Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΛος Αντζελες: Οι πυρκαγιές καλά κρατούν, στους 16 πλέον οι νεκροί

Λος Αντζελες: Οι πυρκαγιές καλά κρατούν, στους 16 πλέον οι νεκροί

|

Οι πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Αντζελες όλη την εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους κι εξαπλώνονταν χθες σε περιοχές που ως τώρα είχαν μείνει αλώβητες.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα). Ο προηγούμενος προσωρινός επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 11 νεκρούς.

Ολόκληροι τομείς του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ καταστράφηκαν: Πάνω από 12.000 κατοικίες και πάνω από 150.000 στρέμματα με βλάστηση μετατράπηκαν σε αποκαΐδια. Τοπίο που ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρομοίασε με «σκηνικό πολέμου», και με «βομβαρδισμένη» ζώνη.

Getty Center

Παρά τη μαζική κινητοποίηση των πυροσβεστών, οι φλόγες συνέχισαν να εξαπλώνονται, πυροδοτώντας νέες διαταγές για εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων στην ανατολική πλευρά και στον τομέα της Πασίφικ Παλισέιντς, ειδικά στη ζώνη όπου βρίσκεται το Getty Center. Κατασκευασμένο εν μέρει από πυρίμαχα υλικά, ιδίως πέτρες, το περίβλεπτο μουσείο φιλοξενεί 125.000 έργα τέχνης.

Οι άνεμοι, που είχαν αρχίσει να εξασθενούν την Παρασκευή, επρόκειτο να ανακτήσουν τη δύναμή τους από χθες Σάββατο το βράδυ, προειδοποίησε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (FEMA).

«Οι άνεμοι αυτοί, σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα και με την ξεραμένη βλάστηση, θα διατηρήσουν την απειλή πυρκαγιάς στην κομητεία του Λος Άντζελες σε υψηλό επίπεδο», τόνισε ο Αντονι Μαρόνι, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας του Λος Αντζελες.

Πλάνα από τον αέρα στην περιοχή Μάντβιλ Κάνιον εικονίζουν σπίτια στις φλόγες και πύρινο τείχος να γλείφει την πλαγιά λόφου.

Παρότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αίτια των πυρκαγιών, οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται, ειδικά για το επίπεδο προετοιμασίας και για την αντίδραση των αρχών.

Η αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος του Λος Αντζελες, η Κριστίν Κράουλι, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό KTTV, μέρος του εθνικού δικτύου του Fox News, ελλείψεις «προσωπικού, μέσων και κεφαλαίων», καταγγέλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον δήμο ότι «εγκατέλειψε» τους πυροσβέστες. Δηλώσεις που πολλοί εξέλαβαν ως επίθεση στις δημοτικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, με παρούσα την κυρία Κράουλι, η δήμαρχος του Λος Αντζελες, η Κάρεν Μπας, υποβάθμισε πάντως τις εντάσεις, διαβεβαιώνοντας πως η τοπική πολιτική ηγεσία, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασφαλείας είναι «όλες στο ίδιο μήκος κύματος».

Η πρόεδρος του Μεξικού, η Κλάουδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε χθες πως η χώρα της στέλνει «ομάδα για να υποστηρίξει το Λος Αντζελες στη μάχη με τις πυρκαγιές».

Μπροστά στις λεηλασίες που πολλαπλασιάστηκαν σε πυροπαθείς περιοχές και συνοικίες όπου διατάχθηκε εσπευσμένη απομάκρυνση των πολιτών, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00 (τοπικές ώρες) στις περιοχές Πασίφικ Παλισέιντς και Αλταντίνα προχθές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, της Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, απαίτησε επίσης προχθές «ανεξάρτητη και πλήρη εξέταση» των υπηρεσιών ύδρευσης του Λος Αντζελες.

Η κυριότερη πυρκαγιά, αυτή που έπληξε το προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς, είχε περιοριστεί μόλις κατά το 11% χθες Σάββατο κι εξαπλωνόταν προς ανατολική κατεύθυνση αφού έκανε στάχτη έκταση κάπου 91.000 στρεμμάτων, ενώ η λεγόμενη πυρκαγιά Ιτον είχε περιοριστεί κατά το 15%, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Αγνοούμενοι

Πέρα από τους 16 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για 13 αγνοούμενους και δεν έκρυβαν πως φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων ακόμα πιο βαρύς.

Ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον, που δήλωσε στο NewsNation συντετριμμένος διότι το σπίτι του καταστράφηκε στο Μάλιμπου, καθώς και ο επί σειρά ετών παίκτης του NBA, του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ, σήμερα προπονητής των Λέικερς του Λος Άντζελες, ο Τζέι-Τζέι Ρέντικ.

Κατά τη Νικόλ Πέρι, το σπίτι της οποίας κάηκε στο Πασίφικ Παλισέιντς, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές «εγκατέλειψαν εντελώς» τους κατοίκους.

Σε διάφορους τομείς της αχανούς καλιφορνέζικης μεγαλούπολης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους — ενίοτε κατά λάθος.

Οι Καλιφορνέζοι καλούνται να κάνουν οικονομία στο νερό: Ταμιευτήρες που τροφοδοτούν πυροσβεστικούς κρουνούς και αντλίες άδειασαν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Οι υγειονομικές αρχές εξάλλου προειδοποίησαν χθες τους κατοίκους εναντίον των κινδύνων για την υγεία τους που εγείρουν οι καπνοί των πυρκαγιών, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω.

Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές ενδέχεται να αποδειχθούν οι πιο δαπανηρές στην αμερικανική ιστορία. Η AccuWeather εκτιμά πως οι ζημιές θα έχουν αξία που θα κυμανθεί από τα 135 ως τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι θερμοί και ξηροί άνεμοι, γνωστοί με την ονομασία Σάντα Ανα, είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του καλιφορνέζικου χειμώνα. Αλλά αυτή την εβδομάδα, η έντασή τους ήταν η υψηλότερη από το 2011, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

Πρόκειται για αληθινό εφιάλτη για τους πυροσβέστες, καθώς η Καλιφόρνια, έπειτα από δυο αρκετά βροχερές χρονιές, πλέον πλήττεται από αφύσικα ξηρό χειμώνα, δεν έχουν καταγραφεί βροχές στην πράξη για οκτώ μήνες.

Επιστήμονες δεν έχουν πάψει να προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα κάνει ολοένα πιο συχνά μετεωρολογικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία και θα πολλαπλασιάσει τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ