Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΝάξος: Το ...ματωμένο φεγγάρι από τη Γαλήνη ξεκίνησε τη πορεία του

Νάξος: Το …ματωμένο φεγγάρι από τη Γαλήνη ξεκίνησε τη πορεία του

|

Το μεγαλύτερο «ματωμένο φεγγάρι», τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα, παρακολουθούμε απόψε στον ουρανό της Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα είναι γεγονός… Απόψε το βράδυ, Παρασκευή 27 Ιουλίου -αναφέρουν οι επιστήμονες –  που εξηγούν ότι η σελήνη θα περάσει στη σκιά της γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα «ματωμένο» φεγγάρι.

Και ήδη στη Νάξο έχουμε τις πρώτες εικόνες. Όπως μας έστειλε φίλος της ιστοσελίδας από την Γαλήνη της Νάξου… Η στο Φιλώτι όπου αυτή την ώρα υπάρχει παράσταση “Καραγκιόζης” και το Φεγγάρι πάνω από την Ορεινή Νάξο κάνει δυναμική εμφάνιση… 

  Μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που θα διαρκέσει η πλήρης έκλειψη, αν και όπως εξηγούν οι επιστήμονες της NASA, αναμένεται να προηγηθεί και να ακολουθήσει μερική έκλειψη, κάτι που σημαίνει πως η σελήνη θα περάσει συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης.

Όπως εξήγησε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το φαινόμενο του «ματωμένου» φεγγαριού περιγράφεται ως τέτοιο επειδή το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος».

«Αν σε αυτή την έκλειψη στεκόσαστε στη σελήνη, θα βλέπατε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο», δήλωσε ο Φάμπιαν, ο οποίος εξήγησε ότι, ο δακτύλιος της Γης θα λάμπει επειδή το φως διαχέεται από την ατμόσφαιρα της Γης».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν η σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του ήλιου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη σελήνη γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.

Λόγω της έκλειψης, όσοι παρατηρήσουν το φαινόμενο θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μια καλύτερη εικόνα του πλανήτη Άρη, καθώς ο κόκκινος πλανήτης -που θα ταξιδεύει κοντά στη Γη- θα είναι πιο λαμπερός από ποτέ.

Η επόμενη αντίστοιχη σεληνιακή έκλειψη τέτοιας διάρκειας αναμένεται το 2123.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα σήμερα 27η Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας. Ωστόσο, η σημερινή έκλειψη της σελήνης δεν θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αμερική ούτε από το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Καθαρίζει φέτος νόμιμα και βιώσιμα τις παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθαρίζει τις ακτές της Νάξου. Φέτος πρώτη φορά νόμιμα και βιώσιμα…

Από τη Λάρισα στους Αρκιούς: Παρέλαση για τους μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου

Στους Αρκιούς θα παρελάσουν την 25η Μαρτίου μαθητές του 13ου Δ. Σχολείου Λάρισας

Κρουαζιέρα: Χρονιά ορόσημο το 2024, 30 κρουαζιερόπλοια (έναντι 9 το 2023) επισκέφθηκαν τη Νάξο (πίνακας)

Ένωση Λιμένων Ελλάδος: Το 2024 νέα χρονιά σταθμός για την κρουαζιέρα (πίνακας)

Νάξος – Δημοτική Κοινότητα: Αποχώρηση αντιπολίτευσης, καταγγελία για “θεσμική αλλοίωση της λαϊκής βούλησης”

Αποχώρησαν τα μέλη της Αντιπολίτευσης στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου στη διάρκεια συνεδρίασης - Ποιοι οι λόγοι που επικαλούνται οι κκ Περράκη - Φουτάκογλου

Μιχ. Καπίρης: Υπουργοί πάνε και έρχονται αδιαφορώντας για τη Νάξο.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Καπίρης γράφει σχετικά με την κυβερνητική αδιαφορία για τη Νάξο και τις υποδομές της

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενίσχυση στο πλήρωμα ασθενοφόρου

Ενίσχυση στο πλήρωμα ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Αμοργού - ποιος είναι, πότε αναλαμβάνει δουλειά

Soft2Bet: Η ψηφιακή εξέλιξη που αναβαθμίζει το τοπικό ποδόσφαιρο στη Νάξο

Οι φίλαθλοι μπορούν πλέον να ζουν την ένταση του αγώνα μέσω διαδραστικών στοιχείων όπως στατιστικά γραφήματα και αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Ενδοκυκλαδικά: Ανεκτέλεστο το αυριανό (19/03) δρομολόγιο του “Αρτεμις”

Ελέω καιρικών συνθηκών και με την ένταση των ανέμων στις Κυκλάδες να φτάνει και τα 9 μποφόρ, "δεμένο" το "Αρτεμις" στη Σύρο

ΣτΕ – Σίφνος: Απόφαση για να σταματήσει την επέκταση του … μπετόν

Ο δήμος θέλει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας του νησιού και προτείνει, μεταξύ άλλων, να απαγορευθεί η ανέγερση υπόσκαφων κτιρίων και να επιτρέπονται πισίνες μόνο σε ξενοδοχεία

Fast Ferries: Αλλαγές στα δρομολόγια των “Αικατερίνη Π” και “Θεολόγος Π”

Λόγω καιρικών συνθηκών δείτε πως αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων της Fast Ferries ήτοι του "Αικατερίνη Π" και του "Θεολόγος Π"

“Cash or Trash” – Νάξος: Η Βασιλική Κατερίνη πούλησε vintage ραδιόφωνο του ’30 στα 1300 ευρώ (!!!)

Ένα vintage ραδιόφωνο του ’30 στο “Cash or Trash” από την Βασιλική Κατερίνη με καταγωγή από τη Νάξο - Πόσο το πούλησε; (video)

SeaJets – Κυκλάδες: Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, το “SuperJet” ξεκινάει ταξίδια

Στις 20 Μαρτίου το SuperJet κάνει την πρώτη του εμφάνιση για το 2025 στα νερά των Κυκλάδων - Ποιο θα είναι το δρομολόγιό του

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Αμοργός: Σεισμός 4,1 R με χαμηλό εστιακό βάθος, αισθητός στο νησί του “απέραντου γαλάζιου”

Σεισμός τώρα στην Αμοργό - 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5,9 χιλιόμετρα

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων