Ο πρώτος «σαρωτής» (σ.σ. συσκευή διάγνωσης) που ανιχνεύει κύτταρα δερματικού καρκίνου τα οποία δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενισχύοντας τη διαγνωστική ικανότητα
Διευκολύνει και επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, πιθανόν και άλλων μορφών της νόσου, το «δερματόμετρο». Πρόκειται για τον πρώτο «σαρωτή» (scanner) που ανιχνεύει κύτταρα δερματικού καρκίνου τα οποία δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενισχύοντας τη διαγνωστική ικανότητα και επιτρέποντας ταχύτερη χειρουργική εκτομή τους. Ο βασικός στόχος του «δερματομέτρου», που κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ, είναι να διαπιστώσει σε ποιο βάθος έχει επεκταθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.
Ο καθηγητής Τζο Χάρντγουικ, σύμβουλος στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κόβεντρι, όπου δοκιμάζεται η συσκευή, τόνισε ότι ο σαρωτής είναι μια εξαιρετικά αισιόδοξη καινοτομία. «Κάποιοι δερματολογικοί καρκίνοι επεκτείνονται σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από το δέρμα και δεν μπορούμε να τους διακρίνουμε. Ετσι, κατά τη χειρουργική αφαίρεσή τους είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα η νόσος να υποτροπιάσει. Ελπίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εκλείψει με τη βοήθεια του “δερματομέτρου” και ότι θα μπορούμε να αφαιρούμε όλα τα κακοήθη κύτταρα με το πρώτο κιόλας χειρουργείο», τόνισε.
Η σημερινή χειρουργική διαδικασία είναι χρονοβόρος και πολύπλοκη. Πρέπει να αφαιρεθούν αρκετά κομμάτια δέρματος και να εξεταστούν προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι απομακρύνθηκαν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Η χρήση του σαρωτή θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία. Ταχύτερη διάγνωση σημαίνει ότι θα ανακουφιστεί συντομότερα η αγωνία του αρρώστου, αλλά και θα επιταχυνθεί η έναρξη της θεραπείας.
Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Ουόρικ συντονίζει η καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής, δρ Εμα Μακ Φέρσον. Οπως εξηγεί, το «δερματόμετρο» χρησιμοποιεί εκπομπές παλμικού φωτός από το τμήμα τεραχέρτζ (Τhz) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, οι οποίες χτυπούν το δέρμα και ανακλώνται. Η κυματομορφή του φωτός που ανακλάται αποκαλύπτει πόσο βαθιά έχει προχωρήσει ο καρκίνος.
Με πληροφορίες από την σελίδα Kathimerini.gr