Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

|

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή έχει ανέλθει στους 1.644, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Ο σεισμός χτύπησε την ώρα που πλήθος μουσουλμάνων συγκεντρωνόταν για την προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων.

Ο 25χρονος Χτετ Μιν Οο, κάτοικος της Μανταλέι, βρισκόταν στο τζαμί δίπλα στο σπίτι του όταν χτύπησε ο σεισμός, ετοιμαζόμενος για τη ραμαζανινή προσευχή.

Το σπίτι του κατέρρευσε, θάβοντας κάτω από τα χαλάσματα δύο θείες του – η μία δεν τα κατάφερε. Δύο θείοι του και η γιαγιά του εγκλωβίστηκαν επίσης.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν έχουμε καμία ελπίδα πια. Δεν έχουν έρθει διασώστες. Είμαστε μόνοι», είπε με σπασμένη φωνή στο Reuters.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, αντίπαλος της στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ότι περισσότερα από 50 τζαμιά υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Μαρτυρίες φρίκης

Κάτοικος του Σουλέ Κον, 39 ετών, περιέγραψε συγκλονιστικές στιγμές καθώς προσπαθούσε να σώσει εγκλωβισμένο άνδρα κάτω από τα συντρίμμια τζαμιού: «Πήγα δύο φορές μέσα. Έβγαλα τέσσερις ανθρώπους με τα χέρια μου. Οι τρεις ήταν ήδη νεκροί. Ο τέταρτος πέθανε στην αγκαλιά μου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χωριό σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 σε τρία τζαμιά. Όπως κατήγγειλε, οι αρχές δεν επέτρεψαν ποτέ την αναβάθμιση των κτιρίων αυτών, καθιστώντας τα ευάλωτα.

Σε άλλη μαρτυρία από το Τάουνγκνου, 370 χιλιόμετρα μακριά, ένας άνδρας αφηγήθηκε πως είδε ένα τμήμα του τζαμιού Καντάου να καταρρέει πάνω σε δύο σειρές ανδρών: «Τους είδα να τους βγάζουν έξω. Κάποιοι πέθαναν μπροστά στα μάτια μου. Σκηνές που δεν ξεχνιούνται».

Αποσιώπηση των μουσουλμανικών απωλειών

Παρά το γεγονός ότι οι καταρρεύσεις τζαμιών είχαν δραματικές συνέπειες, το επίσημο ανακοινωθέν της χούντας ανέφερε μόνο ζημιές σε 670 βουδιστικά μοναστήρια και 290 παγόδες, χωρίς καμία αναφορά σε τζαμιά.

Η συστηματική περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας είναι εδώ και χρόνια τεκμηριωμένη, ενώ η άρνηση αδειών για επισκευές ή κατασκευές μουσουλμανικών χώρων λατρείας έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ήδη από το 2017.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες ζητούν απεγνωσμένα βαριά μηχανήματα για την απομάκρυνση συντριμμιών. «Τα μέλη της οικογένειάς μου και άλλοι καταπλακώθηκαν. Θέλουμε έστω να ανακτήσουμε τα σώματά τους», έγραψε ο Τζούλιαν Κάιλ, ζητώντας άμεση βοήθεια.

Καθώς οι ώρες περνούν και οι διασώσεις γίνονται με γυμνά χέρια, ο κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός των νεκρών είναι ορατός. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, οι μετασεισμοί παραμένουν ισχυροί και οι πληγές της μουσουλμανικής κοινότητας στη Μιανμάρ βαθαίνουν.

«Άνθρωποι ουρλιάζουν για βοήθεια»

Ενας διασώστης στην πόλη Μανταλέι, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μιανμάρ και βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε στο BBC ότι σκάβει με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια.

«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν για βοήθεια. Αισθάνομαι τόσο απελπισμένος», δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας διάσωσης που αποτελείται από πολίτες.

Μια επιζώσα είπε πώς άκουγε τις φωνές των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα ξενοδοχείο που είχε καταρρεύσει. «Ακούω μητέρες να κλαίνε γιατί τα παιδιά τους είναι ακόμα μέσα στο κτίριο. Είναι απελπιστικό να το βλέπεις», είπε και συνέχισε: «Αυτός ο σεισμός είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Το Μανταλέι έγινε «τόπος μιας τραγωδίας», δήλωσε ανώνυμα άλλος επιζών. «Είναι σαν μια κατεστραμμένη πόλη. Κάποιοι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση. Τόσο σοβαρή που δεν έχω ξαναδεί κάτι να τρέμει έτσι».

Ενας κάτοικος της Γιανγκόν στη Μιανμάρ ανέφερε ότι «ο σεισμός κράτησε τρία με τέσσερα λεπτά». «Λάμβανα μηνύματα από φίλους και συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν μόνο στη Γιανγκόν, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό. Η πρόσβαση στη χώρα είναι περιορισμένη από το 2021, όταν ο στρατός ανέλαβε την εξουσία μετά από πραξικόπημα.

Σπάνια επιτρέπεται η επίσημη είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους και στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μιλούν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προτιμούν να μην αποκαλύψουν το όνομά τους για λόγους ασφαλείας.

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Reuters πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε. Οταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.

Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμικές δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα της Μιανμάρ, στην Κίνα και την Ταϊλάνδη. Στην τελευταία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον εννέα μέχρι στιγμής.

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτίριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.

«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».

Βοήθεια από Ρωσία, Ινδία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη

Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Με πληροφορίες από τις σελίδες BBC, Reuters, AP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα