Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜεσόγειος: Βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

Μεσόγειος: Βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

|

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο ευάλωτες

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έρχονται ξηρασίες με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής έχουν ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιράκ, οι έντονες αμμοθύελλες έχουν καταπνίξει ολόκληρες πόλεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το εμπόριο και στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Στην Αίγυπτο, η άνοδος της αλατότητας του εδάφους στο Δέλτα του Νείλου κατατρώει κρίσιμες γεωργικές εκτάσεις, ενώ στο Αφγανιστάν, η ξηρασία προκαλεί κύματα μετανάστευσης των νέων από τα χωριά.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις οικονομίες τους και ευελπιστούν ότι στη φετινή ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, θα αναδειχθεί η κρισιμότητα του ζητήματος.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα ακριβώς μπροστά μας. Δεν είναι κάτι που θα μας χτυπήσει 9 ή 10 χρόνια αργότερα», δηλώνει ο Lama El Hatow, σύμβουλος περιβαλλοντικής κλιματικής αλλαγής που έχει συνεργαστεί με την Παγκόσμια Τράπεζα και ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Όλο και περισσότερα κράτη αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο» να δράσουν, συμπληρώνει η ίδια.

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών
Καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται ολοένα πιο ζεστή και ξηρή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η φυτική παραγωγή της μπορεί να μειωθεί κατά 30% έως το 2025, ενώ η περιοχή αναμένεται να χάσει από 6% έως 14% του ΑΕΠ της μέχρι το 2050 λόγω λειψυδρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην Αίγυπτο, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 22% τα τελευταία 30 χρόνια. Η Ανατολική Μεσόγειος είδε πρόσφατα τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα σε χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος, όπου η γεωργία εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για νερό στην Ιορδανία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου ασκεί μη-βιώσιμη πίεση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και του αέρα κάνει πιο συχνά τα ακραία και συχνά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως οι φονικές πλημμύρες που έχουν πλήξει επανειλημμένα το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Η κλιματική κρίση έχει επίσης δυνητικά επικίνδυνες κοινωνικές επιπτώσεις. Πολλοί από αυτούς που χάνουν τα προς το ζην που έβγαζαν κάποτε στη γεωργία ή τον τουρισμό θα μετακομίσουν στις πόλεις αναζητώντας δουλειά, λέει ο Karim Elgendy, συνεργάτης των Chatham House και Middle East Institute. Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει την ανεργία στις πόλεις και θα επιβαρύνει τις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση των κοινωνικών εντάσεων, συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα εμπόδια στην ανάληψη πρωτοβουλιών
Ωστόσο, παρά την διαπίστωση του προβλήματος, η ανάληψη πρωτοβουλιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η περιοχή έχει ήδη υψηλές θερμοκρασίες και περιορισμένους υδάτινους πόρους ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής έχουν επίσης περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Οι οικονομίες και οι υποδομές είναι αδύναμες και οι κανονισμοί συχνά δεν επιβάλλονται. Η φτώχεια είναι διαδεδομένη, καθιστώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας προτεραιότητα έναντι της προστασίας του κλίματος. Επίσης, αυταρχικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις πρωτοβουλίες των πολιτών για το κλίμα, ενώ δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές αερίων.

Η προσαρμογή των υποδομών και των οικονομιών θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι θα ισούται με το 3,3% του ΑΕΠ ολόκληρης της περιοχής κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε πολλές κατευθύνσεις: από τη δημιουργία αποδοτικότερων συστημάτων χρήσης του νερού και νέων γεωργικών μεθόδων έως την προστασία των ακτών, την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και τη βελτίωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης.

Έτσι, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τη Μέση Ανατολή και άλλα αναπτυσσόμενα έθνη στη φετινή COP είναι να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλα πλουσιότερα κράτη να τηρήσουν τις μακροχρόνιες υποσχέσεις τους και να τους παράσχουν χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις, ωστόσο, απειλούν να μειώσουν τη δυναμική της διάσκεψης. Όσον αφορά τις περικοπές των εκπομπών, η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν ξανά στον άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – αν και επιμένουν ότι πρόκειται μόνο για ένα προσωρινό βήμα. Η Μέση Ανατολή έχει επίσης πολλές χώρες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, ο επίμονος πληθωρισμός και η πιθανότητα ύφεσης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι της ανάληψης δεσμεύσεων για το κλίμα.

Πηγή: Associated Press


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά