Λίστα του περιοδικού TIME παρουσιάζει τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών. Έκπληξη αποτελεί ένας μονομάχος με περιουσία 30 δις δολάρια
Μπίλι Γκέιτς και Ουόρεν Μπαφέτ. Δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής με χαρτοφυλάκιο μερικών δις ευρώ. Όμως, πόσο πλούσιοι σε σχέση με τους ζάμπλουτους του παρελθόντος είναι; Μήπως στην πραγματικότητα δεν μπορούν καν να μπουν στην κορυφαία 20αδα των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών. Ζώντας και επιχειρώντας σε εποχές που δεν υπήρχαν αντιμονοπωλιακοί νόμοι, υψηλή φορολογία, «ενοχλητική» εργατική νομοθεσία ή ακόμα και δημοκρατία, οι παλαιοί μεγιστάνες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη, ασύλληπτα για τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. τα ποσά είναι υπολογισμένα σε σημερινές τιμές). Με την αρωγή του αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ εμφανίζεται μία δεκάδα από τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών αλλά υπάρχει και το περιοδικό Fortune που επίσης έχει μία αντίστοιχη λίστα που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει. Κοινό σημείο αναφοράς ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή και δεν είναι άλλος από τον Μάνσα Μούσα.
Τον βασιλιά του Τιμπουκτού (Μαλί), ο οποίος συχνά αποκαλείται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών, καθώς η χώρα του ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο. Είναι γεγονός πως δεν μπόρεσε κάποιος ιστορικός να υπολογίσει ακριβώς τον πλούτο του, καθώς είναι κυριολεκτικά… ανυπολόγιστος. Λέγεται ότι ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά χρυσού την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337, έκανε περιουσία από το εμπόριο χρυσού και αλατιού -εξίσου πολύτιμα την εποχή εκείνη- και από τις ιστορικές αναφορές διαπιστώνουμε πως δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος. Ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Επί των ημερών του το Τιμπουκτού ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου χάρη στο χρυσό και στο αλάτι. Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337 και φημολογείται ότι πήρε 27 τόνους χρυσό σε προσκύνημα του στη Μέκκα. Παρέδωσε περίπου 14.000 αφού μοίρασε 13.000 κιλά χρυσάφι σε πεζούς και φτωχούς κατά τη διαδρομή Μάλι-Μέκκα
Από εκεί και πέρα, η λίστα περιλαμβάνει (σε αντίστροφη μέτρηση) τους:
Τζένγκις Χαν: Ο ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων διηύθυνε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία της ιστορίας. Ένα από τα σημαντικότερα μυστικά της επιτυχίας του ήταν μάλιστα η συνήθειά του να μοιράζεται τον πλούτο του με τους στρατιώτες και άλλους αρχηγούς. Παρόλο που δεν έχτισε ποτέ δικό του παλάτι, ναό ή κάποιο μεγαλειώδη τάφο, θεωρείται πάμπλουτος λόγω των μεγάλων εκτάσεων γης που είχε στην κατοχή του.
Άλαν Ρούφους: Ο Άλαν Ρούφους ή Άλαν ο Κόκκινος ήταν ο ανιψιός του Γουλιέλμου Α’ της Αγγλίας. Όπως αναφέρει το περιοδικό TIME, όταν αυτός έφυγε από την ζωή είχε περιουσία 11.000 λιρών, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της Αγγλίας εκείνης της εποχής.
Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ: Ο Αμερικανός βιομήχανος ξεκίνησε να επενδύει στην βιομηχανία πετρελαίου το 1863 και μέσα σε μια εικοσαετία έφτασε να διευθύνει το 90% της παραγωγής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. . Ιδρυτής της Standard Oil, είχε το απόλυτο μονοπώλιο στο εμπόριο υγρών καυσίμων και τα διυλιστήρια των ΗΠΑ από το 1880 έως το 1911, ενώ ήταν από τους βασικούς παίκτες στις αγορές του σιδηρομεταλλεύματος και των μεταφορών. Σύμφωνα με τους New York Times, η αξία του βιομηχάνου εκτιμάται πως αντιστοιχεί στο 2% του αμερικανικού ΑΕΠ του 1918. Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε τη διάσπαση του μονοπωλίου του, χρειάστηκε να ιδρυθούν 34 εταιρείες για διαχειριστούν τις δραστηριότητές του. Ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία της χώρας και η περιουσία του έφτασε, σε σημερινές τιμές, τα 340 δισ. δολάρια.
Άντριου Κάρνετζι: Εξαιρετικά επιτυχημένος βιομήχανος ατσαλιού και έχοντας ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν, πούλησε το 1901 την εταιρεία του για 480 εκατ. δολάρια (310 δισ. σε σημερινές τιμές) και αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις. Μέχρι τον θάνατό του το 1919 είχε μοιράσει το σύνολο της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες και δωρεές, κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και επιστημονική έρευνα.
Τζόζεφ Στάλιν: Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, ο δικτάτορας είχε τον έλεγχο του 9,6% του ΑΕΠ της Σοβιετικής Ένωσης. Παρόλο που ο πλούτος δεν ανήκε ακριβώς στον ίδιο, τον διαχειριζόταν ο ίδιος όπως επιθυμούσε. Φυσικά, ο ίδιος μπήκε στην λίστα γιατί το κείμενο αφορούσε στην ευρεία έννοια του πλούτου. Η άλλη πλευρά; Ο Τσάρος Νικόλαος ο Β’… Εφτασε να κατέχει το 1916 -σε μετρητά, χρυσό, ακίνητα, επενδύσεις κλπ.- πάνω από 900 εκατ. δολάρια της εποχής. Έκπτωτος μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, έχασε τα πάντα, αλλά κατέχει τον ξεχωριστό τίτλο του πλουσιότερου αγίου όλων των εποχών, μιας και η Ρωσική Εκκλησία τον αγιοποίησε το 1981 και το 2000.
Ακμπάρ ο Μέγας: Ο απόγονος του Τζένγκινς Χαν διηύθυνε την Δυναστεία των Μουγκάλ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία για την ευκολία με την οποία αφαιρούνταν πλούτος από τον πληθυσμό.
Ο έκτος αυτοκράτορας της Δυναστείας των Σονγκ: Ο Κινέζος Zhao Xu είχε τον απόλυτο έλεγχο της πλούσιας αυτοκρατορίας Σονγκ, η οποία είναι γνωστή για την τεχνολογική της ανάπτυξη και τον έξυπνο τρόπο συλλογής φόρων.
Αύγουστος Καίσαρας: Σύμφωνα με ιστορικούς, ο Αύγουστος Καίσαρας διηύθυνε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας, αλλά είχε στα χέρια της το 1/5 του πλούτου της. Το 201 η περιουσία αυτή θα άγγιζε τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι άλλοι
Και βέβαια εκτός… συναγωνισμού έχουμε την οικογένεια Ρότσιλντ, που δραστηριοποιήθηκε από τον 18ο αιώνα έως σήμερα με τα ίδια βασικά αντικείμενα: τραπεζικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, επενδύσεις σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, μέσα επικοινωνίας και μεταφορών, συντήρηση και συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών ακινήτων. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον πλούτο της οικογένειας που δάνειζε βασιλείς, χρηματοδοτούσε στρατούς και ήλεγχε τα αποθέματα χρυσού ολόκληρων κρατών, καθώς είναι διασκορπισμένος σε συμφέροντα σε όλο τον κόσμο· κάποιοι τοποθετούν την αξία του ακόμα και στο 1 τρισ. δολάρια! Επίσης, αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στον Τιβέριο Κλαύδιο, τον παππού του Ηρώδη του Αττικού, ο οποίος είχε περιουσία περίπου 100.000.000 δηνάρια.
Και τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Γάιος Απούλιεος Διοκλής, σκλάβος – μονομάχος που έγινε ιπποδρομέας (με το μεγαλύτερο σερί νικών στην Ιστορία, αποσύρθηκε αήττητος) και στο τέλος είχε περιουσία μεγαλύτερη των 380.000.000 δηναρίων, ποσό αρκετό να πληρώνει ολόκληρο το στρατό της αυτοκρατορίας για 4 συνεχή έτη. Η περιουσία του σε σημερινά χρήματα ήταν περίπου 25 δισ. δολάρια ΗΠΑ και τα έκανε όλα κυριολεκτικά γυναίκες και κρασί όταν αποσύρθηκε στη Ρώμη. Είναι μακράν ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής όλων των εποχών σε όλα τα σπορ, παγκοσμίως.