Τα ναρκωτικά «tranq» είναι συντομογραφία της λέξης «tranquilizers» (καταπραϋντικά) και αναφέρονται σε ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Η χρήση του όρου «ζόμπι» σχετίζεται με τη ζοφερή εικόνα των χρηστών: Απώλεια αντίληψης, αδυναμία και επιβράδυνση των κινήσεων, αλλά και μεγάλες ανοιχτές πληγές στο σώμα.
Η ξυλαζίνη είναι ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται συνήθως από κτηνιάτρους για μεγάλου μεγέθους ζώα και θεωρείται ακατάλληλο, σε οποιαδήποτε δόση, για ανθρώπινη κατανάλωση.
Όμως εδώ και χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην αγορά των ναρκωτικών. Ο 43χρονος από το Solihull της Αγγλίας κατεγράφη επίσημα ως το πρώτο θύμα σε μια έκθεση του King’s College του Λονδίνου (KCL), η οποία δημοσιεύθηκε Journal of Forensic and Legal Medicine.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το θύμα είναι πιθανό να αγνοούσε πως κατανάλωνε το «ναρκωτικό ζόμπι», καθώς αγόραζε ηρωίνη η οποία ήταν αναμειγμένη με ξυλαζίνη και φαιντανύλη. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτός είναι ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με τη χρήση ξυλαζίνης που αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και στην Ευρώπη, και υποδηλώνει την είσοδο της ξυλαζίνης» στη γηραιά ήπειρο.
Η χρήση ξυλαζίνης, σύμφωνα με το euronews, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίες του 2000 στο Πουέρτο Ρίκο και έκτοτε έχει αναφερθεί πολλές φορές στις ΗΠΑ, όπου και χαρακτηρίζεται ως «αναδυόμενη απειλή» καθώς σχετίζεται με το 7% των θανάτων από υπερβολική δόση.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται θάνατος στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού. Η χρήση της προκαλεί επιβράδυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού σε επικίνδυνα επίπεδα, αλλά και μεγάλες ανοιχτές πηγές στο δέρμα. Οι πληγές εξαπλώνονται σταδιακά σε όλο το σώμα, προκαλώντας σήψη.
Η εξάπλωση στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμό, ενώ η χώρα μαστίζεται ήδη από την «επιδημία» της φαιντανύλης, που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Όπως η φαιντανύλη, έτσι και η ξυλαζίνη συχνά αναμιγνύεται με ηρωίνη από τους μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών. Καθώς η φαιντανύλη έχει σχετικά βραχεία δράση, η προσθήκη της ξυλαζίνης επεκτείνει χρονικά το αίσθημα ευφορίας, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό της χρήσης ηρωίνης.
Το αποκαλούμενο και «cut» είναι μια συνηθισμένη πρακτική των μεγάλων εμπόρων ναρκωτικών, καθώς με τη νοθεία αυξάνουν τις ποσότητες, με πιο φθηνές ουσίες, και αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος. Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι η ηρωίνη είναι νοθευμένη και αυτό μπορεί να οδηγήσει τρομακτικές παρενέργειες ακόμη και σε μοιραία δόση.
Καθώς η ξυλαζίνη δεν περιλαμβάνεται επί της παρούσης στους τυπικούς ελέγχους των αρχών, είναι άγνωστο πόσο ευρεία είναι η κυκλοφορία της στην ευρωπαϊκή «πιάτσα» ή ακόμα και εάν ο χρήστης που πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι όντως το πρώτο θύμα.
Το Αφγανιστάν θεωρείται η βασική πηγή ηρωίνης για τις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Conversation, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν το 2022 την απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια μείωση της ποσότητας που μεταφέρεται στην Ευρώπη και άρα να δημιουργηθεί χώρος για τη μαζική είσοδο νέων ουσιών στην αγορά.
Η επίσημη αναφορά του King’s College του Λονδίνου ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, κάτι που μαρτυρούν και οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που φαίνεται να φτάνουν το τελευταίο διάστημα από τα μεγάλα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Ειδικοί εκτιμούν πως οι ναρκέμποροι της Νότιας Αμερικής έχουν πλέον μια σημαντική ευκαιρία να ελέγξουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή: newsbeast.gr