Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία: "Ας λέτε (Unesco) ότι θέλετε, τα γλυπτά μας ανήκουν"

Μ. Βρετανία: “Ας λέτε (Unesco) ότι θέλετε, τα γλυπτά μας ανήκουν”

|

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον λέει στα «ΝΕΑ» ότι η Βρετανία «διαφωνεί» και πως θα αμφισβητήσει την απόφαση-σταθμό της UNESCO για επιστροφή των έργων τέχνης που απέσπασε ο Ελγιν από τον Παρθενώνα.

Την πρόθεσή της να αγνοήσει την απόφαση – σταθμό της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να εμμείνει στη θέση της περί «ιδιοκτησίας» των Μαρμάρων και στην άρνηση να προσέλθει σε διάλογο, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση. Σε αποκλειστική δήλωση προς «ΤΑ ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία «διαφωνεί» με την απόφαση της επιτροπής της UNESCO, την οποία μάλιστα σκοπεύει να αμφισβητήσει ενώπιον του ίδιου του οργανισμού του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Γιάννης Ανδριτσόπουλος (εφημερίδα τα ΝΕΑ)

Στην ιστορική – για την Ελλάδα – απόφασή της, που ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) χαρακτηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών «νόμιμο και δίκαιο» και καλεί τη Βρετανία «να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως «το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πάγιο ισχυρισμό του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει ως «νόμιμο ιδιοκτήτη» των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Στη δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση (η οποία, ασφαλώς, δεν είναι νομικά δεσμευτική). «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη στα τελευταία λεπτά της Συνόδου», δήλωσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφύγει στον διεθνή οργανισμό, αμφισβητώντας την απόφαση. «Θα θέσουμε στην UNESCO το ζήτημα τόσο ως προς τα δεδομένα (σ.σ. που περιέχονται στην απόφαση) όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο είναι «έντονα ενοχλημένο» με την απόφαση της Επιτροπής, καθώς για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός αποδομεί το βρετανικό αφήγημα περί δήθεν μη αρμοδιότητας της κυβέρνησης.

Ερωτώμενος εάν η Βρετανία προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της, προσερχόμενη σε διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων – όπως της ζητεί η UNESCO -, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή».

Και πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου». Πρόκειται για την απάντηση που δίνει παγίως το Λονδίνο, πετώντας το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του αποκλείει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, μιλώντας μόνο για «δανεισμό».

Η εκπρόσωπος του Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι επίτροποι «έχουν τη νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάσσουν και να διατηρούν όλες τις συλλογές που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», προσθέτοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας που αφηγείται το Μουσείο και ζωτικό στοιχείο της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής του». Τον Σεπτέμβριο του 2019, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει επιστολή του βρετανού υπουργού Πολιτισμού στην οποία απέρριπτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με αντικείμενο την επιστροφή των Μαρμάρων. Παράλληλα, η Βρετανία απορρίπτει το αίτημα να παραπεμφθεί το θέμα στον μηχανισμό διαμεσολάβησης της UNESCO.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Σαντορίνη: Η «ομηρική Ελένη» του τουρισμού πολυτελείας φιλοξενεί για 3η χρονιά το διεθνές συνέδριο

Σαντορίνη: Στο επίκεντρο ο τουρισμός πολυτελείας- τον Οκτώβριο το 3ο συνέδριο για το Luxury tourism

Νάξος: Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος έρχεται (23/08) στο Naxos Medical

Το Naxos Medical υποδέχεται το Σάββατο 23/8 τον Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο για προγραμματισμένα ραντεβού. Προληπτική φροντίδα σε μια εποχή με έντονη πίεση.

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι