Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΩκεανός: Ανακαλύφθηκε στα βάθη... μαύρο οξυγόνο

Ωκεανός: Ανακαλύφθηκε στα βάθη… μαύρο οξυγόνο

|

Στο απόλυτο σκότος του βυθού του Ειρηνικού Ωκεανού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως παράγεται οξυγόνο, όχι όμως από ζώντες οργανισμούς, αλλά από αλλόκοτους «πατατοειδείς» μεταλλικούς όγκους που εκπέμπουν σχεδόν τόσο ηλεκτρισμό όσο οι μπαταρίες ΑΑ.

Σχεδόν το ήμισυ του οξυγόνου που αναπνέει η ανθρωπότητα, προέρχεται από τους ωκεανούς της Γης. Ωστόσο, πριν από την πρόσφατη ανακάλυψη, εθεωρείτο πως μόνον έμβιοι οργανισμοί, όπως φυτά και φύκια, ήταν ικανά να παράγουν οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης – η οποία προϋποθέτει φως.

Εδώ, σε βάθος 4 χιλιομέτρων, όπου δεν μπορεί να εισδύσει το φως του ηλίου, το οξυγόνο φαίνεται να παράγεται από φυσικά μεταλλικά «οζίδια» που διασπούν το θαλασσινό νερό -H2O- σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Είδα για πρώτη φορά το φαινόμενο το 2013 – όταν μια τεράστια ποσότητα οξυγόνου παραγόταν στον βυθό, σε συνθήκες απόλυτου σκότους» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Άντριου Σουίτμαν από τη Σκωτσέζικη Εταιρεία Θαλάσσιας Επιστήμης. «Τότε, απλώς το αγνόησα γιατί είχα διδαχθεί πως οξυγόνο παράγεται μόνο μέσω φωτοσύνθεσης. Τελικά, συνειδητοποίησα πως για χρόνια αγνοούσα την πιθανώς τεράστια αυτή ανακάλυψη» παραδέχεται.

Η ανακάλυψη έγινε στη ζώνη Κλάριον-Κλίπερτον (Clarion-Clipperton Zone, CCZ), μία αβυσσαλέα επιφάνεια που εκτείνεται μεταξύ Χαβάης και Μεξικού, όπου αρκετές εταιρείες εξόρυξης σχεδιάζουν αποστολές για τη συγκέντρωση των οζιδίων αυτών.

 

«Λειτουργούν σαν μπαταρίες» 

Τα οζίδια αυτά σχηματίζονται όταν τα διαλυμένα στο θαλασσινό νερό μέταλλα σωρεύονται σε θραύσματα κοχυλιών ή άλλα συντρίμμια, μια διαδικασία που διαρκεί εκατομμύρια χρόνια.

Και επειδή τα εξογκώματα αυτά περιέχουν μέταλλα όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και ο χαλκός -τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών- πολλές εταιρείες εξόρυξης αναπτύσσουν τεχνολογία για τη συλλογή τους και τη μεταφορά τους στην επιφάνεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεταλλικοί όζοι είναι σε θέση να παράγουν οξυγόνο ακριβώς επειδή λειτουργούν σαν μπαταρίες.

«Αν βάλετε μια μπαταρία στο θαλασσινό νερό, αρχίζει να φουσκώνει», εξήγησε ο καθηγητής Σουίτμαν «Αυτό συμβαίνει επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα διασπά στην πραγματικότητα το θαλασσινό νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο [που είναι οι φυσαλίδες]. Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει με αυτά τα οζίδια στη φυσική τους κατάσταση».

«Είναι σαν μια μπαταρία σε έναν φακό», πρόσθεσε. «Αν βάλεις μια μπαταρία, δεν ανάβει. Βάζεις δύο και έχεις αρκετή τάση για να ανάψει ο φακός. Έτσι, όταν οι κόνδυλοι κάθονται στον πυθμένα σε επαφή μεταξύ τους, λειτουργούν συνδυαστικά, σαν πολλαπλές μπαταρίες».

SOS από τους επιστήμονες

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Σουίτμαν, το «σκοτεινό οξυγόνο» που παράγεται, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή στον πυθμένα της θάλασσας.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους των εξορυκτικών εταιρειών σε μεγάλα βάθη της θάλασσας.

Πάνω από 800 θαλάσσιοι επιστήμονες από 44 χώρες συγκεντρώνουν υπογραφές, τονίζοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και καλώντας για παύση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Στα βάθη του ωκεανού -για την οποία, όπως λέγεται, ο άνθρωπος γνωρίζει λιγότερα σε σχέση με τη Σελήνη- ανακαλύπτονται διαρκώς νέα είδη ζωής. Και η ανακάλυψη αυτή υποδεικνύει πως τα οζίδια αυτά θα μπορούσαν να παράγουν οξυγόνο, υποστηρίζοντας τη θαλάσσια ζωή.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Μάρεϊ Ρόμπερτς, θαλάσσιος βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που υπέγραψαν την προειδοποιητική έκκληση, «υπάρχουν ήδη συντριπτικές αποδείξεις ότι η εξόρυξη κοιτασμάτων οζιδίων στα θαλάσσια βάθη θα καταστρέψει οικοσυστήματα που μόλις αρχίσαμε να κατανοούμε».

«Επειδή αυτά τα πεδία καλύπτουν τόσο τεράστιες περιοχές του πλανήτη μας, θα ήταν τρελό να προχωρήσουμε στην εξόρυξη στον πυθμένα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αποτελούν σημαντική πηγή παραγωγής οξυγόνου».

Πηγή: BBC, Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δανακός: Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σπάνιο μνημείο της εικονομαχικής περιόδου αποκαλύπτεται ξανά στο κοινό

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και συντήρηση του κοιμητηριακού ναού – Σπουδαία αποκάλυψη του αρχικού σύνθρονου και τοιχογραφικού διακόσμου

Πάρος: Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα, στο επίκεντρο το νέο εμπορικό λιμάνι

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα - Ποιους συνάντησε και τι συζήτησαν στο τραπέζι του δημαρχιακού Μεγάρου

«Κατά βάθος νησιά»: Ο Θράσος Καμινάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Απείρανθο

Μια ξεχωριστή βραδιά γνωριμίας με τον συγγραφέα και τις «νησιωτικές» του ιστορίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, την Πέμπτη 24 Ιουλίου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas!

Νέα διεθνής διάκριση για το “χρυσάφι” της ναξιώτικης γης – Πρώτη σε λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα

Νάξος: 2η Συνάντηση Αεροπόρων Νάξου, συνεστίαση στο Γλινάδο

Μια βραδιά με αεροπορικό αέρα, συναδελφική διάθεση και ενωτικό πνεύμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Νάξος – Tortùga: Μια εμπειρία γεύσης και φύσης στην Πλάκα

Ένας χώρος με οικολογική συνείδηση, ναξιώτικη κουζίνα και πολιτιστικό όραμα, που σέβεται απόλυτα το νησιωτικό τοπίο

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (18/07) έξω από τη πόλη της Νάξου

Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες η περιοχή Λουκάκι λόγω τεχνικών εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα