Τα γερμανικά ΜΜΕ για πρώτη φορά καλούν την κυβέρνηση να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία
Ουκ ολίγες φορές οι γερμανοί πολιτικοί επιτίθενται στην Ελληνική Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι αναζητεί και κατασκευάζει θύτες ώστε να λειτουργήσει ως …θύμα για να αποτινάξει από πάνω της τις όποιες ευθύνες έχει για την σημερινή οικονομική της κατάσταση. Και το παιχνίδι με το κατοχικό δάνειο ή τις γερμανικές αποζημιώσεις λειτουργεί ως …καραμέλα στο στόμα των Ελλήνων πολιτικών στις συζητήσεις τους με τους Γερμανούς ομολόγους τους.
Και την τελευταία εβδομάδα έχουμε στροφή από τα γερμανικά ΜΜΕ που καλούν την κυβέρνηση της χώρας τους να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα ώστε να πάψουν οι Ελληνες να αναζητούν δικαιολογίες. Το περιοδικό Spiegel (εκφράζει τη πολιτική της κυβέρνησης) στην τελευταία του έκδοση τάσσεται υπέρ της καταβολής των αποζημιώσεων τονίζοντας ότι είναι πολιτικά και ηθικά σωστό να το κάνει αυτό η Γερμανία. Προσθέτει ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα. Ο συντάκτης David Bocking γίνεται έτσι ο πρώτος που δηλώνει «ναι» στην καταβολή των αποζημιώσεων, ωστόσο, όπως γράφει κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει την οικονομική συγκυρία με το παρελθόν.
Και όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο «Ο Τσίπρας απειλεί με κατάσχεση γερμανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό έδαφος. Ο Καμμένος, επιπλέον, αναφέρει ότι η αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων μέσω της ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει όμως την κριτική όταν αναφέρεται στο θέμα σαν να έχει τελειώσει. Η Γερμανία κατάφερε με την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πέτυχε να γλιτώσει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που πήραν οι Ναζί».
Ο αρθρογράφος, ακόμη, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, έχει αναγνωρίσει την ηθική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα. «Σε οικονομικό επίπεδο η καταβολή αποζημιώσεων για το Δίστομο είναι εφικτή, καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Θα ήταν και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της μικρής Ελλάδας όχι λόγω πίεσης, αλλά λόγω καταδίκης». Τέλος, το Spiegel σημειώνει ότι η καταβολή της αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν με το παρόν και θα έδινε μια δικαιολογία λιγότερη στην Αθήνα, η οποία τώρα παίρνει ακόμη και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα.
Να τονίσουμε ότι έχουμε προηγηθεί όλες αυτές τις ημέρες κι άλλα δημοσιεύματα από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης… Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει:«Το θέμα της ενοχής δεν συζητείται. Οι Γερμανοί κατακτητές έκαναν φρικτά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι στο οποίο δεν δίνεται συχνά αρκετή προσοχή στη Γερμανία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο και πάλι για επανορθώσεις ύψους 300 δις ευρώ και μιλάει για κατασχέσεις. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να θέσει υπό πίεση την γερμανική κυβέρνηση ώστε αυτή να συμφωνήσει στη διαμάχη γύρω από την πολιτική διάσωσης. Ανεξάρτητα από αυτή την προφανή πρόθεση παραμένει το ερώτημα εάν η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για το παλιό χρέος. Το Βερολίνο επικαλούμενο καλά νομικά επιχειρήματα απαντά ‘όχι’. Το σύμφωνο «2+4» και η Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη του 1990 συμπεριλαμβάνουν μια τελική ρύθμιση και αποκλείουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Η Γερμανία θα έπρεπε ηθικά να αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επιδεικνύει μεγάλη υπομονή στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα παρά τις προκλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Frankfurter Rundschau κάνει το διαχωρισμό μεταξύ αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου και επισημαίνει: «Η περίπτωση του κατοχικού δανείου που δόθηκε το 1942 είναι διαφορετική. Εκεί δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας αλλά πρόκειται για ένα γερμανικό χρέος, το οποίο η Ελλάδα ορθώς διεκδικεί».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως: «Η Ελλάδα ανήκει σε αυτά τα κράτη που υπέφεραν περισσότερο από τη γερμανική Κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυρίζονται συχνά Έλληνες πολιτικοί. Αυτό είναι σωστό αλλά δεν είναι πλήρες. Διότι ήταν τρία κράτη στην κατοχή των οποίων βρέθηκε η Ελλάδα. Σωστό θα ήταν να μιλήσει κανείς για μια γερμανοιταλοβουλγαρική. Κατοχή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1943 που έπεσε η Ιταλία. Τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να ζητήσει αποζημιώσεις όχι μόνο από το Βερολίνο, αλλά και από τη Ρώμη και τη Σόφια».
Η Welt γράφει για το ίδιο θέμα: «Η Αθήνα αρνείται μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας. Αντ΄ αυτού προτιμάει να παρασύρει το λαό σε μια αντιγερμανική μέθη. Εάν συνεχίσει να παίζει με την σκέψη να στείλει ισλαμιστές στη Γερμανία, να ζητά επανορθώσεις και να θέλει να κλείσει το Ινστιτούτο Γκαίτε, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: σκληρότητα. Η διαφορετικά διατυπωμένο: η Αθήνα δεν μπορεί να φανεί ως νικητής».