Μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα φαίνεται πως ανοίγει στο διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε μια ιστορική συμφωνία. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας μετέφεραν κορυφαία μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Parthenon Project, μιλώντας στην 29η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.
Ο αγαπημένος ηθοποιός, συγγραφέας και παρουσιαστής Στίβεν Φράι, που συμμετέχει ενεργά στο Parthenon Project, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να πει ότι θα έχει δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα, όμως η Ελλάδα επιθυμεί να πει “είναι δικά μας, αφαιρέθηκαν και πρέπει να επιστρέψουν”. Όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη. Το τάιμινγκ είναι κατάλληλο και είμαστε πραγματικά κοντά.»
Στο ίδιο πνεύμα και η Μελίσα Λέφας, επίσης μέλος του Project, τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για σύγκλιση των δύο πλευρών, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την τεράστια δυναμική υποστήριξης της κοινής γνώμης:
«Το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Μια συμφωνία μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη και να λειτουργήσει ως παγκόσμιο παράδειγμα πολιτιστικής συνεργασίας.»
Η πρόταση για δημιουργία ελληνικής γκαλερί εντός του Βρετανικού Μουσείου, όπου θα εκτίθενται ελληνικά έργα σε κυκλική βάση, αποτελεί μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η ώρα της αποκατάστασης»
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας και μέλος της επιτροπής, λόρδος Εντ Βέιζι, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στις συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για ουσιαστικό διάλογο.
Ιδιαίτερο βάρος, όμως, είχε και η τοποθέτηση του διακεκριμένου δικηγόρου Τζέφρι Ρόμπερτσον KC, ο οποίος δεν δίστασε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην ιστορική αδικία:
«Τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν με εκτεταμένη δωροδοκία από τον Λόρδο Έλγιν προς Οθωμανούς αξιωματούχους. Το Βρετανικό Μουσείο προσπάθησε να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα. Η επιστροφή τους είναι πράξη αποκατάστασης της διαφάνειας και της ιστορικής δικαιοσύνης.»
Ο Ρόμπερτσον μίλησε με πάθος για την αισθητική, πολιτιστική και ηθική δύναμη της επιστροφής των Γλυπτών κάτω από τον αττικό ουρανό της Αθήνας:
«Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου. Ανήκει εκεί όπου γεννήθηκε: στο Μουσείο της Ακρόπολης.»
Ένα παγκόσμιο μήνυμα πολιτισμού
Το Parthenon Project, με έδρα το Λονδίνο, συνεχίζει να χτίζει συμμαχίες, να προωθεί τεκμηριωμένες προτάσεις και να δίνει φωνή στη συλλογική επιθυμία των λαών: να επιστρέψουν τα Γλυπτά εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα ενότητας, δικαιοσύνης και πολιτισμού, σε μια εποχή που ο κόσμος χρειάζεται σύμβολα κοινής μνήμης και αμοιβαίου σεβασμού.
Η στιγμή φαίνεται πιο ώριμη από ποτέ.