Παρόλο που ο τουρισμός φέρνει 82 δισεκατομμύρια στην οικονομία της χώρας, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ αντιδρούν με μεγάλο θυμό και έχουμε την 3η πόλη μετά την Βενετία και Βαρκελώνη που λέει “όχι” στους επισκέπτες
Με 800 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, γραφικά κανάλια και ποδήλατα, σεξοτουρισμό και ελεύθερη την ήπια χρήση ναρκωτικών με τουλίπες, μουσεία και πολλά παράδοξα το Άμστερνταμ διεκδικεί τον τίτλο μιας από τις πιο δημοφιλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Παρόλο που ο τουρισμός φέρνει 82 δισεκατομμύρια στην οικονομία της χώρας, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν τον εκνευρισμό τους για τα πλήθη επισκεπτών που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της πόλης τους, έχουν εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων στο κέντρο της πόλης και κυριολεκτικά τους κάνουν να είναι τις μισές ημέρες της εβδομάδας σε κατ΄οίκον περιορισμό. Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να σταματήσουν την καμπάνια της ΄χώρας ως τουριστικού προορισμού, καθώς δε μπορούν να αναχαιτίσουν τα πλήθη που συνωστίζονται σε κανάλια και δρομάκια για μια σέλφι.
Η Ολλανδία δηλώνει απερίφραστα ότι δε θέλει να γίνει Βαρκελώνη ή Βενετία που κανονικά υποφέρουν από τους τουρίστες και μάλιστα δηλώνουν ότι προτιμούν οι πόλεις τους να υποδέχονται πρόσφυγες από τουρίστες που έχουν αλλάξει το προφίλ των πόλεων. Το 2018 η Ολλανδία υποδέχθηκε περισσότερα από 18 εκατομμύρια τουρίστες και μέχρι το 2030 ο αριθμός θα σκαρφαλώσει στα 42 εκατομμύρια.
Σε μια συμβολική κίνηση πέρυσι, αφαιρέθηκε το τεράστιο γλυπτό που ανέγραφε «Iamsterdam» από την πλατεία μπροστά από Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη ξενοδοχείων, καταστημάτων με σουβενίρ, καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων και τυριών. Η χωρητικότητα του αεροδρομίου Σίπχολ πρέπει να περιοριστεί και τα επιβατηγά πλοιάρια να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.
Οι διάσημες τουλίπες της Ολλανδίας κινδυνεύουν από τις selfies των απρόσεκτων τουριστών, οι εργαζόμενες στις περιβόητες «βιτρίνες» ανησυχούν με την συνεχώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών από το εξωτερικό και οι Αρχές της χώρας σχεδιάζουν μέτρα για την μείωση των αφίξεων.
Η Βενετία σήμερα έχει βάλει ήδη διόδια στο κέντρο της πόλης για να αποθαρρύνει τους επισκέπτες ενώ η Βαρκελώνη είναι πλέον μια πόλη μόνο για τουρίστες. Μάλιστα στην Ολλανδία το Airbnbπεριορίστηκε στις 30 ημέρες το χρόνο, από 60 με σκοπό να περιοριστούν οι αφίξεις αλλά πλέον τα μικλρά ξενοδοχεία αυτής της λογικής καθιστούν το μέτρο άχρηστο.
Με πληροφορίες από το thetoc.gr