Η τετραήμερη εργασία βελτιώνει την υγεία των εργαζομένων με πολλούς τρόπους, καθώς μειώνει το άγχος και το στρες, κάνει ποιοτικότερο τον ύπνο και εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο για γυμναστική, σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα στη Βρετανία.
«Πραγματικά είχε θετικά αποτελέσματα», λέει ο ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, Brendan Burchell, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις της εργασίας στην ψυχολογική ευημερία.
Η έκθεση βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με το πώς ωφελούν την υγεία οι λιγότερες ώρες εργασίας, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα 61 εταιρειών -και συνολικά περίπου 2.900 εργαζομένων- που εφάρμοσαν πιλοτικά την τετραήμερη εργασία από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Η έρευνα διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του Boston College και του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, συνέλεξαν δεδομένα και προχώρησαν στην ανάλυσή τους.
Λιγότερο στρες, βελτιωμένη ψυχική υγεία
Πολλοί εργαζόμενοι είδαν την υγεία τους να βελτιώνεται από την τετραήμερη εργασία.
Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βίωσαν λιγότερο εργασιακό στρες και το 71% ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης.
Επίσης περισσότερο από το 40% των εργαζομένων δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία είχε βελτιωθεί, καθώς το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα είχαν μειωθεί.
Σχεδόν το ίδιο ποσοστό των εργαζομένων ανέφεραν επίσης ότι η σωματική τους υγεία βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της πιλοτικής περιόδου, ίσως επειδή είχαν περισσότερο χρόνο για χόμπι, γυμναστική, μαγείρεμα, χρόνο με την οικογένεια τους κι άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Συνολικά, το 96% των εργαζομένων δήλωσε ότι προτιμούσε τα τετραήμερα προγράμματα.
Πλεονεκτήματα και για τους εργοδότες
Σημειώνεται πως η τετραήμερη εργασία είχε πλεονεκτήματα και για τους εργοδότες, καθώς τα έσοδα της εταιρείας τους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 1%.
Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να συνεχίσουν το πείραμα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επ’ αόριστον.
Η ερευνήτρια Juliet Schor, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος στο Boston College που μελέτησε το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, λέει ότι είναι αισιόδοξη πως κι άλλες εταιρείες, ακόμη και αμερικάνικες, θα προτιμήσουν το νέο μοντέλο.
«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν τις συνθήκες εργασίας τους», προσθέτει ο Burchell, προσθέτοντας πως «όταν ο ίδιος είχε πει στον κόσμο ότι εξέταζε τη μείωση του χρόνου εργασίας πριν από τρία χρόνια, πολλοί τον πέρασαν για ουτοπιστή και ονειροπόλο».
Πηγή: TIME – Kathimerini.gr – Φωτ: Shutterstock