Ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ για χώρες όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.
Σοκ… Τα παπαγαλάκια έπεσαν έξω… Δεν μπήκε στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας η Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον “υποβάθμισε” επτά χώρες στην “κόκκινη λίστα”. Συγκεκριμένα, η Μ. Βρετανία πρόσθεσε επτά χώρες στην “κόκκινη λίστα” των προορισμών που απαιτείται από τους ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία. Αυτές είναι οι: Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Σρι Λάνκα, Σουδάν και Τρινιντάντ Τομπάγκο. Παράλληλα, η Πορτογαλία υποβαθμίστηκε από την “πράσινη λίστα” στην “πορτοκαλί”.
Τη μεταβολή για την Πορτογαλία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δηλώνοντας στο Reuters ότι “το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την τελευταία επισκόπηση στην Πορτογαλία”. “Χρειάζεται λίγη υπομονή”, πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.
Στη σημερινή επικαιροποίηση δεν προστέθηκε καμία χώρα στην “πράσινη λίστα”, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων ελληνικών νησιών, μαζί με τις Κανάριες Νήσους και τη Μάλτα, να περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” των τουριστικών προορισμών, αυξάνοντας τις ελπίδες των Βρετανών τουριστών να έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί λίστα”, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται “κόκκινες” ή “πορτοκαλί” δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται.
Όλες οι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 8 Ιουνίου. Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται “κόκκινες” ή “πορτοκαλί” δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. “Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας”, τόνισε.
Η αντίδραση της Πορτογαλίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας αντέδρασε στην απόφαση του Λονδίνου τονίζοντας πως δεν κατανοεί τη “λογική” πίσω από την αφαίρεση της χώρας από την “πράσινη λίστα”.
“Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα” ανέφερε το Υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει “σταδιακά” τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.
Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση βασίζει την απόφασή της ως προς το σε ποια κατηγορία (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) θα τοποθετήσει κάθε χώρα κατόπιν συμβουλών από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας (JBC). Ο οργανισμός παράγει μια εκτίμηση κινδύνου βάσει παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης παραλλαγών της Covid, των ποσοστών δοκιμών και των αναλογιών θετικών περιπτώσεων και της δυνατότητας γονιδιωματικής αλληλούχησης.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί λαμβάνουν μια απόφαση βάσει αυτής της εκτίμησης κινδύνου μαζί με άλλα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
Οι λίστες θα ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες με βάση τη συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων. Σήμερα είναι η πρώτη ενημέρωση από την πρώτη ανακοίνωση των λιστών.