Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜύκονος: Ο Guardian πιστεύει ότι η εποχή της ...σαμπάνιας για το "νησί...

Μύκονος: Ο Guardian πιστεύει ότι η εποχή της …σαμπάνιας για το “νησί των ανέμων” έφτασε στο τέλος της

|

Αρθρο στον βρετανικό Guardian για την Μύκονο… Οι “διάσημοι” και η αγωνία των ντόπων για την επόμενη ημέρα του νησιού των ανέμων 

Το νησί των ανέμων έχει φτιαχτεί ως «παιδική χαρά» για πλούσιους και διάσημους επισκέπτες, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η ανάπτυξη στη Μύκονο έχει φτάσει στα όριά της.

Είναι 15:00 το μεσημέρι. Στις Ρίζες, ένα αγρόκτημα στην καρδιά της Μυκόνου, δεν υπάρχει ούτε ένα μπουκάλι σαμπάνιας, ούτε μια ξαπλώστρα, ούτε μία νότα μουσικής που να πνίγει τον ήχο των ανέμων που περνούν μέσα από το μπαμπού.

Κι αυτό γιατί ο Νίκος Ζουγανέλης, γεννημένος και μεγαλωμένος στο «νησί του πάρτι», επεδίωξε να κάνει κάτι νέο. «Στις Ρίζες θέλουμε να ζήσουμε τη Μύκονο των ριζών μας. Δεν έχουμε σαμπάνια, δεν έχουμε μουσική, δεν έχουμε πολύ κόσμο », λέει ο ίδιος στον Guardian, για το εγχείρημα που περιλαμβάνει απολαύσεις όπως μαθήματα μαγειρικής, ψωμί και ιππασία 

Η προσπάθεια του Ζουγανέλη να τιμήσει αυτό που κάποτε ήταν ο αυθεντικός τρόπος ζωής των Κυκλάδων είναι εν μέρει μια αντίδραση σε όσα έχει δει γύρω του. Ωστόσο, δεν ήταν ενστικτώδης.

Όπως παραδέχεται, έχει και ο ίδιος το μερίδιο που του αναλογεί στην εκπληκτική επιτυχία της Μυκόνου. Στην κατασκευαστική επιχείρηση, όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο 52χρονος πέρασε δεκαετίες χτίζοντας τις βίλες και τα ξενοδοχεία που βοήθησαν να μετατραπεί η βραχώδης επιφάνεια, της οποίας το έδαφος ακόμη και στην αρχαιότητα φημιζόταν για τη σκληρότητά του, σε αυτό που είναι σήμερα: μια «παιδική χαρά» για πλούσιους και διάσημους.

Αμέτρητοι και φέτος οι διεθνείς σταρς που επισκέφθηκαν τη Μύκονο

Φέτος το καλοκαίρι, στην «παιδική χαρά» βρέθηκαν ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα Νικόλ Σέρζινγκερ με τον αρραβωνιαστικό της, ο πρώην σταρ του ράγκμπι Τομ Έβανς και ο ποδοσφαιριστής Μο Σαλάχ, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με τη Λίβερπουλ αξίας άνω των 350.000 λιρών την εβδομάδα που έκανε διακοπές στο νησί.

Ο Ζουγανέλης πιστεύει ότι το αγαπημένο του νησί έχει φτάσει σε οριακό σημείο. «Έχουμε πλανηθεί», αναστενάζει με θλίψη αφού η συζήτηση στρέφεται προς τις μπουλντόζες, που μπορεί να μην είναι ορατές γύρω από τις Ρίζες, αλλά ροκανίζουν τη γη με ταχύτητα-ρεκόρ για να ανοίξουν χώρο για νέες κατοικίες. «Έχουν γίνει λάθη. Όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτά».

Η τουριστική περίοδος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, αλλά ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παραθεριστές έχουν περάσει από τη Μύκονο. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι καταγράφηκαν 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα, με τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους -τρεις φορές ο πληθυσμός των κατοίκων- να στελεχώνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες.

«Όλοι θέλουν να ζήσουν τον μύθο τους στη Μύκονο. Η Μύκονος είναι ένα θαύμα. Είναι απλώς ένας μικρός βράχος στο Αιγαίο και έχει καταφέρει να γίνει ένας διεθνής τουριστικός προορισμός που αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ», λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Μόνο φέτος, προσθέτει ο κ. Κουκάς με ενθουσιασμό, έχουν υπογραφεί μια σειρά συμβάσεων με αεροπορικές εταιρείες στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας μια νέα αγορά τουριστών από τις χώρες του Κόλπου.

mikonos-kikl_1_1.jpg

Οι ντόπιοι της Μυκόνου αντιμετωπίζουν με καχυποψία την «ξέφρενη ανάπτυξη»

Την περασμένη εβδομάδα, αυτοκίνητα με φιμέ με μαύρα παράθυρα που μετέφεραν τις «νέες αφίξεις» περιηγήθηκαν στο επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι. Η σαμπάνια έρεε στα πολυτελή εστιατόρια. fashionistas και influencers του TikTok παρέλασαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, ενώ τα καταστήματα πουλούσαν υψηλή ραπτική και η πελατεία του διάσημου JackieO’ απολάμβανε κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα.

Είναι ένας μικρόκοσμος αίγλης και λάμψης που έχει καταφέρει να επιβιώσει δίπλα σε έναν άλλο κόσμο που κατοικείται από παλαιότερες γενιές ντόπιων που πηγαίνουν στην εκκλησία, τους οποίους μπορεί να δει κανείς στα παραθαλάσσια καφέ της πόλης.

Όμως η επιτυχία έφερε τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα. Το άλλοτε φτωχό νησί έφερε την ακμή στην τουριστική βιομηχανία της χώρας στον απόηχο της «ανακάλυψής» του τη δεκαετία του 1950 – από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Δήλο, το κοντινό νησί που από καιρό θεωρούνταν ως ο πιο ιερός τόπος του αρχαίου ελληνικού κόσμου- αλλά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υπερανάπτυξης.

«Το νησί μας είναι γεμάτο, έχει ξεπεράσει τα όριά του. Το φυσικό περιβάλλον έχει καταστραφεί, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, και αυτό πριν καν μιλήσουμε για την απειλή για τον τρόπο ζωής μας, από τον χαρακτηρισμό το «”νησί του πάρτι”», λέει η Μαριγούλα Αποστόλου, πρόεδρος του τοπικού λαογραφικού μουσείου.

Σύμφωνα με την ίδια, η Μύκονος είναι πολλά περισσότερα από εκλεκτά μενού και νυχτερινή ζωή. «Έχουμε ήθη και έθιμα που πρέπει επίσης να διερευνηθούν. Οποιαδήποτε περαιτέρω λεγόμενη ανάπτυξη από ξένους επενδυτές όχι μόνο θα επιβαρύνει την πίεση αλλά θα οδηγήσει σε γενική υποβάθμιση».

«Πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε παιδιά φτωχών ανθρώπων», λέει κάτοικος του νησιού

Στο εργαστήριό της στην πόλη, η Ειρήνη Συριανού είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να προωθήσουν τον πολιτισμό της Μυκόνου μέσα από ψηφιδωτά εμπνευσμένα από τα υπέροχα δείγματα που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια της Δήλου. Ο δικός της κόσμος είναι φτιαγμένος από πέτρα, εντελώς απομακρυσμένος από τη μετατροπή του νησιού σε ένα πολυτελές τουριστικό σημείο και Μέκκα των VIP. Κόρη ενός αγρότη, ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις πιέσεις που ασκούνται στους ντόπιους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα διογκωμένα ενοίκια και τους λογαριασμούς σε ενέργεια και τρόφιμα. Ακόμη και οι παραλίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί από επιχειρήσεις που χρεώνουν πάνω από 70 ευρώ για μια ξαπλώστρα.

«Πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε παιδιά φτωχών ανθρώπων», λέει, προσθέτοντας ότι η ηχορύπανση από τα μπαρ είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ που οι ντόπιοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο. «Το να μένεις εδώ είναι δύσκολο, οι τιμές είναι στα ύψης και οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες για όσους εργάζονται εποχιακά. Αυτό που δεν θέλει κανείς μας είναι να χάσει το νησί μας την ψυχή του, να χάσει τον χαρακτήρα του».

Στο γραφείο του, ο δήμαρχος Κουκάς έχει πανοραμική θέα στην κορυφή του λόφου απέναντι, η οποία, όταν εκείνος ήταν παιδί, δεν είχε καθόλου κτίρια, αλλά σήμερα είναι μια μάζα από βίλες, πολλές εξοπλισμένες με σεφ, θυρωρούς και μασέρ που προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν στις ιδιοτροπίες των ποδοσφαιριστών και άλλων celebrities.

«Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου», απαντά όταν ρωτήθηκε για την κατασκευή μιας ιδιαίτερα μεγάλης βίλας λαξευμένης στην πλαγιά του λόφου, μετά από έγκριση ενός πρώην υπουργού Πολιτισμού.

Συμμερίζεται επίσης την ανησυχία ότι η Μύκονος μπορεί να πλησιάζει προς το σημείο κορεσμού μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων στο όνομα των στρατηγικών επενδύσεων, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian. Ένα έργο που υποστηρίζεται από επενδυτές στο Άμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ προβλέπει την κατασκευή ενός μικρού χωριού με λιμάνι ικανό να ελλιμενίζει σούπερ γιοτ.

«Φέτος, για τη Μύκονος ήταν η καλύτερη χρονιά από ποτέ. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», παραδέχεται ο Κουκάς και καταλήγει: «Θέλουμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για το μέλλον μας ως τοπική κοινότητα… ναι, είμαστε ένα νησί για πάρτι, αλλά η Δήλος είναι ακριβώς δίπλα. Ο Έλον Μασκ το επισκέφτηκε και χαιρόμαστε πολύ γιατί θα θέλαμε να γίνουμε γνωστοί ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Τίτλοι τέλους για τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ

Το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

Τραγωδία στη Νάξο: 59χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού δημοτικού υπαλλήλου – Ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού

Υπερτουρισμός: Πρόβλημα στις Κυκλάδες!

Έρευνα του βρετανικού Which? αποκαλύπτει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη «τουριστική πίεση» — κορυφή για τη Ζάκυνθο και Κυκλάδες!

Το έργο των Προγόνων: Ένα εργόχειρο, μια ζωή, μια αλυσίδα τιμής

Μια συγκινητική αφήγηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για τη δύναμη της μνήμης, την αξία της οικογένειας και τα ίχνη που αφήνει η θυσία στην καθημερινότητά μας

Σύρος: Βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας (video)

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη UNICEF και παρουσίασε δράσεις για τη διατροφική εκπαίδευση και πρόληψη στα παιδιά

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού