Σειρά μέτρων ξεκινάει η Νέα Ζηλανδία με στόχο να φτάσει στο σημείο να απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2004 (!!!)
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε μια σειρά προτάσεων με στόχο την απαγόρευση του καπνίσματος στην επόμενη γενιά και την απαλλαγή της χώρας από τη βλαβερή αυτή συνήθεια έως το 2025. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2004, καθιστώντας έτσι το κάπνισμα παράνομο για τη γενιά αυτή.
Εξετάστηκαν, επίσης, μια σημαντική μείωση του επιπέδου νικοτίνης που θα επιτρέπεται να περιέχουν τα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση φίλτρων, ο καθορισμός ελάχιστης τιμής για τον καπνό και ο περιορισμός των καταστημάτων που δικαιούνται να πωλούν καπνό και τσιγάρα.
Πολλοί οργανισμοί δημόσιας υγείας βρήκαν θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης. «Αυτή η πρόταση πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, καθώς δεν βοηθάει απλώς τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Λούσι Ελγουντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Cancer Society, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εμπόρων καπνού είναι τετραπλάσιος σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά καπνίσματος είναι υψηλότερα. «Αυτές οι εντυπωσιακές ανισότητες θέτουν τον λόγο που πρέπει για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από το κάπνισμα», σημείωσε η Ελγουντ.
Ο Σέιν Καγουενάτα Μπράντμπρουκ, χρόνιος υποστηρικτής της μετατροπής των κοινοτήτων των Μαορί σε περιοχές χωρίς καπνό, υπογράμμισε ότι το σχέδιο «θα αποτελέσει την αρχή του τέλους των προϊόντων καπνού σε αυτή τη χώρα». Ωστόσο, οι προτάσεις αντιμετώπισαν κριτική για πιθανές ακούσιες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής χρεοκοπίας των μικρών ιδιοκτητών καταστημάτων γαλακτοκομικών προϊόντων και την πιθανότητα διεύρυνσης της «μαύρης» αγοράς καπνού.
Το δεξιό κόμμα ACT δήλωσε ότι η μείωση του περιεχομένου νικοτίνης μπορεί να οδηγήσει τους καπνιστές στο να αγοράζουν και να καπνίζουν περισσότερο για να καλύψουν την ανάγκη τους.
Η πρωτοβουλία δημιούργησε, ταυτόχρονα, ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει στις ζωές των πολιτών. «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή: ότι οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, εντός λογικών πλαισίων», έγραψε ο δημοσιογράφος Αλεξ Μπράε σε μια ανάλυση για το διαδικτυακό περιοδικό «Spinoff».