Τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 παρουσίασε o Ματέο Ρέντσι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανανέωση σειράς συλλογικών συμβάσεων,νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίουπου έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος.
Μπορεί η Ιταλία να είναι στο στόχαστρο των Γερμανών και των άλλων «αφεντάδων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως ο Ματέο Ρέντσι επιλέγει για μία ακόμη φορά την διαφοροποίηση από το δρόμο της λιτότητας που επικρατεί στην Νότια Ευρώπη με άνωθεν εντολές… Κι έκανε την υπέρβαση στη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2017. Όπως αναφέρουν οι σχολιαστές στα κύρια σημεία του συμπεριλαμβάνονται η ανανέωση σειράς συλλογικών συμβάσεων, νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου που έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία Equitalia πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από έναν νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους, όμως, τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 20 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Στα κύρια σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για τους επιχειρηματίες που θα αποφασίζουν να ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, επιβεβαιώνεται η χορήγηση 14ης σύνταξης στους πολίτες με μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα, όπως και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με 35 χρόνια ένσημα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 63 ετών.
Θα πρέπει, όμως, να ζητήσουν δάνειο (για να καλύψουν την διαφορά που προκύπτει από την πρόωρη συνταξιοδότηση), το οποίο και θα επιστρέψουν μέσα σε ανώτατο διάστημα είκοσι ετών.
Σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε ότι στο εξής θα δίδονται 500 ευρώ, ως επιπλέον στήριξη, στον κάθε δήμο που θα κάνει δεκτό έναν μετανάστη ή αιτούντα άσυλο, ώστε να φιλοξενηθεί σε ειδικές δομές που βρίσκονται στην περιοχή του.
Βάσει του νέου κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε η πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας 7.000 γιατρών και νοσοκόμων.
Για την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη των οικογενειών σε κατάσταση ένδειας, δε, το επόμενο έτος θα διατεθεί 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ό,τι εφέτος, ενώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, εγκρίθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της Ρώμης και να περάσουν και από «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Τα πράγματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, αλλά μετά από τριάντα μήνες διακυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Είμαστε ευχαριστημένοι και αναμένουμε νέες θετικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.
Σε μια πρώτη τους αντίδραση, όμως, τα ιταλικά συνδικάτα κρίνουν σαφώς ανεπαρκή τα χρηματικά ποσά που έχουν διατεθεί για την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να αυξήσει άμεσα τα σχετικά κονδύλια.
Οι Ιταλοί θα κληθούν στις 4 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Το δημοψήφισμα αφορά, κυρίως τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών και την αποδυνάμωση της γερουσίας, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών. Ο Ματέο Ρέντσι έχει καλέσει τους Ιταλούς να ψηφίσουν «ναι», συνδέοντας, σε μεγάλο βαθμό, το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ