Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΟΗΕ - Κλιματική αλλαγή: Δύο εκατ. θάνατοι και 4,3 τρισ. δολάρια το...

ΟΗΕ – Κλιματική αλλαγή: Δύο εκατ. θάνατοι και 4,3 τρισ. δολάρια το κόστος …

|

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν προξενήσει ζημιές ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΗΕ.

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε χθες, μετράει 11.778 σφοδρές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή από το 1970 έως το 2021, ενώ μόνο την τελευταία διετία οι θάνατοι που προκλήθηκαν από καταστροφές τέτοιου είδους ανέρχονται στους 22.607 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφέρεται, επιπλέον, πως περισσότερο από το 90% των θανάτων που οφείλονται σε αυτά τα φαινόμενα συνέβησαν σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, ενώ τα φτωχότερα έθνη είδαν και πολύ πιο αργή ανοικοδόμηση και επανάκαμψη. «Οι πιο ευάλωτες κοινότητες αναγκαστικά σηκώνουν το φορτίο των καιρικών, κλιματικών και σχετιζόμενων με το νερό καταστροφών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, Πέτερι Τάαλας.

Ο κυκλώνας «Μόχα», που «σάρωσε» την προηγούμενη εβδομάδα το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως έως και 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι πιθανό να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια ύστερα από το πέρασμά του, ενώ οι νεκροί εκτιμούνται μέχρι στιγμής σε 145. «Ο Μόχα προκάλεσε το απόλυτο χάος και την καταστροφή και έπληξε τους φτωχότερους των φτωχών», δήλωσε ο Τάαλας.

Βελτίωση υποδομών
Από την άλλη, ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως η βελτίωση των συστημάτων ειδοποίησης και η συντονισμένη διαχείριση των καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μειώσει σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες τα τελευταία χρόνια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «καταστροφές όπως ο κυκλώνας “Μόχα” θα είχαν κοστίσει στο παρελθόν στο Μπανγκλαντές και στη Μιανμάρ δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς», ενώ ο Τάαλας τόνισε την ανάγκη ακόμη και τα πιο φτωχά κράτη να επενδύσουν στα συστήματα προειδοποίησης έκτακτων καταστροφών.

«Η έγκαιρη προειδοποίηση σώζει ζωές», είπε. O OHE έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα έθνη θα καλύπτονται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καταστροφές έως το τέλος του 2027. Μέχρι σήμερα μόνο οι μισές χώρες του κόσμου διαθέτουν τέτοια συστήματα. Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι έχουν μειωθεί και εκπονούνται σχέδια για να αποτραπούν πολύ περισσότεροι στο μέλλον, οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από καταστροφές οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή εκτινάσσονται χρόνο με τον χρόνο στα ύψη.

Η έκθεση κατέγραψε ότι οι οικονομικές απώλειες είχαν επταπλασιαστεί, αυξάνοντας το κόστος από 49 εκατ. δολάρια την ημέρα κατά το διάστημα 1970-1980 σε 383 εκατ. δολάρια την ημέρα τη δεκαετία του 2010.

Οι πλούσιες χώρες έχουν πληγεί μακράν περισσότερο όσον αφορά το χρηματικό κόστος, καθώς έχουν δει να καταστρέφονται πολύ ακριβότερες υποδομές, ενώ παράλληλα τα δημόσια συστήματα που συνδράμουν στις καταστροφές έχουν απορροφήσει μεγάλα κεφάλαια.

Οι ανεπτυγμένες χώρες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 60% των οικονομικών απωλειών λόγω καιρικών, κλιματικών και υδάτινων καταστροφών, αλλά σε περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των περιπτώσεων οι ζημιές για κάθε καταστροφή αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τους.

Οι προβλέψεις που αφορούν την αύξηση της θερμοκρασίας στο μέλλον είναι δυσοίωνες. Η περίοδος 2023-2027 θα είναι «πιθανότατα» η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, καθώς η κλιματική αλλαγή θα συνδυαστεί με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, προειδοποίησε ο WMO.

Μάλιστα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θεωρείται όλο και πιο βέβαιο πως θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,5 βαθμού που τέθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. «Υπάρχει πιθανότητα κατά 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια αλλά και αυτή η περίοδος στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη», ανακοίνωσε ο WMO. Παράλληλα υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα στην Ιστορία, με το 2016 να κατέχει το ρεκόρ.

Το Ελ Νίνιο είναι περιοδικό φαινόμενο που συνδέεται με την εμφάνιση μιας ζώνης θερμών υδάτων στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες.

Στις αρχές Μαΐου ο WMO εκτίμησε πως υπήρχε 60% πιθανότητα να εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος Ιουλίου και 80% πιθανότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National League 2 – Play Off: Πρόκριση Πανναξιακού ΑΟΚ και τώρα .. Μελίσσια

Ψύχραιμος ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε με 73-69 της Ηλιούπολης και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον ημιτελικό των play off που θα αντιμετωπίσει τα Μελίσσια

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

ΕεεΕΚ Νάξου: Διοργάνωσης δράση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (photos-video)

Το μήνυμα αποδοχής και ελπίδας από το ΕΕΕΕΚ Νάξου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (photos - video)

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, ποιο ήταν το θέμα;

Συμμετοχή του Γυμνασίου Τραγαίας στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ" - Ποιο ήταν το θέμα; .

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Nova – Κακοκαιρία: Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης

Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής Nova σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τις εν λόγω περιοχές

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.