Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΟλλανδία: Εφτιαξε με υλικά ανακύκλωσης μία ...Σαντορίνη στην αυλή του

Ολλανδία: Εφτιαξε με υλικά ανακύκλωσης μία …Σαντορίνη στην αυλή του

|

Συνταξιούχος Ολλανδός που λατρεύει τις Κυκλάδες και τη Σαντορίνη, στη διάρκεια της καραντίνας έφτιαξε στο σπίτι του μία … Σαντορίνη – Η μακέτα των 10 m2 εκτέθηκε πρόσφατα σε τουριστική έκθεση στην Αμβέρσα

Καθώς ο τουρισμός ξανανοίγει διστακτικά, καλό είναι να θυμηθούμε τι σημαίνει η Ελλάδα για τόσο πολλούς ανθρώπους εκεί έξω… Γι’ αυτό και μια ανάρτηση του ολλανδικού RTL με οδήγησε στα ίχνη του Φερ Γκερτς, συνταξιούχου από το Μπέργκεν οπ Ζουμ, που επισκέπτεται τη χώρα μας τακτικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, κυρίως για island hopping στις Κυκλάδες, και τη λατρεύει «για τον ρυθμό της ζωής, τις ομορφιές της, τον ήλιο, τους ανθρώπους της, το φαγητό». Σιγά, θα πείτε, τα έχουμε ξανακούσει αυτά.


© FER GEERTS

Όμως, ο κ. Γκερτς δεν έμεινε στον εξ αποστάσεως έρωτα με την Ελλάδα. Εδώ και είκοσι χρόνια, κατασκευάζει κομμάτι κομμάτι τη δική του φανταστική εκδοχή μιας κυκλαδίτικης Χώρας, εμπνεόμενος από την αγαπημένη του Σαντορίνη και χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πεταμένα υλικά συσκευασίας. «Όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι σήμερα. Με λιγότερο κόσμο, λιγότερα αυτοκίνητα, πραγματικά ειδυλλιακό». Έτσι αποφάσισε ο χομπίστας καλλιτέχνης να ξεκινήσει το έργο του, που έγινε πάθος, εμμονή αλλά και πολύτιμη διαφυγή, ιδίως αυτό το καλοκαίρι, που η πανδημία έχει δυσκολέψει αρκετά τις διακοπές στο εξωτερικό. Ένα προς ένα τα σπιτάκια, οι εκκλησίες, τα σοκάκια, τα μπαλκόνια άρχισαν να παίρνουν μορφή και χρώμα στα επιδέξια χέρια του, με εκπληκτική λεπτομέρεια, παρόλο που η αναπαράστασή τους γίνεται κυρίως από μνήμης ή μέσα από φωτογραφίες.


© FER GEERTS


Προ ετών η τεράστια μακέτα, που αισίως έχει φτάσει τα 10 τ.μ. σε εμβαδόν, εκτέθηκε σε μια τουριστική έκθεση της Αμβέρσας. «Μου αρέσει να τη μοιράζομαι με τον κόσμο, πιστεύω ότι τους φτιάχνει τη διάθεση, και αυτός είναι ο σκοπός», μου λέει μέσω Zoom ο δημιουργός, ελαφρώς έκπληκτος που ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα (εφημερίδα Καθημερινή) τού χτύπησε την πόρτα. Μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να ξαναφτιάξει βαλίτσες με τη γυναίκα του τη Βιλ και να μας επισκεφθεί, θα συναρμολογεί τα 30 κομμάτια της μικρής του Ελλάδας στην πίσω αυλή, θα αράζει με ένα ποτήρι κρασί και θα αναπολεί τα πιο ωραία καλοκαίρια της ζωής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

«Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού – Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις

ΑΟ Θήρας: Κρατάει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη

Ο ΑΟ Θήρας ανανεώνει την κεντρική Τόνια Κιουτσιούκη και ενισχύει τον ελληνικό κορμό

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)