότι ο ιδρυτής της ομάδας Wagner κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις κυρώσεις εις βάρος του, χθες ξαναχτύπησε με νέα αποκάλυψη ότι ο Πριγκόζιν κατάφερε να «ξεπλύνει» βρετανικά χρήματα, εγγράφοντάς τα ως κοινόχρηστα στο όνομα της ηλικιωμένης μητέρας του.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr