Καταγγελίες στην Βουλή της Ουγκάντα με βασικό θέμα το μικρό …μέγεθος των προφυλακτικών που εισάγονται και διακινούνται στη χώρα
Ποιος είπε ότι το μέγεθος δεν μετράει; Εάν υπάρχουν απορίες τότε δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους άνδρες στην Ουγκάντα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα και μάλιστα δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε καταγγελίες ακόμη και στην Βουλή της χώρας. Τι έχει συμβεί; Με δεδομένο ότι τα ποσοστά του AIDS έχουν ανέβει κατακόρυφα (ο ιός του AIDS έχει ήδη προσβάλει το 7% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,4 εκατ. ανθρώπων, εκ των οποίων 200.000 παιδιά), η κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή δωρεάν προφυλακτικών στους πολίτες, αλλά αυτά δεν… αντέχουν, είναι μικρά, με αποτέλεσμα, όλη η προσπάθεια και η καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού πηγαίνει στράφι.
Και ο λόγος της αποτυχίας, οι κυβερνώντες δεν υπολόγισαν σωστά την ανατομία των ανδρών της χώρας. Και έτσι αναγκάζονται να διαμαρτυρηθούν εκ των υστέρων στις κατασκευάστριες εταιρίες ζητώντας τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων προφυλακτικών (!!) Ο υπεύθυνος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση του HIV, Μεράντ Μπίτεκ μιλώντας στο δίκτυο Ntv Ugand News τόνισε ότι αρκεί ένα μόνο ταξίδι στις επαρχίες της Ουγκάντα για να καταλάβει κανείς ότι οι κάτοικοι της χώρας έχουν μεγαλύτερα σεξουαλικά όργανα από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να προφυλακτικά να σπάνε – σε όσους μπορούν να τα φορέσουν – κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι άνδρες με μεγάλο μόριο έχουν δικαίωμα για μεγαλύτερα προφυλακτικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ένας άλλος βουλευτής, ισχυριζόμενος ότι «πολλοί νέοι παραπονιούνται ότι θέλουν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην έχουν το φόβο του HIV αλλά δεν μπορούν γιατί δεν τους κάνουν με τίποτα». Και ένας τρίτος με δραματικό τόνο μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων France 24 τόνισε «Αφήνουμε έκθετη στον θανατηφόρο ιό τη νεολαία μας»…
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Τομ Αζα συμπλήρωσε ότι «Κάποιοι χρειάζονται μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί όταν φτάνει η στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν, διαπιστώνουν ότι είναι πολύ μικρά και δεν τους ταιριάζουν, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι ήδη πολύ αργά. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι, αντί να προστατευθούν εκτίθενται στον ιό περισσότερο…». Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα μεγέθους στα προφυλακτικά. Το 2006, η Επιτροπής Ιατρικών Ερευνών της Ινδίας διαπίστωσε ότι σε ένα ποσοστό 60% των ανδρών του Μουμπάι, το -one size- διεθνές μέγεθος του προφυλακτικού, έπεφτε κατά 2,4 εκατ. μεγαλύτερο…