Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία - Τράπεζες: «Οι μισθοί σας αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα»

Μ. Βρετανία – Τράπεζες: «Οι μισθοί σας αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα»

|

Δεν υπάρχει πιο επίμονος πονοκέφαλος για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη από τον πληθωρισμό. Το κύμα ακρίβειας είναι αυτό που ανάγκασε στις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, αυτό που γκρεμίζει τη δημοτικότητα κυβερνήσεων και ηγετών και δίνει νέα ώθηση στην ακροδεξιά, αυτό που κατεβάζει τους αγρότες σε μπλόκα στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. 

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες – και κυρίως σε τρόφιμα και μεταφορές – συνεχίζονται. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, που όμως βλέπουν ότι εάν επιμείνει στο υπερβολικά ακριβό χρήμα, κινδυνεύουν να παγιδεύσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Economist, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν γιατί καθυστερεί τόσο η νίκη στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό, βάζουν στο τραπέζι κάτι που για όλους τους άλλους είναι θετική εξέλιξη: τις αυξήσεις των μισθών.

Μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ το livecasinosgreek.com

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα, που παρουσιάζει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό:

  • Οι τιμές στον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο αυξάνονται με ρυθμό 5,4%, ο οποίος είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση  με το 10,7% του Οκτωβρίου 2022, αλλά απέχει από τον στόχο του 2 %. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές εργασίας «δεν συνεργάζονται».
  • Πριν από λίγο καιρό οι εργοδότες ήθελαν να προσλάβουν πολύ περισσότερους εργαζομένους από αυτούς που μπορούσαν να βρουν, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κενών θέσεων εργασίας. Το 2022-2023 οι παγκόσμιες αναζητήσεις στη Google που σχετίζονται με την «έλλειψη εργατικού δυναμικού» εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τα αφεντικά τους αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μέση ετήσια αύξηση των μισθών σε όλο τον πλούσιο κόσμο διπλασιάστηκε από τα προ Covid επίπεδα, σε σχεδόν 5%. Αυτό αύξησε το κόστος των εταιρειών, ενθαρρύνοντάς τις να αυξήσουν τις τιμές που χρέωναν στους καταναλωτές.
  • Για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών έπρεπε επομένως να περιοριστεί, λένε οι κεντρικές τράπεζες. Δεδομένης της ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας σε όλο τον κόσμο, ο στόχος πληθωρισμού 2% είναι πιθανώς εφικτός μόνο εάν οι ονομαστικοί μισθοί αυξηθούν κατά 3% ετησίως ή λιγότερο, υπολογίζει ο Economist. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ήλπιζαν ότι αυξάνοντας τα επιτόκια θα προκαλούσαν πτώση της ζήτησης για εργασία – ιδανικά μειώνοντας τον πληθωρισμό των μισθών χωρίς να πλήξουν τα προς το ζην των ανθρώπων.
  • Το πρώτο μέρος του σχεδίου λειτούργησε. Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό (δηλαδή, γεμάτες θέσεις εργασίας συν τις κενές θέσεις εργασίας) είναι τώρα μόλις 0,4% υψηλότερη από την προσφορά εργαζομένων στον πλούσιο κόσμο. Οι αναζητήσεις για «έλλειψη εργατικού δυναμικού» έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας στον πλούσιο κόσμο παραμένει κάτω από το 5%.
  • Όμως, παρά τη μείωση της ζήτησης εργασίας, υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για το τελευταίο μέρος του σχεδίου: χαμηλότερο πληθωρισμό μισθών. Οι αμοιβές αυξάνονται, αλλά το ίδιο και οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων. Έτσι καταλήγουμε σε μία κατάσταση κατά την οποία όλοι έχουν λόγο να γκρινιάξουν. Το εάν θα βρεθεί η χρυσή τομή, μένει να φανεί. Όταν, ωστόσο, οι τιμές είναι στα ύψη, το επιχείρημα ότι «φταίνε οι μισθοί» (που σημειωτέον αυξάνονται σε μικρότερο βαθμό από τον πληθωρισμό) δεν πείθει ιδιαίτερα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μαθητικές εφημερίδες: Την Κυριακή (29/04) διαβάζουμε “Το ΒΗΜΑ της Νάξου”

Μαθητικές εφημερίδες: Αυτή την Κυριακή «ΤΟ ΒΗΜΑ της Νάξου» - Πως μπορείτε να το διαβάσετε

Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παράταση 45 ημερών για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Μητσοτάκης: Παράταση 45 ημερών της προθεσμίας για καθαρισμό οικοπέδων

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λιβάνιος: Εκλογή Δημάρχου από την 1η Κυριακή (παραμένει το +43%)

Η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών είναι οριστικό και θα γίνει από τις επόμενες εκλογές του 2027.

Σίφνος: Η παράδοση «ζωντανεύει» μέσα από τους λίθινους αναβαθμούς (Πρόγραμμα)

Σίφνος - Λίθινοι αναβαθμοί: Η αναβίωση της παραδοσιακής γνώσης ως λύση για τη διαχείριση των υδάτων - Πότε; και τι ώρα; (πρόγραμμα)

Πρόταση Ημέρας: Πατατένιες φωλίτσες με φέτα

Η πρόταση της ημέρας για φαγητό ή ένα καλό ορεκτικό έχει πολύ Νάξο εάν το σκεφτείτε. Πατάτες και τυρί

La Liga: Η Μπέτις με χαλαρή νίκη επί της Βαγιαδολίδ βγάζει την υποχρέωση

Ισπανικό πρωτάθλημα και Μπέτις - Βαγιαδολίδ: Βγάζει την υποχρέωση στο 2.10

Airbnb: Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα ακίνητα Airbnb - Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων στο ΣτΕ

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Τα τυριά της Νάξου στα καλύτερά τους

Για τη σπουδαία γραβιέρα , το μεστό και περιπετειώδες ξινότυρο και το κάθετο τυροκομείο της Νάξου, το Τυροκομείο Πιττάρας απέσπασε το βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων

Διακοπές το 2025 στη Μύκονο: Μάθετε γιατί αξίζει τον κόπο

Διακοπές το 2025 στη Μύκονο - μάθετε γιατί αξίζει τον κόπο

Νάξος – Παναγία Δροσιανή: Για μία ακόμη χρονιά συγκλόνισε το “Ω γλυκύ μου έαρ” (video)

Για μία ακόμη χρονιά, η Παναγία Δροσιανή στη Μονή της Νάξου ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής βρέθηκε στο επίκεντρο… (video)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Νάξος (Καστράκι) – Κ. Σαλτερής: “Φτιάξαμε έναν Επιτάφιο που αρμόζει στη περιοχή μας” (video)

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει στον Γιάννη Κοντόπουλο για τον Επιτάφιο του Καστρακίου (video)