Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και ζέστη ρεκόρ το 2024, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) του ΟΗΕ. Η γενική γραμματέας του οργανισμού, Σελέστ Σαούλιο, επισημαίνει ότι «η κλιματική αλλαγή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας σχεδόν καθημερινά υπό τη μορφή μιας αυξημένης συχνότητας και ενός αντίκτυπου ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων».
«Φέτος υπήρξαμε μάρτυρες βροχοπτώσεων και πλημμυρών-ρεκόρ και τρομερών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές σε πολλές χώρες, που προκάλεσαν σπαραγμό στις κοινότητες όλων των ηπείρων», συμπλήρωσε η Σελέστ Σαούλιο.
«Τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν έναν φοβερό απολογισμό απωλειών σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, πιο πρόσφατα στην υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό», επισημαίνει ο ΠΜΟ.
«Εντονη ζέστη», σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σάρωσε δεκάδες χώρες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου επανειλημμένως. Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές».
Ο χρόνος που πέρασε αναμένεται να είναι ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί, δήλωσε ο ΠΜΟ, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανήλθαν σε νέα ρεκόρ.
Γκουτέρες: «Δεκαετία φονικής ζέστης»
Στο μήνυμά του για το Νέο Χρόνο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για «μια δεκαετία φονικής ζέστης», αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτόν τον δρόμο προς την καταστροφή και δεν έχουμε χρόνο για να χάσουμε», συμπλήρωσε.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, μπροστά «στην κατάρρευση του κλίματος», απηύθυνε έκκληση «οι χώρες να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα ασφαλέστερο μονοπάτι, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στηρίζοντας τη μετάβαση προς ένα ανανεώσιμο μέλλον».
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο τον ακριβή απολογισμό των θερμοκρασιών παγκοσμίως για το 2024, ενώ θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η πλήρης έκθεσή του σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ