Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

|

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή έχει ανέλθει στους 1.644, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Ο σεισμός χτύπησε την ώρα που πλήθος μουσουλμάνων συγκεντρωνόταν για την προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων.

Ο 25χρονος Χτετ Μιν Οο, κάτοικος της Μανταλέι, βρισκόταν στο τζαμί δίπλα στο σπίτι του όταν χτύπησε ο σεισμός, ετοιμαζόμενος για τη ραμαζανινή προσευχή.

Το σπίτι του κατέρρευσε, θάβοντας κάτω από τα χαλάσματα δύο θείες του – η μία δεν τα κατάφερε. Δύο θείοι του και η γιαγιά του εγκλωβίστηκαν επίσης.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν έχουμε καμία ελπίδα πια. Δεν έχουν έρθει διασώστες. Είμαστε μόνοι», είπε με σπασμένη φωνή στο Reuters.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, αντίπαλος της στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ότι περισσότερα από 50 τζαμιά υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Μαρτυρίες φρίκης

Κάτοικος του Σουλέ Κον, 39 ετών, περιέγραψε συγκλονιστικές στιγμές καθώς προσπαθούσε να σώσει εγκλωβισμένο άνδρα κάτω από τα συντρίμμια τζαμιού: «Πήγα δύο φορές μέσα. Έβγαλα τέσσερις ανθρώπους με τα χέρια μου. Οι τρεις ήταν ήδη νεκροί. Ο τέταρτος πέθανε στην αγκαλιά μου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χωριό σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 σε τρία τζαμιά. Όπως κατήγγειλε, οι αρχές δεν επέτρεψαν ποτέ την αναβάθμιση των κτιρίων αυτών, καθιστώντας τα ευάλωτα.

Σε άλλη μαρτυρία από το Τάουνγκνου, 370 χιλιόμετρα μακριά, ένας άνδρας αφηγήθηκε πως είδε ένα τμήμα του τζαμιού Καντάου να καταρρέει πάνω σε δύο σειρές ανδρών: «Τους είδα να τους βγάζουν έξω. Κάποιοι πέθαναν μπροστά στα μάτια μου. Σκηνές που δεν ξεχνιούνται».

Αποσιώπηση των μουσουλμανικών απωλειών

Παρά το γεγονός ότι οι καταρρεύσεις τζαμιών είχαν δραματικές συνέπειες, το επίσημο ανακοινωθέν της χούντας ανέφερε μόνο ζημιές σε 670 βουδιστικά μοναστήρια και 290 παγόδες, χωρίς καμία αναφορά σε τζαμιά.

Η συστηματική περιθωριοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας είναι εδώ και χρόνια τεκμηριωμένη, ενώ η άρνηση αδειών για επισκευές ή κατασκευές μουσουλμανικών χώρων λατρείας έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ήδη από το 2017.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες ζητούν απεγνωσμένα βαριά μηχανήματα για την απομάκρυνση συντριμμιών. «Τα μέλη της οικογένειάς μου και άλλοι καταπλακώθηκαν. Θέλουμε έστω να ανακτήσουμε τα σώματά τους», έγραψε ο Τζούλιαν Κάιλ, ζητώντας άμεση βοήθεια.

Καθώς οι ώρες περνούν και οι διασώσεις γίνονται με γυμνά χέρια, ο κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός των νεκρών είναι ορατός. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, οι μετασεισμοί παραμένουν ισχυροί και οι πληγές της μουσουλμανικής κοινότητας στη Μιανμάρ βαθαίνουν.

«Άνθρωποι ουρλιάζουν για βοήθεια»

Ενας διασώστης στην πόλη Μανταλέι, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μιανμάρ και βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε στο BBC ότι σκάβει με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια.

«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν για βοήθεια. Αισθάνομαι τόσο απελπισμένος», δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας διάσωσης που αποτελείται από πολίτες.

Μια επιζώσα είπε πώς άκουγε τις φωνές των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα ξενοδοχείο που είχε καταρρεύσει. «Ακούω μητέρες να κλαίνε γιατί τα παιδιά τους είναι ακόμα μέσα στο κτίριο. Είναι απελπιστικό να το βλέπεις», είπε και συνέχισε: «Αυτός ο σεισμός είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Το Μανταλέι έγινε «τόπος μιας τραγωδίας», δήλωσε ανώνυμα άλλος επιζών. «Είναι σαν μια κατεστραμμένη πόλη. Κάποιοι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση. Τόσο σοβαρή που δεν έχω ξαναδεί κάτι να τρέμει έτσι».

Ενας κάτοικος της Γιανγκόν στη Μιανμάρ ανέφερε ότι «ο σεισμός κράτησε τρία με τέσσερα λεπτά». «Λάμβανα μηνύματα από φίλους και συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν μόνο στη Γιανγκόν, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό. Η πρόσβαση στη χώρα είναι περιορισμένη από το 2021, όταν ο στρατός ανέλαβε την εξουσία μετά από πραξικόπημα.

Σπάνια επιτρέπεται η επίσημη είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους και στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μιλούν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προτιμούν να μην αποκαλύψουν το όνομά τους για λόγους ασφαλείας.

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Reuters πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε. Οταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.

Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμικές δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα της Μιανμάρ, στην Κίνα και την Ταϊλάνδη. Στην τελευταία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον εννέα μέχρι στιγμής.

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτίριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.

«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».

Βοήθεια από Ρωσία, Ινδία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη

Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Με πληροφορίες από τις σελίδες BBC, Reuters, AP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)