Στίβεν Χόκινγκ: Άνθρωποι, μεταναστεύστε και ζήστε στο διάστημα αλλιώς θα εξαφανιστείτε
Για μία ακόμα φορά, ο 73χρονος διάσημος αστροφυσικός προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι το τέλος στον πλανήτη Γη πλησιάζει και η ζωή στο Διάστημα είναι η μόνη λύση για την συνέχιση του είδους. Μιλώντας από το γραφείο του στο Κέμπριτζ μέσω ολογράμματος στην Όπερα του Σίδνεϊ, ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι στα επόμενα 1000 χρόνια ο άνθρωπος θα πρέπει ήδη να κατοικεί στο Διάστημα, διαφορετικά κινδυνεύει με θάνατο.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για το μέλλον της ανθρωπότητας», τόνισε ο Χόκινγκ, προειδοποιώντας: «Δεν πιστεύω ότι θα επιζήσουμε 1.000 ακόμα χρόνια χωρίς να βρούμε καταφύγιο εκτός του εύθραυστου πλανήτη μας».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, είχε δηλώσει πως πρέπει να δημιουργηθούν αποικίες στο Διάστημα ως «ασφάλεια ζωής» καθώς , ίσως αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο να εξακολουθήσει να υπάρχει ο άνθρωπος.
Την ίδια ώρα, ο διάσημος επιστήμονας προειδοποίησε για άλλη μία φορά για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τεχνητής νοημοσύνης .
Όπως αναφέρει ο Independent, στο τέλος της ομιλίας του ο Χόκινγκ ενθάρρυνε το κοινό να «κοιτάζει τα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια του» και έκανε μια θεαματική έξοδο: με την ατάκα «beam me up Scotty» από την ταινία «Star Trek», το ολόγραμμά του εξαφανίστηκε από την οθόνη…
Να σημειώσουμε ότι ο διάσημος φυσικός και πριν από τρεις μήνες είχε προειδοποιήσει για το τέλος της ανθρωπότητας. Μόνο που τότε αναφέροντας στο λάθος που κάνει η ανθρωπότητα να δημιουργήσει υπολογιστές και ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Κι αυτό γιατί αποτελούν σοβαρή υπαρξιακή απειλή για την ίδια, καθιστώντας πολύ υπαρκτό τον κίνδυνο το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί κάποια στιγμή. Όπως είπε με έμφαση στο BBC, «η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους».
Όπως ανέφερε, οι απλοϊκές μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμες, όμως εξέφρασε τον φόβο του για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, αν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήσει κάτι που θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες.
«Θα έκανε κουμάντο μόνο του και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», όπως είπε.
Ειδικοί και μη, εμφανίζονται διχασμένοι πάνω στο ζήτημα αυτό. Αρκετοί είναι πιο αισιόδοξοι και λιγότερο επιφυλακτικοί, όμως άλλοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του Χόκινγκ, όπως ο Έλον Μασκ, δημιουργός της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Spaxe X, ο οποίος προ ημερών, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, προειδοποίησε, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».