Εμβόλιο με δώρο κεμπάπ προσφέρει η Βρετανία – Κίνητρα και απαγορεύσεις στη φαρέτρα των κυβερνήσεων προκειμένου να πείσουν τους διστακτικούς
Ευρηματικούς τρόπους για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιασθούν επινοούν πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν τους αμφιταλαντευόμενους. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μερίδας εργαζομένων και απαγόρευσαν την είσοδο ανεμβολίαστων σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το περιοδικό Politico. Στο Πακιστάν η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει την πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό.
Εως 400.000 δολάρια
Οι περισσότερες χώρες επιλέγουν, όμως, θετικά κίνητρα, όπως δώρα, για να προσελκύσουν τους ανεμβολίαστους. Την τακτική αυτή επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, προσφέροντας 100 δολάρια σε όσους εμβολιασθούν. Η πολιτεία του Μέριλαντ θέσπισε λοταρία με έπαθλο 400.000 δολαρίων για έναν προσφάτως εμβολιασθέντα τυχερό.
Δικό του «εμβολιαστικό λαχείο» δημιούργησε το Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας δωρεάν διαμέρισμα σε τυχερό νικητή κληρωτίδας, ενώ η τοπική αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific χαρίζει ιδιωτικό πάρτι κατά τη διάρκεια πτήσης, σε άρτι αποκτηθέν αεροσκάφος Airbus A321neo. Πρωτοπόρος στην προσέλκυση πολιτών για εμβολιασμό υπήρξε η Σερβία, που προσέφερε 25 ευρώ σε όποιον Σέρβο πολίτη άνω των 16 ετών αποφάσιζε να εμβολιασθεί στις αρχές Μαΐου.
Στη Βρετανία, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την προσφορά «εμβολιαστικών κουπονιών» στους νέους, που θα εξασφαλίζουν δωρεάν μετακινήσεις με ταξί, εισιτήρια κινηματογράφου και δωρεάν παράδοση γευμάτων, τα οποία η πάντα ευφάνταστη ταμπλόιντ Daily Mirror αποκάλεσε «κεμπάπ έναντι τσιμπημάτων». Η κυβέρνηση Τζόνσον διεμήνυσε, όμως, ότι όσοι αρνηθούν να εμβολιασθούν δεν θα μπορούν να επισκέπτονται νυχτερινά κέντρα.
Στη Γερμανία, οι δημοτικές αρχές της κωμόπολης Ζόνεμπεργκ του κρατιδίου της Θουριγγίας κάλεσαν τους κατοίκους να εμβολιασθούν έναντι δωρεάν λουκάνικων, ξεπερνώντας τους τοπικούς εμβολιαστικούς στόχους. Ο Δήμος του Βερολίνου προσέλαβε ντι τζέι σε κέντρο εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη νεολαία της συνοικίας στο υγειονομικό κέντρο. Στην ιστορική αγορά Ομπόρ στο Βουκουρέστι, το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με ιδιοκτήτη ψησταριάς, ο οποίος χαρίζει μικρό σουβλάκι «μίτσι» πάνω σε ψωμί με μουστάρδα, σε όσους εμβολιασθούν στο γειτονικό νοσοκομείο. Βιβλιοπωλείο στην Οραντέα της βορειοδυτικής Ρουμανίας προσφέρει καφέ και δωρεάν βιβλίο στους άρτι εμβολιασμένους.
Στην Ισπανία, αντίθετα, το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε ύστερα από πολλές συσκέψεις, να μην ανταμείψει με κανέναν τρόπο όσους πολίτες εμβολιάζονται, εκτιμώντας ότι το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο, έστω και ανώδυνης συναλλαγής.
Με πληροφορίες από την Kathimerini.gr