Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΝόμπελ Ειρήνης : Στα χέρια της Ιρανής ακτιβίτστριας Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης : Στα χέρια της Ιρανής ακτιβίτστριας Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο

|

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία, οι αγώνες της Μοχαμαντί είχαν τεράστιο προσωπικό κόστος.

Συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Η 51χρονη Ιρανή ακτιβίστρια παραμένει στη φυλακή.

Η Μοχαμαντί, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθεί το διαχρονικό δικαίωμα των γυναικών του Ιράν για μια αξιοπρεπή ζωή, αίτημα που έχει αντιμετωπιστεί με πογκρόμ, καταστολή, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και τον θάνατο.

«Όσο περισσότερο με τιμωρούν, όσα περισσότερα μου στερούν, τόσο πιο αποφασισμένη γίνομαι να παλέψω έως ότου πετύχουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία και τίποτα λιγότερο» διεμήνυε τον περασμένο Ιούνιο από τις φυλακές Εβίν η ίδια, σε μια σπάνια συνέντευξή της στους New York Times.

Το περσινό μαζικό κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στο Ιράν με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών, έγινε γνωστό στους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Από τη φυλακή, η Μοχαμαντί συνέβαλε στη συνέχιση των διαμαρτυριών που συμπυκνώνονταν στο σύνθημα των διαδηλωτών «Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία».

Αντιδράσεις 

Την βράβευση της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης, επέκρινε το Ιράν σήμερα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω επιλογή «πολιτική και μεροληπτική».

«Διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή Νόμπελ έδωσε το Βραβείο Ειρήνης σε ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για επανειλημμένες παραβιάσεις των νόμων και που έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί, σε ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε μια μεροληπτική και πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Κανανί υπογραμμίζοντας ότι «έγιναν λανθασμένοι ισχυρισμοί για τις εξελίξεις στο Ιράν στη δήλωση της Επιτροπής».

Ο εκπρόσωπος κατήγγειλε «μια πολιτική και παρεμβατική ενέργεια, στην οποία εμπλέκονται ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Όπως δήλωσε, η βράβευση αυτή «εντάσσεται στη συνέχιση των πιέσεων που ασκούνται από δυτικούς κύκλους εναντίον του Ιράν».

Η βράβευση της ακτιβίστριας, που είναι φυλακισμένη από τον Απρίλιο του 2022, επικρίθηκε και από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η επιτροπή Νόμπελ βράβευσε «μια γυναίκα που συνεργάστηκε με τρομοκρατικές ομάδες» και «άγνωστη στη χώρα της» κυρίως μεταξύ των Ιρανών γυναικών, με στόχο την «πολιτικοποίηση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim περιγράφει επίσης την Μοχαμαντί ως μια «κατάδικη» που έχει διαπράξει «ανατρεπτικές» δραστηριότητες.

Σε αντίθεση με τα τοπικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, ορισμένες ιρανικές φωνές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη νομπελίστρια Ειρήνης, όπως η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο πριν αφεθεί ελεύθερη τρεις εβδομάδες αργότερα.

«Η ελευθερία θα έρθει μαζί σου, αγαπημένη Ναργκίς, μια γυναίκα σαν κι εσένα δεν έχει τη θέση της στη φυλακή», δήλωσε.

Η Σιρίν Εμπατί, επίσης Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό το 2003, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η φετινή βράβευση της Ναργκίς Μοχαμαντί θα φέρει τη δημοκρατία και την ισότητα στις γυναίκες του Ιράν.

«Συγχαίρω την Ναργκίς Μοχαμαντί και όλες τις Ιρανές για το βραβείο αυτό… Το βραβείο αυτό θα ρίξει φως στην παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία… η οποία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί», δήλωσε η Εμπαντί στο Reuters.

Η φυλακισμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν Ναργκίς Μοχαμάντι κέρδισε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που εκλαμβάνεται ως επίπληξη προς τους θεοκρατικούς ηγέτες της Τεχεράνης και ως μια ώθηση για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο