Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία - Λονδίνο: Εκλεισε το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω πυρκαγιάς

Μ. Βρετανία – Λονδίνο: Εκλεισε το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω πυρκαγιάς

|

Εκλεισε το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και θα παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα, Παρασκευή, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε κοντινό υποσταθμό ηλεκτροδότησης που το τροφοδοτεί.

Σε πλάνα από την περιοχή φαίνονται τεράστιες φλόγες και καπνός στον ουρανό. Περίπου 150 άτομα απομακρύνθηκαν από τα κοντινά κτίρια και χιλιάδες ιδιοκτησίες έμειναν χωρίς ρεύμα.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμη γνωστά.

«Το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της πυρκαγιάς. Για να διατηρηθεί η ασφάλεια των επιβατών και των συναδέλφων μας, το Χίθροου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 23.59 της 21ης Μαρτίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας.

«Συνιστάται στους επιβάτες να μην κινηθούν προς το αεροδρόμιο και να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία», προστίθεται.

Ερχονται «ημέρες χάους»

Η διαχειρίστρια εταιρεία προειδοποίησε πως προβλέπει «σοβαρή αναστάτωση τις επόμενες ημέρες», ενώ ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η αναστάτωση θα επεκταθεί πολύ πέρα από το Χίθροου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24, ήδη, τουλάχιστον 120 πτήσεις προς το Χίθροου αναγκάστηκαν να εκτραπούν σε άλλα αεροδρόμια.

Συνολικά, 1.351 πτήσεις από και προς το Χίθροου αναμένεται να επηρεαστούν σήμερα, ενώ πολλές ακόμη πτήσεις ενδέχεται να ακυρωθούν ή να καθυστερήσουν λόγω του ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται εκτός θέσης, σημειώνει ο ίδιος ιστότοπος.

Μόνο η British Airways είχε 341 πτήσεις προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο Χίθροου την Παρασκευή.

«Το ερώτημα είναι: Τι θα κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις;», ανέφερε ο Χένρι Χάρτελνττ της Atmosphere Research Group, προειδοποιώντας για «μερικές ημέρες χάους».

Εκπρόσωπος του Χίθροου δήλωσε στο Reuters με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και πως αναμένουν σημαντική αναστάτωση τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως το Χίθροου είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας και ένα από τα πέντε πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, καθώς εξυπηρετεί πάνω από 80 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση ή αλλιώς 230.000 την ημέρα.

Ανάμεσα στις πτήσεις που χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία ήταν μία της Qantas από την Περθ (Αυστραλία), που εξετράπη στο Σαρλ ντε Γκολ, στο Παρίσι (Γαλλία), όπως και μία της United Airlines από τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), που εξετράπη στο Σάνον, στην Ιρλανδία, σύμφωνα με δεδομένα του FlightRadar24.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» οι φίλαθλοι της Σκωτίας

Μεταξύ άλλων, από το κλείσιμο του Χίθροου επηρεάστηκαν οι φίλαθλοι της Σκωτίας που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την Ελλάδα για τα πλέι-οφ του Nations League.

Είχαν περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων και τον έλεγχο ασφαλείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», όταν τους ανακοινώθηκε πως «ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις προς το Χίθροου».

Πολλοί προσπάθησαν να βρουν πτήση ανταπόκρισης για Εδιμβούργο ή Γλασκώβη ή αναζήτησαν εκ νέου κράτηση μέσω άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC, «το προσωπικό στην Αθήνα ήταν πολύ εξυπηρετικό, δίνοντας σαφείς οδηγίες», ενώ «τα συστήματα ενημερώνονται» διαρκώς.

«Μεγάλη πυρκαγιά»

Εν τω μεταξύ, το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου κάνει λόγο για «μεγάλη» πυρκαγιά σε υποσταθμό στο Χέιζ, δυτικό προάστιο της βρετανικής πρωτεύουσας, που εγγυάται την τροφοδοσία του αεροδρομίου.

Εκτός από το αεροδρόμιο, «μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και εταιρειών» στην περιοχή επίσης υφίστανται απώλεια της ηλεκτροδότησης, διευκρίνισε ο Πατ Γκόλμπουρν, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

«Οι πυροσβέστες μας εργάζονται ακατάπαυστα σε δύσκολες συνθήκες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική στη Σαντορίνη κατέθεσε ο Φ. Φόρτωμας

Αίτημα επιχειρηματιών για ενιαίο φορέα διαχείρισης και δίκαιη τιμολόγηση των δικαιωμάτων χρήσης μουσικής

Μύκονος: Πτώση “γουρούνας” στη θάλασσα στον Άγιο Ιωάννη

Δύο τουρίστριες σώες μετά από ατύχημα με τετράτροχη μοτοσυκλέτα – Άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού

Νάξος: Όταν ο Νικόλας Πιτταράς γνώρισε τη Μαριέττα Γαλάνη

: Ένα τηλεφώνημα πριν από δέκα χρόνια, μια αληθινή σχέση εμπιστοσύνης, και μια συνεργασία βασισμένη στην ποιότητα και την ακεραιότητα

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η πανήγυρη της Παναγίας στη Μονή Αγιάς

Αναστέλλεται η καθιερωμένη ετήσια πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου λόγω εργασιών συντήρησης στο ιστορικό μνημείο

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.