Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΝότια Ευρώπη: Οι PIGS σε νευρική κρίση

Νότια Ευρώπη: Οι PIGS σε νευρική κρίση

|

Η πρόσφατη στροφή της Γερμανίας σε πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με αυξημένες δαπάνες και χαλάρωση του συνταγματικού «φρένου χρέους», προκαλεί έντονο νευρικό κλίμα στις αγορές κρατικών ομολόγων των λεγόμενων χωρών PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία). Από τις αρχές του μήνα, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των τεσσάρων αυτών χωρών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, προκαλώντας ανησυχία για μια νέα περίοδο αβεβαιότητας και πίεσης στο δημόσιο χρέος των οικονομιών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία, παραδοσιακά υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόταν για χρόνια στην πρώτη γραμμή της κριτικής προς τις χώρες του Νότου, ασκώντας πιέσεις για λιτότητα, μεταρρυθμίσεις και συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. Η νέα κατεύθυνση του Βερολίνου —με αυξήσεις στις δαπάνες για άμυνα, υποδομές και πράσινη μετάβαση— αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.

Η επιλογή της Γερμανίας να χαλαρώσει το αυστηρό πλαίσιο δαπανών της στέλνει μικτά μηνύματα στις αγορές: από τη μια, ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, από την άλλη, εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ειδικά αν ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Εδώ όμως είναι η παγίδα για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει ο Robert Burrows, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην M&G Investments, η στροφή της Γερμανίας σε πολιτικές ελλειμμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως κακό προηγούμενο. Αν και άλλες χώρες επιχειρήσουν να υιοθετήσουν ανάλογα μοντέλα δαπανών χωρίς ανάλογες μεταρρυθμίσεις ή έσοδα, η εμπιστοσύνη στις αγορές μπορεί να μειωθεί.

Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία (πάνω από 140% του ΑΕΠ), η Ελλάδα (περίπου 160%), αλλά και η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές παραμένουν ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων και η άνοδος των αποδόσεων σημαίνει ακριβότερο δανεισμό και μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού εφάρμοσε μια μακρά περίοδο αυστηρής νομισματικής πολιτικής με υψηλά επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, βρίσκεται τώρα σε φάση μελετώμενης αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των PIGS μπορεί να περιπλέξουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να σταθμίσει την ανάγκη σταθερότητας στο κόστος δανεισμού με τον στόχο του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάσπασης μεταξύ του «πυρήνα» και της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στις αγορές.

Το δίλημμα της Ευρώπης είναι ένα: ανάπτυξη ή πειθαρχία; Η κατάσταση δημιουργεί ένα κρίσιμο προβληματισμό. Από τη μια, υπάρχει η ανάγκη για επενδύσεις στην άμυνα, την τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση. Από την άλλη, η κληρονομιά του υπερβολικού χρέους —ειδικά στον Νότο— παραμένει βαρίδι. Εάν δεν υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για κοινή χρηματοδότηση επενδύσεων (π.χ. με ευρωομόλογα ή ταμεία ανάκαμψης), η κάθε χώρα θα προσπαθεί να κινηθεί μόνη της, δημιουργώντας ανισότητες και νέες εντάσεις.

Η στροφή της Γερμανίας προς το δημοσιονομικό άνοιγμα επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Οι χώρες των PIGS καλούνται να διαχειριστούν ένα τοπίο όπου η πειθαρχία δεν είναι πλέον η μόνη πυξίδα, αλλά η απουσία αυτής μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με το φάσμα του ακριβού δανεισμού και της αστάθειας. Το ευρωπαϊκό στοίχημα παραμένει: ανάπτυξη με κανόνες ή χωρίς δίχτυ ασφαλείας;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή