Με ευλογίες της Ελλάδας και σύμφωνή γνώμη της Τουρκίας το Αιγαίο ανήκει στο ΝΑΤΟ υπό Γερμανική διοίκηση – «Δεν θα σταματούν ή απωθούν βάρκες μεταναστών»
Για μία ακόμη φορά το χατίρι της Γερμανίας έγινε… Πίεζε για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να βάλει πόδι στο …Αιγαίο. Και τελικά το έβαλε από τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ζήτησαν την συνεισφορά του ΝΑΤΟ ώστε να περιοριστεί το θέμα των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου από τη Τουρκία. Βέβαια, το παράξενο στην υπόθεση είναι ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (και από την Ελλάδα) για να μειώνουν τις προσφυγικές ροές και η Ελλάδα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το «κλείσιμο των συνόρων από το Βορρά» γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Ότι καταλάβατε …καταλάβατε.
Επί της ουσίας… Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το αίτημα για τις περιπολίες στο Αιγαίο κατατέθηκε από κοινού Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία, έγινε αποδεκτό και η ναυτική δύναμη Standing Maritime Group 2 θα ξεκινήσει άμεσα τις περιπολίες.
Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων». Όπως διευκρινίστηκε θα είναι υπό την γερμανική διοίκηση και θα συνεργάζεται τόσο μ την ελληνική όσο και τη τουρκική ακτοφυλακή αλλά και με τις δυνάμεις της FRONTEX Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δύναμη του ΝΑΤΟ θα διοικείται από Γερμανούς και συνολικά θα έχει 57 πλοία, που θα βρίσκονται μόνιμα στη Μεσόγειο. Η κύρια δράση της θα είναι μεταξύ Λέσβου, Χίου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και των τουρκικών ακτών.
Παράλληλα, τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας. Το πιο σημαντικό όλων αυτών (εάν βέβαια παραμείνει σε ισχύ) είναι ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να μην ενεργεί η μία στον εναέριο χώρο ή εθνικά χωρικά ύδατα της άλλης. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν τα εναέρια και χωρικά ύδατα της Ελλάδας οπ΄΄οτε εδώ έχουμε ένα ζήτημα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν. «Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη ποσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Protothema.gr»